Comunitatea maghiară din Timișoara și UDMR-ul se pregătesște pentru comemorarea a 166 de ani de la izbucnirea revoluției maghiare și a luptelor din 1849. Președintele Halasz Francisc a ținut să menționeze că primarul Nicolae Robu le-a oferit maghiarilor „un cadou deosebit” cu 4 zile înainte de acest eveniment, și anume că primarul a inițiat o hotărâre de consiliu cu privire la amplasamentul monumentului Coloana Fidelității, pe care Halasz l-a numit un monument al „rușinii” : „Această controversă între primărie și comunitatea maghiară a început anul trecut, dar eu vreau să revin asupra unui episod care nu a fost mediatizat public.”
Președintele UDMR a atras atenția supra procesului de mediere inițiat de Institutul Cultural din Timișoara, prin persoana lui Călin Rus, la care au participat și UDMR-ul, societatea civilă, specialiști în domeniu, reprezentanți ai Societății Timișoara. El susține că UDMR-ul a dat dovadă de flexibilitate și a fost de acord cu scoaterea monumentului din Cimitirul Eroilor, dar a propus amplasarea lui în Parcul Botanic, unde „există spațiu suficient”. Pentru Piața Bălcescu, a propus două alternative: obeliscul care amintește de Biserica Sf. Ecaterina, și un ansamblu arhitectonic dedicat familiei Muhle, fondatoarea a numeroase parcuri din Timișoara.
„Am crezut că toate părțile au convenit și au ajuns la o concluzie, dar acum, brusc, aflăm că, intempestiv, de pe-o zi pe alta, se propune o hotărâre de consiliu pentru amplasarea acestui monument cel puțin contestat, și se cere și acordul consultativ al consiliului local. Nouă ni s-ar fi părut corect ca domnul primar, Nicolae Robu, dacă și-a schimbat poziția, în primul rând să-și anunțe partenerii acestui dialog care a durate aproape o lună și jumătate.”, a declarat Halasz Francisc.
El a mai spus că UDMR-ul a propus înființarea unei comisii consultative a minorităților, dar că, în 6 luni de zile, au existat doar 2 sesiuni cu privire la acest proiect și nu s-a finalizat nici măcar regulamentul de funcționare a comisiei.
„Noi am sugerat ca reprezentantul acestei comisii să fie prezent în mod obligatoriu la ședința de consiliu local în calitate de invitat cu drept de a primi cuvântul. În asemenea condiții nu cred că acest consiliu local și-ar fi dat girul atât de ușor la acest vot cu rezultat destul de nefericit. Spun că e nefericit, pentru un oraș ca Timișoara, unde anul acesta ne pregătim pentru comemorarea a 500 de ani de la supliciul lui Doja, și 25 de ani de la izbucnirea Revoluției din Timișoara, de care suntem foarte mândri. Valoarea acestui monument al „Fidelității” este cel puțin discutabilă, nu din rațiuni estetice, ci pentru mesajul pe care îl transmite. Monumentul respectiv a fost donat de un împărat absolutist Timișoarei pentru că, în 1849, Timișoara a dovedit fidelitate față de un regim absolutist și tiran.”
Președintele UDMR a mai anunțat că sâmbătă, 15 martie, vor avea loc două evenimente importante, de comemorare a revoluției maghiare, primul având loc la bustul lui Eftimie Murgu, iar al doilea la monumentul dedicat lui Petofi Sandor, din Freidorf. A menționat că vor mai fi prezenți reprezentantul ambasadei Ungariei și secretarul general al UDMR, Covaci Peter.
sursă foto: debanat.ro