Ca-n România! Spitalul Județean Timișoara va distruge peste 2,5 milioane de măști de protecție, care i-au fost băgate pe gât de smecherii din Sănătate, dacă nu va găsi cerere în piață, înainte de termenul de expirare

- Advertisement -
Și, acum, strângeți bine centurile de siguranță, că vine nucleara! Înainte de toate, atenție la date, cifre și, mai presus de orice, la conexiunile transpartinice. Așadar, cu siguranță, nu există român care să nu fi auzit, măcar de vreo zece ori pe zi, în special în pandemia de Covid-19, despre zmeul și greuceanul românesc, Compania Națională Unifarm SA, societate cu capital integral de stat și unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice și para-farmaceutice din spațiul carpato-danubiano-pontic. În traducere liberă, în special pentru cei care preferă Discovery Channel sau National Geographic, o firmă… cu management politic, împachetată într-una cu caracter social-sanitar, chipurile, ca parte integrantă a sistemului de ocrotire a sănătății. Practic, tot pentru iubitorii de animale, timp liber și călătorii, o pușculiță de partid!

Nici nu mai contează că, în acte, obiectul de activitate principal al Unifarm SA îl constituie asigurarea rețelei sanitare de stat cu medicamente, produse tehnico-medicale, aparatură și echipamente sanitare, seruri și vaccinuri, reactivi și alte produse din producția internă proprie și din import. Sau că, în colaborare cu Ministerul Sănătății, compania națională ar trebui să asigure toate cele necesare pentru programele naționale de sănătate, organizate și finanțate de Guvernul României, în baza contractului de asistență pentru sănătate publică. Important de reținut e că, în plină pandemie cu Covid-19, sub umbrela Unifarm SA, statul român a fost jefuit ca la drumul mare, prin achiziționarea de materiale sanitare fără licitație, în numele stării de urgență. O știu bine atât procurorii Direcției Naționale Anticorupție, cât și cei din conducerea Curții de Conturi a României.

E foarte adevărat că, la un moment dat, prin vara lui 2020, tot statul român l-a dat exemplu negativ pe directorul CN Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel, numit în funcție de tehnocratul Vlad Voiculescu și, ulterior, ținut în brațe de PSD și PNL. L-a arătat pe transpartinicul Ionel cu degetul, până l-a arestat pentru o pretenție de mită, în valoare de 760.000 euro, pe direcția unui furnizor de măști chirurgicale. Ulterior, în 2022, l-a condamnat la 6,8 ani de închisoare pentru mită și abuz în serviciu ca mai apoi, după fix un an de zile, aceeași entitate statală să-l pună pe liber: un an cu amânarea pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani! Că balul și dezmățul au continuat la Unifarm SA, chiar și după descinderile DNA din vara lui 2020, o dovedește cu vârf și îndesat Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara. La pachet cu alte zeci de unități sanitare din România, care au experimentat aceeași poveste halucinantă! Așa că tabla adunării nu face decât să creioneze, în mod clar, jaful din banul public, indiferent de guvernare, pe perioada pandemiei de Covid-19.

Pe scurt, la data de 23 iunie 2022, la ceva vreme după încetarea stării de urgență, ISU ”Banat” Timiș a donat Spitalului Județean Timișoara, în baza avizului de însoțire a mărfii (seria TM 10.051) fix 3.900.000 de ”măști faciale de uz medical în 4 straturi clasa I de protecție Tip II”. Le-a dat fără ca unitatea sanitară să le fi cerut, solicitat sau pretins! Și, așa cum rezultă din documente, valoarea per produs a fost stabilită la 0.76 bani, în timp ce totalul s-a oprit la cifra de 2.964.000 RON.  Adică, vreo 600.000 euro! Cert e că, până la data de 8 septembrie 2023, balanța SCJUT arată că cea mai mare unitate sanitară din vestul României a consumat 916.000 de bucăți din cele 3,9 milioane de măști, puse la dispoziție cu mărinimie de către ISU Banat, fără niciun soi de pretenție financiară. Deci, după 14 luni de la donație, stocul de măști al Spitalului Județean Timișoara este de circa 3 milioane de bucăți.

Tempus fugit

Una peste alta, azi, problema majoră a SCJUT nu este neapărat stocul enorm de măști de protecție. Sau că sute de baxuri, așa cum rezultă din probele video, atașate la finalul materialului, sunt depozitate, la modul cel mai impropriu, prin toată unitatea sanitară: de la intrarea principală și până în amfiteatru! Din podea și până-n tavan! Nu, chestiunea majoră e că, în aprilie 2024, toate materiale sanitare expiră! Și nu numai că milioane de măști vor ieși din termenul de valabilitate și vor fi inutilizabile în circa 6 luni de zile, dar vor mai trebui și transportate și distruse, în regim special, operațiune care va costa Spitalul Județean Timișoara o căruță de bani! Căci e greu de crezut că, dacă în decurs de 14 luni, SCJUT a reușit să consume un pic peste 900.000 de bucăți, în următoarea jumătate de an, va epuiza mai mult de 300.000 de măști.

Așa se face că peste 2,5 milioane de măști de la SCJUT, care se vor regăsi încărcate în gestiunea spitalului cu o valoare de circa 2.000.000 RON, vor ajunge la incineratorul de deșeuri medicale, pe bani, în ciuda eforturilor disperate ale conducerii de a le plasa către alte unități sanitare de profil sau instituții publice. ”Pur și simplu, când am fost director, m-am trezit cu ele. S-au livrat prin Direcția de Sănătate Publică Timiș de către ISU, în cadrul unui protocol la nivel național, semnat cu Ministerul Sănătății. Nu le-a cerut nimeni! Știam că sunt multe, dar că să fac, dacă mi le-au adus în curtea spitalului!? Am încercat, pe relații personale, dar nimeni nu a vrut măști. Am sunat chiar și la grădinițe și școli. Nici măcar copii răciți nu aveau…”, a spus fostul manager al SCJUT, conf. dr. Sorin Barac.

În acest moment, e cât se poate de limpede că toată situația delicată, a cumpărăturilor haotice și fără număr, a rămas pe umerii actualei conduceri a Spitalului Județean Timișoara. Totuși, directorul stabilimentului, prof. dr. Dorel Săndesc este optimist și susține că va găsi o soluție decentă, astfel încât banii publici să nu fie aruncați pe fereastră: ”Cunosc situația. Recunosc că nu este una confortabilă. Mă voi ocupa personal, o să sun la toate spitalele și instituțiile publice mari și o să văd dacă cineva are nevoie de măști. Am convingerea că, în final, va fi bine. E clar că noi, ca unitate sanitară, nu putem să le epuizăm pe toate, înainte de termenul de expirare. Asta e situația, azi. Vedem cum o rezolvăm…

Partea frumoasă e că, așa cum rezultă din informații, tabloul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara nu este unul singular, atâta vreme cât la nivelul fiecărui județ de pe teritoriul României, achizițiile de la CN Unifarm SA, realizate fără licitație, sub masca stării de urgență, au fost băgate pe gât spitalelor publice, dincolo de cerințe și necesități. Tot prin ISU și prin DSP-uri, grație protocolului semnat cu Ministerul Sănătății, pe mandatul medicului Alexandru Rafila. Așa că rămâne de văzut, având în vedere că tot lotul de măști medicale de protecție are aceeași dată de expirare – aprilie 2024, cât va mai plăti statul român ca să incinereze controlat… ceea ce deja a plătit. Tot controlat!

2 COMENTARII

  1. Poate cumpara Sandesc mastile, pe firma lui din Italia ..El oricum poarta (masti pe fata )si poate le distribuie in Ghana sau Ciad după cum va hotara seful lui suprem Arafat, asta după ce mai devalizeaza ceva din conturile spitalului atât el cât și prin avocata Galanton pe care o plateste fara sa facă nimic, probabil fac parte la contractul de 20.000 lei /luna.. Asa au devalizat mai toți cretinii ..zis medici Spitalul Judetean Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie