Mai multe curse aeriene care trebuiau să aterizeze sau să plece de pe pista aeroportului din Timișoara au fost redirecționate, în timp ce unele curse au fost anulate direct.
Totul a început ieri, odată cu căderea masivă a zăpezii și a continuat azi-noapte cu problemele cauzate de vântul puternic care s-a abătut asupra județului Timiș. ”Dacă în cursul zilei de ieri am avut ninsoare abundentă și am avut întârzieri de până la două ore datorită curățării suprafețelor aeroportuare și degivrării aeronavelor, începând de azi-noapte a intervenit un alt fenomen nefavorabil, și anume vântul. Un vânt puternic, transversal pe pistă, cu viteze de până la 60-70 de kilometri pe oră. Acesta a depășit condițiile de operare a aeronavelor și din această cauză, o aeronavă venită azi-noapte de la Charleroi nu a mai putut să aterizeze și a fost deviată pe aeroportul de la Cluj și se află și acum acolo, iar decolările din această dimineață spre Londra, Bergamo și chiar o cursă internă spre București nu au mai avut loc” ne-a declarat Marian Chivu, director operațional al Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara (AIT).
Am încercat să luăm legătura cu conducerea instituției aeroportuare, însă „marele” director general al AIT Dan Idolu, a refuzat să răspundă apelurilor noastre, probabil nu suntem în lista celor „agreați” de domnia sa. Directorul administrativ, Alfred Simonis, a răspuns la telefon însă și-a declinat competența către alte persoane, singurul cu care am putut discuta desre problemele apărute fiind directorul operațional, Marian Chivu. Acesta ne-a explicat și cum stă treaba cu zborurile anulate. ”Așteptând mai mult de trei ore pentru a putea decola, piloții și companiile au luat decizia anulării zborurilor. Pasagerii au primit vouchere pentru apă și sandvișuri, iar acum sunt în procedură de reprogramare cu următoarele zboruri. Vântul este în continuare foarte puternic și se estimează că până în jurul orei 13:00 să avem aceleași condiții” ne-a mai spus Chivu.
Pasagerii care erau programați să zboare spre Bergamo (Italia), ne-au dezvăluit că au fost redirecționați, pe cheltuiala lor, spre Aeroportul din Arad, de unde urma să plece o aeronavă care să-i ducă spre destinație. Această practică este ilegală, cu atât mai mult că o parte dintre ei și-au cerut banii plătiți pe bilete înapoi, fapt refuzat însă de compania de zbor. Conform legii, dacă întârzierea decolării avioanelor depășește trei ore, compania este obligată să înapoieze banii plătiți de oameni pe bilete, însă sunt puțini cei care știu asta. Firmele care operează pe aeroport cunosc, de obicei, faptul că avionul va întârzia mult mai mult decât cele trei ore, însă anunță o nouă întârziere tot din două în două ore pentru a nu fi nevoiți să dea banii înapoi plătitorilor de bilete. Oamenii, de supărare, nici nu se obosesc să depună prea multe plângeri pe această temă, însă dacă ar fi anunțați de faptul că avionul lor întârzie din start 7 ore, de exemplu, aceștia își primesc banii înapoi și se orietează să plece cu un alt mijloc de transport.
De ce e vina conducerii Aeroportului?
Așa cum se poate vedea și pe programul afișat pe site-ul instituției, cele mai mari probleme se întâlnesc la decolarea avioanelor, ceea ce înseamnă că pe plan local nu au fost îndeplinite sarcinile de creare a condițiilor de aterizare/decolare. După câteva ore de ninsoare continuă, ieri, pe pista aeroportului timișorean nu și-a făcut apariția decât două utilaje de deszăpezire, asta în condițiile în care instituția deține patru astfel de mașini. Pe pista aeroportului se intervine cu utilaje speciale, întrucât în interiorul acesteia sunt încastrate sistemele de iluminare, iar dacă s-ar folosi utilaje convenționale, aceste sisteme ar putea fi deteriorate. Mai grav e că din cele patru utilaje care ar trebui folosite la curățarea și degivrarea pistei, doar două sunt funcționale, dar nici acest fapt nu reprezintă sarcina conducerii Aeroportului Internațional Timișoara. Și uite-așa ajungem la concluzia că toată această bătaie de joc poartă vina conducerii aeroportului și proastei gestionări a situației, iar atunci ne mai mirăm dacă cursele de pe Aeroportul din Timișoara vor fi ”suflate” de instituția de la Arad, în condițiile în care acolo planurile sunt de extindere…
[responsive_youtube