Una dintre multele doleanțe ale românilor ieșiți în stradă după tragedia din clubul Colectiv, a fost înlăturarea „Mafiei pădurilor”. Autoritățile statului român au declanșat efectiv lupta împotriva tăierilor ilegale de material lemnos odată cu anul 2010 prin Legea 171/2010. După implementarea programului Radarul Pădurilor s-au înmulțit sesizările cu privire la transportul fraudulos de material lemnos, însă problema a apărut atunci când autoritățile chemate să aplice legea au fost puse în situația analizei modului de a folosi efectiv dispoziția legală care permitea sancționarea, conform art. 1, alin. 2 lit. b) din lege, prin confiscarea bunurilor destinate sau folosite în săvârșirea contravenției silvice, adică a utilajelor auto.
Unii agenți constatatori au înțeles că textul legal acoperă și ansamblul auto prin care s-a realizat transportul fraudulos al materialului lemnos, alții au considerat că legislația este ambiguă. Ținând cont de toate acestea, fostul poliţist, actual deputatul de Timiș din partea UNPR, Adrian Diaconu, cel care propune această schimbare de lege către Parlamentul României, consideră că lupta împotriva tăierilor ilegale de material lemnos ar avea mai multă eficiență dacă ar fi confiscat nu doar materialul lemnos, ci și mijlocul de transport prin care s-a făcut frauda. Adrian Diaconu consideră că agenți constatatori vor putea aplica cu mai multă ușurință sancțiunea confiscării mijlocului auto dacă va reieși în mod direct din textul legal acest lucru, în urma schimbării propuse de el şi aşa se va reduce semnificativ furtul pădurilor din ţară.
Lege privind modificarea şi completarea Legii 171/2010 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice
Art.I. Legea 171/2010 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La art. 1, alineatul 2, litera b) se modifică şi va avea următorul conţinut:
(2), b) “sancţiunea contravenţională complementară- reţinerea sau confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârşirea contravenţiei silvice inclusiv a ansamblului auto care a realizat transportul fraudulos de material lemnos şi/sau retragerea autorizaţiei/atestatului, după caz.
2. La art. 2 se introduce o nouă dispoziţie, litera e) cu următorul conţinut:
“transport fraudulos- transportul de material lemnos pentru care nu există documentaţia cerută de lege sau pentru care datele din documentaţia de însoţire diferă faţa de cele reale”
3. La art. 25, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Agentul constatator care aplică sancţiunea dispune şi reţinerea/confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţiile silvice, inclusiv confiscarea ansamblului auto prin care s-a realizat transportul fraudulos de material lemnos, în condiţiile legii.”
Art. II. Orice prevedere contrară actualei dispoziţii legale se consideră abrogată de drept.