Nu mai e niciun secret pentru nimeni că, pe data de 18 august 2022, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale față de Florin Roman, în calitate de coordonator al Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei Giroc, la denunțul formulat de iordanianul Mueen Al Shawish. Acuzațiile la adresa funcționarului public, care azi sunt investigate de către magistrații timișoreni, fac referire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. Una peste alta, azi, până la finalizarea anchetei, arhitectul-șef al administrației comunale are calitatea de suspect, nu de inculpat.
Așa cum rezultă din probele administrate de către procurorii anticorupție, cel puțin până la această dată, în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, respectiv cea de arhitect – șef, Florin Roman a încălcat dispozițiile legale privind autorizarea lucrărilor de construcții, când a procedat la eliberarea unor documente civile, în beneficiul SC Mimo Real Estate SRL.
Vorbim aici despre: adeverința cu nr.30463 din 03 iunie 2019, Certificatul de Urbanism nr.964 din 24.09.2019, împreună cu Autorizația de Construire nr.571 din 17 octombrie 2019 pentru terenul înscris în CF 415757 și a Certificatului de Urbanism nr. 963 din 24 septembrie 2019, împreună cu Autorizatia de Construire nr.572 din 17 octombrie 2019 pentru terenul înscris în CF 415759.
Și tot procurorii arată că, în schimbul eliberării documentelor urbanistice, angajatul Primăriei Giroc a primit de la denunțătorul Mueen Al Shawish suma de 236.025 lei, sub forma unor ,,Servicii proiectare și consultanță”, bani pe care i-a încasat prin intermediul SC VRG Concept Banat SRL, firmă care are ca asociat unic pe mama arhitectului.
În concret, din investigațiile DNA Timișoara a rezultat că, la data de 21 mai 2019, SC Mimo Real Estate SH SRL a devenit proprietara unui teren extravilan, în suprafață de 17.400 mp, înscris în CF nr.412337 Giroc. Cu toate că terenul se afla în extravilanul localității, arhitectul – șef Florin Roman a emis, la data de 03 iunie 2019, adeverința nr.30463 prin care a atestat, în mod nelegal, că terenul cuprins în CF 412337 este situat în intravilanul localității Giroc, cu mențiunea ”conform PUG în lucru”.
Ulterior, așa cum rezultă din documente, în luna august 2019, imobilul înscris în CF nr.412337 Giroc a fost dezmembrat, rezultând imobilele trei parcele: CF nr.415757, CF nr.415758 și CF nr.415759, toate situate, evident, în extravilanul localității. Pentru suprafețele de teren, rezultate din împărțirea proprietății SC Mimo Real Estate SRL, procurorii DNA Timișoara au putut proba că arhitectul-șef al comunei Giroc a emis, în mod nelegal, două Certificate de Urbanism și tot atâtea Autorizații de Construire pentru două din cele trei parcele, în scopul construirii unor ansambluri imobiliare.
Toate pe extravilanul comunei Giroc, lucru totalmente ilegal. Cert e că, în repetate rânduri, voceatimisului.ro că a semnalat că, în beneficiul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, totul a fost dincolo de lege!
Detalii arhitectonice
Și povestea merge mai departe căci, la o singură măsurătoare, practic vorbim despre o suprapunere de hărți funciare, prin adresa cu nr. 6772 din 15 iulie 2022, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș a confirmat procurorilor anticorupție că CF nr.415757, CF 415758 ș 415759 sunt în afara Planului Urbanistic General (PUG) al comunei Giroc.
Acum, cu ocazia audierii, martorul denunțător Mueen Al Shawish a mai spus un lucru. Mai exact că pentru obținerea documentațiilor tehnice a fost nevoit să încheie un contract de consultanță cu SC VRG Concept Banat SRL, în valoare de 50.000 euro, bani care au fost achitați în contul societății, prin factura nr.85 din 26 iunie 2019, de către SC Mimo Real Estate SRL.
Una peste alta, speța procurorilor DNA Timișoara nu face decât să reconfirme munca reporterilor voceatimisului.ro, eforturi care, ulterior, au fost validate atât de auditorii Camerei de Conturi Timiș (raport 8 iulie 2022) cât și de inspectorii de la ISC Timiș (PV 7560 din 13 septembrie 2022).
Mai exact că, în beneficiul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, în materie de urbanism și de construcții civile, totul a fost posibil și permis, până la un punct! Nu degeaba, azi, o serie de autorizații de construire au fost, literalmente, desființate de ISC Timiș, unele au fost atacate în instanță de Prefectura Timiș, care a cerut anularea actelor administrative emise de Primăria Giroc, iar altele sunt acum în fază de procesare. Și nu sunt puține!
Revenind la ancheta celor de la DNA, în cazul lui Florin Roman, procurorii au mai întreprins o chestiune extrem de interesantă. Practic, au făcut un calcul economico-social din care a rezultat următorul lucru: ponderea cheltuielilor arhitectului-șef al comunei Giroc este mai mare decât cea a veniturilor cu suma de 725.855,78 lei. Altfel spus, acesta a fost momentul în care a luat naștere suspiciunea rezonabilă că funcționarul Primăriei Giroc ”obține venituri de natură financiară care nu au la bază o sursă de venit transparentă”.
Și, evident, de aici a rezultat măsura sechestrului asigurator instituit pe o serie de bunuri ale arhitectului Florin Roman. Motivul, așa cum au explicat și magistrații, a fost acela de a a evita înstrăinarea, ascunderea, distrugerea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau extinse și care pot servi la garantarea executării cheltuielilor judiciare
Așa se face că DNA Timișoara, printr-o ordonanță, a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra următoarelor bunuri ale funcționarului din Primăria Giroc: cotă de ½ din apartament campus 2 camere, situat în localitatea Calea Lipovei – Timișoara; 2 terenuri intravilane, în suprafață de 103 mp și 144 mp din comuna Ciclova Română, situat în sat Socolari – Caraș Severin; teren intravilan, în suprafață de 1.547 mp, situat în Băile Herculane; 2 terenuri intravilane, situate în Drobeta Turu Severin, în suprafață totală de 8.067 mp; autoutilitara marca Hummer H2; autoturism marca Ford Mustang Lae MF8F2BX; motociclu – marca Piaggio M45 și motocicleta – marca BMW R 1250 GS Adventure.
Așadar, acum nu mai rămâne decât ca, în următoarele zile, arhitectul-șef al comunei Giroc să facă proba verității fondurilor din care și-a achiziționat bunurile puse sub sechestru de către DNA Timișoara. Și mai mult decât orice să demonstreze că nivelul său de trai nu depășește veniturile obținute în mod legal și transparent. Nici măcar cu un leu, dar mai cu peste 150.000 euro…
Degeaba ii ia DNA pe Minda , Mimo și Roman dacă la d- na HANES- Sefa la registrul agricol la primărie nu-i face nimeni NIMIC ????? Acolo-i buba cea MARE , femeia asta a fost angajata primărie înaintea lui Toma . Prin falsurile și furăciunile ei a fost posibile aceste fapte penale , după cum voi ați scris deține între 200-250 de CF-URI pe numele ei și al soțului doar in Giroc mai are in Bihor , Caras și Mehedinți terenuri? Multe le-a înscris pe fiica sa.
…dacă tot a învățat DNA sa facă analiza economică prin raportul VENITURI ELIGIBILE // CHELTUIELI ZILNICE, oare nu-i putem ruga pe cei de la DNA) sa facă aceeași analiza și ptr ȘEFA DE LA JURIDIC A ANAF REGIONAL TIMISOARA “GURU A CONSULTANTEI SPEȚELOR SIMILARE”
..cică (..GURU) nu poate sa poarte decât CHANEL și doar cumpărat de pe “frafechi” …sau alte site-uri de moda
…ACEASTA “GURU” a consultantei juridice si a “spețelor similare” a uitat ca un angajat dovedit a fi infractor TREBUIE SA NU MAI LUCREZE LA ANAF -personajul pe numele SOAMES
Ionel a scapat. Oare scapa si Florinel?
Mafia de la cadastru cand e luata la verificat? Acolo e buba mare
..și ILUSTRUL DE LA OCPI care a facilitat înscrierea in CF a adeverinței …???? …pe când plătește daunele generate ..??? ..mai ales sumele pe care trebuia sa le încaseze Min Agriculturii , PT INTRODUCEREA IN INTRAVILAN A SUPRAFETELOR DE TEREN , despre care scrieți ..!!!!
La multi ani, Florin!