Acordul SWIFT, încheiat în 2010, prin care Uniunea Europeană oferă Statelor Unite ale Americii date privind plăţile bancare ale cetăţenilor europeni – în scopul combaterii terorismului, ar putea fi suspendat azi de Parlamentul European (PE).
În urma acuzaţiilor conform cărora NSA ar fi avut acces la datele financiare personale SWIFT, acordul a fost examinat în cadrul unei audieri, pe 24 septembrie 2013, la comisia pentru libertăţi civile şi într-o dezbatere plenară, pe 9 octombrie.
Votul din cadrul comisiei pentru libertăţi civile a fixat mandatul Parlamentului pentru negocierile cu statele membre în vederea reformei legislaţiei UE în domeniul protecţiei datelor – care doreşte să ofere oamenilor mai mult control asupra datelor personale online.
Conform acestuia, utilizatorii de internet trebuie să aibă dreptul ca datele să le fie şterse la cerere. Companiile trebuie să ceară consimţământul explicit al persoanelor înainte să proceseze datele acestora. Sancţiunile pentru companiile care încalcă regulile se vor ridica la 100 de milioane de euro sau 5% din venitul anual. În cazul în care unei companii i se cere de către o ţară terţă să dezvăluie informaţii personale colectate în UE, compania este obligată să ceară întâi aprobarea autorităţilor naţionale pentru protecţia datelor, se arată într-un comunicat emis de PE.