18 decembrie 1989 – Tăcere, devastări sufleteşti şi urbane

- Advertisement -

Cei care reuşeau să-şi mai ducă suflările împânziseră Spitalul Judeţean. Fişele tuturor transmiteau vag „plagă împuşcată”, nimic mai mult, nimic mai puţin. Nu ieşea nimeni, nu intra nimeni, forţele de ordine primiseră comandă şi o respectau cu stricteţe.Bilanţul deţinut de comitetul judeţean de partid indica: 58 de morţi, 200 de răniţi şi 700 de reţinuţi.

În dimineaţa zilei de 18, dictatorul Nicolae Ceauşescu părăseşte ţară pentru o vizită în Iran iar Elena rămâne la cârma ţării. Primul ei ordin? Aducerea la Bucureşti a celor 43 de trupuri neînsufleţite. Fără ca rudele să fie anunţate, în confortul laş oferit de noapte, maşini frigorifice părăseau Timişoara. Arse iar cenuşa lor aruncată fără remuşcări într-un canal, cei 40 de eroi căzuţi, au dispărut.

Ce nu înţelegea conducerea? Spiritul revoultionar nu mai putea fi reprimat. Demonstranţii au ieşit din nou în stradă. În jurul orelor 18:00, s-a tras din nou în mulţime, sute de tineri au sfârşit pe treptele Catedralei din centru. Ziua de 18 a fost însă una ce a dat de veste şi restului ţării despre confruntările înfierbântate ce au loc în capitala bănăţeană, ziua când Timişoara a scânteiat speranţă în toată ţara, ziua când pentru prima dată a fost fluturat steagul tricolor fără stema comunistă.  Radio Europa Liberă a difuzat o casetă înregistrată în timpul confruntărilor sângeroase din ziua precedentă şi întrega Românie a aflat că, la Timişoara, oamenii mor luptând împotriva regimului totalitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie