Luna trecută a fost cea mai ploioasă din acest an, dar şi din ultmii zeci de ani încoace. Precipitaţiile înregistrate în această lună de staţiile meteo din Timiş au depăşit de 5-6 ori media lunilor precedente. În Timișoara, de exemplu, în perioada 21 aprilie – 20 mai, au căzut precipitații de peste 150 l/mp, spre deosebire de lunile aprilie şi martie, când la staţiile meteo s-au înregistrat 12 l/mp, respectiv 36 l/mp. Precipitaţiile abundente din luna mai influenţează facturile emise de societatea Aquatim în luna iunie, sumele de plată care apar la rubrica „Apa meteo” fiind mult mai mari decît cele obişnuite.
Societatea subordonată Primăriei Timişoara a explicat în mai multe rânduri clienţilor săi de ce plătesc „apa de ploaie”. „Nu se plăteşte apa de ploaie ci serviciul prestat de Aquatim, şi anume canalizarea şi epurarea apei provenite din precipitaţii. Modalitatea de calcul a cantităţii de apă pentru care se taxează canalizarea, prezentată şi pe site-ul societăţii, este foarte simplă: se înmulţeşte cantitatea de precipitaţii de pe unitatea de suprafaţă, valoare transmisă lunar de Administraţia Naţională de Meteorologie, cu suprafaţa de pe care se colectează apa meteo la canalizare, suprafaţă declarată de clientul în cauză” explică reprezentanţii Aquatim.
În cazul în care suprafaţa de pe care se colectează apa de ploaie la canalizare, declarată în contractul cu Aquatim, diferă de cea reală, clienţii pot oricând să semnaleze companiei de apă acest lucru, în scris. Reprezentanţii societăţii vor face în scurt timp o verificare la faţa locului şi, dacă cele semnalate sunt corecte, se va proceda la modificarea contractului, lucru care se va vedea imediat pe facturile următoare.
„Aquatim încurajează utilizatorii să nu îşi conecteze sistemele de colectare a apei pluviale – burlane, rine, şanţuri, rigole – la canalizarea publică, ci să colecteze apa de ploaie şi să îi găsească diverse utilizări, de exemplu la udatul grădinilor. Pentru compania de apă, preluarea unor cantităţi mari de apă de ploaie în canalizare nu este deloc convenabilă. Tratarea apei uzate diluate, la staţia de epurare, este mult mai costisitoare” susţine Dr. ing. Ilie Vlaicu, Directorul general al companiei de apă potabilă din Timişoara.