Aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv in perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, pentru fapte de coruptie, asociere, asimilate sau in legatura cu faptele de coruptie in dosarele instrumentate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), potrivit institutiei.
Aceasta statistica a fost prezentata miercuri cu ocazia publicatii bilantului de activitate in cei sase ani de mandat al lui Daniel Morar ca procuror sef.
DNA sustine ca se observa un progres constant ca volum al activitatii de investigare si trimitere in judecata, ca varietate a domeniilor investigate, precum si ca relevanta a cauzelor din perspectiva calitatii persoanelor ori a valorii prejudiciilor retinute.
Progres
Mai mult, in ultimii ani a urcat ritmul condamnarilor, in special incepand cu anul 2011. „Cu referire la deciziile definitive de condamnare, se constata o schimbare de ritm din 2011 pana in prezent, in sensul ca, in mai putin de doi ani, numarul persoanelor condamnate definitiv in dosare de coruptie l-a depasit simtitor pe cel aferent celor cinci ani precedenti, insumati, respectiv perioada 2006 – 2010. De asemenea, in ultimii doi ani, 33 % sunt decizii de condamnare cu detentie”, se mai arata in documentul DNA.
In primele noua luni ale lui 2012, instantele au condamnat definitiv un numar aproape dublu de persoane fata de anul precedent (552) situatie ce o repeta pe cea inregistrata in 2011 (298 persoane condamnate) comparativ cu anul 2010 (154 persoane condamnate).
Demnitari
Acelasi ritm s-a inregistrat si in cazul persoanelor cu functii importante condamnate definitiv pentru fapte de coruptie, respectiv 11 demnitari, sapte au fost condamnati definitiv in acest an.
sursa www.econtext.ro