Spaţiul de Artă Contemporană, Galeria Calina, a propus platforma „Desenul Sans Rivages”, una despre gândirea în desen, despre ideile şi procesele contemporaneităţii în desen. Prima expoziţie îi va aparţine franţuzoaicei Arantxa Etcheverria şi va debuta luni, 10 februarie, începând cu orele 18:00.
Arantxa Etcheverria s-a născut în Franța și din 2006 trăiește și lucrează în București, România. A studiat scenografia la Teatrul Național din Strasbourg / Franța și artă vizuală la Villa Arson, Nisa / Franța. A avut expoziții personale la Galeria H’art, București, 2009 și în spațiul Anexa al Muzeului Național de Artă Contemporană, București în 2013. Caracterizată ca fiind rațională și academică în orientare, artista pleacă de la un proiect constructivist-concret al lui Marcel Iancu pentru casa bancherului Solly Gold, ce conţine întrebări riguroase despre spațiu, formă, linie. Având o relație particulară și elegantă cu minimalismul, Arantxa Etcheverria propune iregularități subtile în ton și textură, discreția diagramelor și o simplificare contemplativă. Conturul lucid structurează compoziția, în spatele compoziției existând însă mereu un nivel de siguranță.
În contrast cu direcțiile digitale și multimedia se poate argumenta că desenul a devenit o paralelă majoră pentru contemporaneitate. Artiștii care lucrează acum într-o manieră neierarhizată cu multiple practici, tehnici, tehnologii i-au schimbat rolul. Cele mai importante concepte ale desenului contemporan au devenit intenționalitatea și lipsa barierelor. Gili Mocau, Patricia Tedorescu şi Sebastian Moldovan sunt următorii pe lista desenului „fără limite”, vernisajele lor urmând a fi expuse în cadrul Galeriei Calina, în decursul acestui an.