Azi dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) – Serviciul Antidrog au efectuat un număr de 27 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Timișoara și Lugoj, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna octombrie 2017 și continuând până în februarie 2019, un număr de 34 de suspecți au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop procurarea şi comercializarea de droguri pe raza municipiilor Timișoara și Lugoj, în scopul obţinerii de venituri materiale injuste.
Pe baza investigaţiilor efectuate s-a stabilit faptul că, în activitatea de procurare şi comercializare a drogurilor, suspecții erau organizați pe trei niveluri:
- nivelul I – dealerii mari, care deţineau cantităţi ridicate de droguri, pe care le comercializau doar în cantităţi mari, în special suspecţilor de la nivelurile inferioare.
- nivelul II – dealerii de nivel mediu, cu rol preponderent de intermediari între suspecţii de pe nivelurile I şi III, care achiziţionau cantităţi mari de droguri de la suspecţii din primul eșalon şi pe care le comercializau ulterior suspecţilor de la nivelul inferior dar şi clienţilor proprii.
- nivelul III – dealerii stradali, care achiziţionau cantităţi de droguri de la suspecţii din eșaloanele superioare şi pe care le vindeau ulterior către propriile cercuri de consumatori.
Cu ocazia percehziţiilor domiciliare a fost ridicată cantitatea de peste o jumătate de kilogram cannabis, 200 de grame de hașiș, mai multe doze MDMA, 32 de comprimate susceptibile a conține substanțe psihoactive, 8 cântare, o cultură formată din 6 plante de cannabis, un pistol cu gaze, 6 cartușe, un cort pentru cultură indoor cannabis, 25.600 de lei, 990 de euro și 34 de telefoane mobile.
La sediul DIICOT-S.T.Timişoara au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 33 de persoane.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul structurilor de combatere a criminalităţii organizate Arad, Caraș-Severin, Oradea, Poliției Municipiului Timișoara și Poliției Municipiului Lugoj, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, jandarmi din Timișoara, precum și un echipaj canin de la Direcția Regională Vamală Timișoara.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.