„Este al cincilea an consecutiv în care MOL România susţine Programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, pentru că nevoia de astfel de proiecte nu este una punctuală, ci permanentă. Profesioniştii din domeniu ne susţin în acest demers atât prin nivelul cunoştinţelor profesionale ale proiectelor depuse, cât şi prin rezultatele obţinute. MOL România a inițiat acest program, care este derulat în beneficiul copiilor cu nevoi speciale, prin care sprijinim soluţionarea unor probleme cronice manifestate în comunitatea noastră, cu ajutorul specialiştilor şi implicând familiile celor afectaţi”, a declarat Kinga Daradics, CEO al M.O.L. România.
Numărul dosarelor de candidatură depuse a atins un nou record, fiind înregistrate 150 de înscrieri din partea organizaţiilor non-profit şi asociaţiilor care intenţionează să deruleze proiecte de terapie alternativă pentru copii şi tineri în perioada 15 decembrie 2013 – 31 august 2014.
Juriul a selectat 18 asociaţii, care vor primi finanţări în valoare totală de 300.000 lei. La evenimentul organizat cu ocazia anunţării rezultatelor a participat dr. Violeta Stan, medic primar la Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă din Timişoara, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi preşedinte al juriului.
“Programul e conceput să ofere nu doar resurse financiare comunităţilor interesate de bunăstarea copiilor lor, ci se investeşte în creşterea capacităţii acestora de a se forma în metode şi tehnici de intervenţie, asistaţi de specialişti”, a declarat dr. Violeta Stan.
Organizaţiile selectate provin din judeţul Timiş, dar şi din București sau alte judeţe precum: Alba, Bacău, Bihor, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Galaţi, Harghita, Mureş, Neamţ, Sălaj şi Sibiu. Printre domeniile în care vor fi derulate proiecte se numără terapia prin artă, meloterapie, ludoterapie, stimulare senzorială, drama terapie, atelierele de teatru, terapia asistată de animale, hipoterapia, atelier de jurnalism şi foto-jurnalism, recreerea terapeutică, respectiv reabilitarea psiho-socială şi dezvoltarea unor competenţe.
Participanţii la evenimentul de anunţare a rezultatelor au asistat la prezentarea unui episod din activitatea voluntarilor Asociaţiei Little People România, care au fost implicaţi în desfăşurarea proiectului „În lumea poveştilor cu Leul Curajos” în secţiile mari de oncopediatrie din ţară. Pe lângă cei 370 de beneficiari direcţi afectaţi de cancer, proiectul a urmărit instruirea a 35 de studenţi voluntari şi întâlnirea cu peste 170 de copii sănătoşi din şcoli şi grădiniţe, parteneri nemijlociţi în lupta cu boala a tinerilor afectaţi. Poveştile terapeutice îi ajută pe copii să înţeleagă boala, necesitatea spitalizării şi a tratamentului, respectiv de a găsi căile de comunicare între copii bolnavi şi cei sănătoşi.
“Se observă extinderea activităţilor de reintegrare psiho-socială a copiilor cu dizabilităţi prin includerea copiilor sănătoşi în derularea proiectelor. Astfel Asociaţia Hóvirág din Gheorgheni organizează activităţi de reabilitare prin dans cu participarea copiilor sănătoşi. Leul Curajos al Asociaţiei Little People s-a deplasat la şcoli şi grădiniţe cu scopul de a pregăti copii sănătoşi să fie primitori şi suportivi faţă de colegii lor care trec prin probleme de boală. În atelierul de art-terapie de la Şcoala Specială Paşcani lucrează elevi şi de la celelalte şcoli din oraş. Şedinţele de hipoterapie la Asociaţia Hip-Tep din Aiud desfăşurate sub sloganul ”Pe cai toţi suntem egali!”, dau posibilitate lărgirii căilor de reintegrare a copiilor cu deficienţe”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.