Curtea Supremă spune că dobânda de referință variabilă a BCR e abuzivă și trebuie eliminată din contracte, iar debitorii vor păstra marjele fixe mici, acolo unde există. Pe de altă, parte ÎCCJ vorbește de obligația ca BCR să negocieze cu clienții o nouă formulă de dobândă. Cei aproximativ 200 de clienți vor putea recupera banii plătiți în plus în ultimii 8-9 ani doar printr-un proces ulterior.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în primul litigiu colectiv judecat in 2016, că dobânda de referință variabilă a BCR este abuzivă, pentru că este exprimată în termeni de maxim echivoc, iar consumatorii nu au putut cunoaște, astfel, cum funcționează. BCR a crescut dobânzile la creditele ipotecare în euro la 10% pe an și chiar peste în perioada de criză, în timp ce referințele de pe piețele monetare au scăzut spre minime istorice.
Curtea Supremă spune că partea privind DRV este eliminată din contracte, dar rămâne partea fixă – singura care corespunde acestui criteriu fiind marja. În câteva contracte, debitorii au marjă 0, astfel că dobânda curentă era egală cu DRV. În privința celor din urmă, ÎCCJ spune că trebuie să existe o negociere pentru a stabili nivelul dobânzii.
Alte procese castigate impotriva BCR
Astfel, in cauza Ghimpeteanu vs. BCR (dosarul nr. 14284/118/2010), demarata la Tribunalul Constanta, ICCJ a respins in data de 02.04.2014 recursul BCR impotriva deciziei civile nr. 46 din 22 aprilie 2013 pronuntata de Curtea de Apel Constanta, decizie care confirmase solutia Tribunalului Constanta, care a constatat caracterul abuziv al clauzei 2.10.a. din Conditiile generale BCR (aceasta clauza conferea dreptul bancii la modificarea unilaterala a dobanzii in raport de costurile resurselor de creditare).