Ultimele rezultate confirmă: Sfârşit de an critic pentru Zona Euro

- Advertisement -

„Datele publicate ieri şi astăzi (13 şi 14 noiembrie 2013) au arătat că imaginea se stabilizează în zona negativă. Astfel, am aflat că producţia industrială în zona euro a scăzut în septembrie cu 0,5% față de august, când marcase o creştere de 1%. La rândul lor, cifrele finale privind inflaţia în octombrie au continuat să îngrijoreze: rata anuală armonizată a inflaţiei a scăzut în Germania la 1,2%, în Italia a rămas la 0,8%, iar în Franţa inflaţia a ajuns la 0,6%. În acelaşi timp, rezultatele publicate astăzi privind evoluţia economiei din zona euro sporesc îngrijorările privind perspectiva relansării economice în regiune în anul viitor”, a declarat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

De ce ar fi periculoasă o eventuală deflaţie în zona euro

Rezultatele din ultima perioadă au determinat Banca Centrală Europeană (BCE) să scadă dobânda de referinţă la 0,25%. „BCE a încercat să stimuleze lichidităţile în piaţă, prin diferite mecanisme şi, cu toate acestea, inflaţia a scăzut în continuu, iar ritmul de scădere s-a accelerat în ultima perioadă. Rămâne de văzut care vor fi efectele ultimei măsuri de politica monetară şi cât de curând vom putea vedea aceste efecte; până atunci, zona euro rămâne cu pericolul deflaţiei la orizont”, a precizat Enache.

Pericolul deflaţiei apare din cauză că prin scăderea preţurilor se reduce interesul producătorilor de a vinde, ceea ce determină scăderea producţiei, reducerea activităţii firmelor, creşterea şi mai accelerată a şomajului, scăderea veniturilor populaţiei etc. „Scenariul unei eventuale deflaţii ar fi catastrofal pentru zona euro, care şi aşa este afectată de recesiunea prin care a trecut în ultimii ani”, a mai adăugat Cosmin Enache.

Datele publicate astăzi privind economia zonei euro

Rezultatele publicate astăzi accentuează îngrijorările: economia zonei euro a înregistrat o creștere extrem de modestă (0,1%) în trimestrul al treilea faţă de precedentul (și în scădere față de valoarea anterioară, care a fost 0,3%). Economia Germaniei „a încetinit ritmul”, înregistrând o creştere de 0,3% în trimestrul III faţă de trimestrul II, când a crescut cu 0,7%. Economia Franţei s-a contractat în mod neașteptat cu -0,1 % în trimestrul III faţă de precedentul, iar Italia a rămas pe scădere cu -0,1% în perioada analizată.

„În ansamblu, problema principală în Europa rămâne consumul. Absența unei cereri interne consistente, cerere care să anuleze efectele negative ale miscșorării exporturilor, face ca producția să scadă, la fel și prețurile. Decizia BCE de săptămâna trecută a surprins investitorii pe moment, însă din punct de vedere macroeconomic ar trebui sa vedem rezultate pozitive, atât prin revitalizarea exporturilor (pe canalul cursului de schimb), cât și prin revitalizarea cererii”, a încheiat Enache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale...

Leul rezistă la tsunami-ul pornit din China

Încetinirea ritmului de creştere al celei de a doua...

Săptămâna trecută, cursul euro nu a trecut de 4,48 lei

Euro a început intervalul direct pe creștere, la un...

ANAF a întocmit bilanțul pe primele patru luni! Colectare cu peste 6,4 miliarde de lei, față de 2014

Fără o fiscalitate scăzută, prosperitatea mediului de afaceri rămâne...

COLTERM ne învață cum să reducem consumul de energie termică. ”Închideți robinetul!”

Compania care distribuie agentul termic în sistem centralizat în...