Flandra dorește să devină până în 2020 o regiune inovatoare în ceea ce privește economia, durabilitatea și protecția socială și să se situeze între primele 5 regiuni din Europa. Pentru a se aborda cele mai complexe provocări sociale cu care Flandra se confruntă, sunt necesare soluții inovatoare și durabile.
”Experiența Flandrei, ca regiune europeană întreprinzătoare, poate fi un exemplu de bună practică și pentru România. De aceea, voi prezenta Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri modelul abordat în regiunea Flandrei”, a declarat europarlamentarul PC Maria Grapini.
Alături de membri ai Comisiei Europene, membri ai Comitetului Regional și parteneri socio-economici din zonă, europarlamentarul Maria Grapini a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2015, o vizită în regiune, pentru a vedea stadiul implementării măsurilor din proiectul EER.
Flandra a identificat patru priorități în programul său, care pot fi valabile și în România:
1. Susținerea companiilor pe parcursul fiecărui stadiu de dezvoltare, acordând o atenție deosebită IMM-urilor;
2. Creativitate și inovare;
3. Crearea unei societăți responsabile, care vine cu soluții inovatoare, pentru a face față provocărilor legate de îmbătrânire;
4. Regiunea trebuie să devină durabilă și să găsească soluții de mediu și energie, pentru a atinge obiectivele climatice ambițioase.
Pentru rezolvarea acestor priorități, au fost stabilite acțiuni prioritare pentru IMM-uri, care să reducă birocrația și costurile.
Regiunea europeană întreprinzătoare (REI) este un proiect care identifică și recompensează regiunile UE, care au o strategie politică antreprenorială remarcabilă și inovatoare, indiferent de mărimea, bogăția sau competențele lor. Regiunile care prezintă planul de perspectivă cel mai credibil, mai progresist şi mai promiţător sunt distinse cu titlul „Regiunea europeană întreprinzătoare” (REI), pentru anul respectiv.