Fără nicio exagerare, de ani buni, Colterm SA este pe buzele tuturor timișorenilor și piatra de moară a oricărei administrații locale. Astăzi, la cum se prezintă situația economică a societății, din cauza datoriilor enorme și sub presiunea achiziționării certificatelor verzi, dacă fosta regie de termoficare a orașului își dă obștescul sfârșit, pe lângă cei 55.000 de abonați, care mai depind de agentul termic de stat, la pachet, se pune lacătul și pe Primăria Timișoara.
Și, cu siguranță, apele tulburi în care se scaldă Colterm SA nu au legătură cu angajații onești ai societății de termoficare. Sub nicio formă! Totul se datorează clasei politice locale, în special PNL căci, indiferent că ne convine sau nu, Timișoara a fost mereu… de dreapta!
Și tot de dreapta au fost toți cei care s-au perindat la butoanele societății, aflate în subordinea municipalității, fie că au avut carnet de partid sau au fost doar simpatizanți cu cauza doctrinară.
E clar că, de-a lungul timpul, și PSD și-a făcut jocurile și afacerile în Colterm SA. Și-a pus oameni și, după principiul că banul e capital rulant și trebuie să circule, a pus umărul și la mici scheme de joc. Dar nici pe departe ca cei din PNL! Cel puțin, nu la nivel de Colterm SA.
E suficient să ne uităm în istoricul societății de termoficare și să constatăm că, în ultimul deceniu, toți directorii, care s-au perindat la cârma fostei regii, au carnete galbene de partid. Și odată cu apartenența politică, biznisul de partid a curs în aceeași direcție. Pe dreapta!
Cert e un lucru: în ultimii zece ani, periodic, Colterm SA a fost cu sabia deasupra capului. În mare parte, din cauza creditorilor. Practic, a furnizorilor de cărbune și de gaz! Dar niciodată nu a fost atât de rău, ca-n ultimii ani când, mereu în pragul sărbătorilor de iarnă, a fost nevoită să fie resuscitată. Și a fost salvată, in extremis, întotdeauna. La fel a fost și anul trecut, iar anul acesta e de zece ori mai rău.
În ciuda situației actuale și cu toate eforturile depuse, până la urmă, chiar și cele ale Băncii Mondiale, tocmită de administrația lui Dominic Fritz, Colterm SA respiră mai mult decât artificial.
Nu că n-ar fi în stare să se gestioneze singură și să iasă la liman, dar e atât de căpușată încât, dacă nu se taie în carne vie, la modul cel mai urgent cu putință, exsangvinarea va duce la decesul societății de termoficare. Evident, în detrimentul timișorenilor.
Regii cărbunelui
Colterm SA a avut mai multe probleme. Cea mai mare a fost amenda de 21 de milioane de euro primită la finalul lunii mai din partea Administrației Fondului de Mediu pentru lipsa a peste 200.000 de certificate verzi, care să compenseze poluarea produsă în 2020.
Până la 30 aprilie, termenul pentru achiziționarea acestora, administrația Fritz a cumpărat numai 70.000 dintre cele peste 270.000 necesare.
La finalul lunii ianuarie, a trecut la conducerea companiei Bogdan Nanu, iar fostul director general Emil Șerpe, „din motive de ordin personal”, a făcut pasul înapoi, rămânând în cadrul companiei de stat, dar la CET Centru. Nanu ar fi trebuit să salveze compania de la insolvență printr-un concordat preventiv.
Dar n-a fost să fie căci, la nici două săptămâni, Dominic Fritz a anunțat că acesta și-a înaintat demisia, după ce în spațiul public a apărut informația că, în primii ani de activitate profesională, Nanu ar fi comis infracțiuni financiare, pentru care avea și o condamnare penală.
A mai trecut o săptămână, iar pe 18 februarie a.c., Colterm a anunțat că are un nou director interimar, în persoana lui Petre Florinel Nenu, fost coordonator de activitate la CET Sud. Între timp, și licitația pentru firma de consultanță care să ducă la bun sfârșit concordatul a eșuat, după o contestație la procedură. Și furnizorii tradiționali de cărbune ai Colterm, din acel moment, au rămas neplătiți.
Drept consecință, două firme, Complexul Energetic Oltenia (CEO) și AMV Style SRL, au oprit livrările. O a treia firmă, Redolaj SRL din Oradea, care realiza transportul de cărbune prin compania AMV Style SRL, a fost nevoită să se reorienteze spre alt furnizor al Colterm, Movistar SRL.
Cert e că pentru livrarea de cărbune, în ecuație, au mai apărut LCS Terra Coal SRL, Balcan Spring SRL, Explo Mining Coal și LCC Compania Cărbunelui SRL. De altfel, firma AMV Style SRL, cu sediul în Târgu Jiu care aparține fostului consilierului local PSD, Viorel Petcu, a dat Colterm SA în judecată pentru recuperarea unor datorii de circa 3 milioane RON.
La care se mai adaugă o Hotărârea AGA a Colterm SA, nr. 7 din 3 decembrie 2020, semnată de viceprimarul Ruben Lațcău, care încuviințează garantarea altor plăți către AMV Style SRL, în cuantum de 10,3 milioane RON, cu sediul general al societății de termoficare timișorene, situat pe strada Episcop Joseph Lonivici nr, 4 Timișoara. Practic, un gaj imobiliar.
În ce privește LCS Terra Coal SRL, LCC Compania Cărbunelui SRL și Explo Mining SRL toate trei societățile se învârt în constelația fostei șefe a DIICOT Caraș Severin, procuror Carmen Vrânceanu. Mai exact a soțului magistratului și a mamei acestuia, o bătrână, în vârstă de 80 de ani din comuna Zorlențu Mare.
Toate detaliile sunt extrem de importante pentru că, așa cum puteți viziona și în cele două filmulețe video, în luna decembrie 2020 și martie 2021, unul dintre ”furnizorii tradiționali de cărbune” ai Colterm SA – și asta doar regia de termoficare știe care – a livrat timișorenilor un soi de mâl/lut pe post de cărbune.
Și ce e mai grav, e că marfa a fost acceptată ca fiind conformă cu stasul, preluată și băgată în cazanele Colterm SA, probabil, la uscat. Că energia calorică brută a fost, sigur, sub zero! Important e că transportul de ”cărbune”, după cum se vede din imaginile video, seamănă cu o ciorbă, că sigur nici lignit și nici turbă nu e! Și a fost recepționată, în ciuda protestelor vehemente ale unor muncitori de pe platforma CET Sud.
Dar, na, cooperativa trebuie să meargă înainte și e normal că se opune la tot ce înseamnă schimbare și închiderea robinetului. Așa că pe toți cei peste 55.000 de abonați ai Colterm SA nu ar trebui să-i mire facturile din această iarnă căci, așa cum se vede și din imagini, nu-i așa, ”pierderile pe rețea” sunt mari…
[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=diOlv3ApmKw]
[…] este dat și de calitatea proastă a cărbunelui. În 2021, colegii de la Vocea Timișului spuneau într-o investigație că puterea calorică brută a cărbunelui cumpărat de Colterm este egală cu zero. Azi, […]
[…] la pachet cu lucrările horticole și colectările de deșeuri, dosarul Colterm SA, în care tone întregi de lut au fost vândute pe post de cărbune hiperenergeti… Firele duc spre funcționari cu putere de decizie, spre firme din Caraș-Severin și Gorj, spre […]
Foaie verde si-o opinca/ Nu-i carbune, e budinca.