Polițiștii timișeni acționează pentru creșterea gradului de siguranță în școli, în… vacanță

- Advertisement -

Conform unei informări trimise de Inspectoratul Județean Timiș, în perioada 22 mai – 9 septembrie 2013, poliţiştii instituției amintite desfăşoară activităţi în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar situate pe raza întregului judeţ, pentru reducerea riscului de victimizare şi implicare a elevilor în activităţi infracţionale.

Şcoala este, alături de familie, un mediu important de formare al caracterelor tinere, de asimilare a unor cunoştinţe teoretice, dar şi de socializare şi de educare.

Siguranţa elevilor şi a personalului didactic în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în zona adiacentă acestora constituie una din condiţiile fundamentale pentru organizarea unui proces educaţional de calitate, performant. Totodată, prevenirea conduitelor violente în rândul minorilor şi aplicarea cu operativitate a unor măsuri de corecţie pentru minorii care comit infracţiuni, pot determina formarea unor generaţii de tineri care resping tentaţiile ilicite şi anturajele delincvente.

Astfel, poliţiştii timişeni vor desfăşura activităţi de prevenire, în perioada premergătoare vacanţei de vară, dar şi pe toată durata acesteia, în vederea creşterii gradului de siguranţă a elevilor.

La nivelul judeţului Timiş funcţionează 587 de unităţi de învăţământ preuniversitar, din care 228 de şcoli generale, 60 de licee, colegii şi şcoli profesionale şi 299 de grădiniţe.

În perioada ianuarie – aprilie 2013, la nivelul judeţului Timiş, au fost sesizate 24 de infracţiuni comise în incinta şi zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu 11 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut ( o vătămarea corporală,o distrugere, 12 furturi şi 10 loviri sau alte violenţe ).

Acţiunile coordonate de poliţişti, realizate în sistem integrat împreună cu Jandarmeria, Poliţia Locală, Inspectoratul Şcolar Judeţean, vor viza asigurarea unui climat de normalitate şi siguranţă civică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ.

Prevenirea delicvenţei juvenile şi reducerea riscului de victimizare în rândul elevilor, prevenirea şi combaterea abandonului/absenteismului şcolar,respectarea prevederilor legale privind categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor, precum şi respectarea prevederilor regulamentelor şcolare interne şi modul de executare a serviciului de către personalul de pază reprezintă principalele aspecte urmărite de poliţişti.

POLIŢIŞTII RECOMANDĂ:
Chiar dacă nu a-ţi împlinit încă vârsta de 18 ani trebuie să aveţi în vedere faptul că:
• minorii care au împlinit vârsta de 14 ani răspund penal. Aceştia pot fi sancţionaţi chiar şi cu pedeapsa închisorii;
• delincvenţa juvenilă reprezintă o sursă sigura de probleme, aceasta afectându-vă într-un mod negativ şi distructiv viaţa;
• toate planurile şi visele tale de viitor se pot nărui într-o secundă dacă urmezi calea delincvenţei juvenile.
Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!
Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
Atenţie la „lumea virtuală”!Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.

STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ!
Copii, sa evităm accidentele, învăţând şi respectând câteva reguli de circulaţie!
Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.
Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi sporiţi-vă atenţia!
Nu aveţi voie să circulaţi cu rolele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!
Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor!
Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!
Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!
ATENTIE! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşini ale poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.

În cursul zilei de ieri, poliţiştii timişeni au fost prezenţi la Şcoala Generală nr.15, iar mâine se vor deplasa la Şcoala Generală nr.24 din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

UPDATE Doi polițiști de la Secția 2 Poliție Timișoara, reținuți pentru luare de mită. Vezi cine sunt aceștia

Direcția Generală Anticorupție a ridicat în cursul zilei de...

ȘOCANT! Ofițerul de serviciu al Poliției Timiș s-a ÎMPUȘCAT în cap FOTO/VIDEO

Ofițerul de serviciu de la Inspectoratul de Poliție Județean...

Trei mașini furate din Italia și Franța, descoperite de polițiștii din Timiș. Ce valoare are un bolid găsit la Giarmata FOTO

În cursul acestei săptămâni, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale...