În cadrul ședinței, deputații au aprobat Propunerea legislativă privind acordarea unui sprijin direct al statului asociațiilor de producători viticoli care dețin și exploatează plantații viticole cu soiuri nobile și pentru încurajarea valorificării producției de vin. Acest act normativ va veni în sprijinul micilor proprietari de vie pentru a ajuta asocierea acestora și pentru facilitarea accesului lor pe piață.
Totodată, pe agenda discuțiilor la care au luat parte și fermieri, a fost dezbătută noua Lege a viei și vinului, aflată în prezent în procesul legislativ. Referitor la această lege esențială pentru industria vinului românesc, producătorii locali au venit cu o serie de propuneri menite să îmbunătățească actualul cadru legislativ care reglementează piața vinului din România. Mai mult, ei au adus în atenția parlamentarilor, ai oficialilor din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai autorităților locale problema băuturilor fermentate liniștit (BFL) altele decât berea și vinul, produse cu un potențial mare de risc pentru sănătatea consumatorilor și care fac concurență neloială vinurilor românești.
”În urma discuțiilor avute la Jariștea cu producătorii de vinuri din Vrancea și nu numai, au existat discuții conform cărora aceste băuturi pot fi foarte periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Mai mult, aceste licori lasă impresia falsă că ar fi vinuri românești, purtând pe etichetă imagini cu butoaie tradiționale, struguri și alte elemente care să convingă consumatorii. Producătorii de vinuri se plâng de o concurență neloială din partea acestor produse suspecte, în consecință Comisia pentru agricultură va solicita Biroului Permanent al Camerei Deputaților înființarea unei comisii de anchetă privind piața BFL-urilor din România”, a declarat deputatul PNL Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților.
Alături de membrii Comisiei pentru agricultură, la ședința extraordinară din Vrancea au fost participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Consiliului Judeţean Vrancea, ai Prefecturii Judeţului Vrancea, precum şi directori ai Direcţiei de Agricultură, Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Dezbaterile pe marginea noii Legi a viei și vinului vor continua cu alte vizite în teritoriu.