Păi, în primul rând, să o luăm în ordinea importanței. Și da, fără nicio îndoială, în povestea noastră, prof. dr. Mihai Ionac, fost/interimar și viitor șef al secției de chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, e nuca cea mai tare!
Un soi de King of the Jungle! În aceeași ecuație, cu mult mai puține necunoscute decât ar crede unii, proaspătul ministru al sănătății, Victor Costache, se situează exact la polul opus: pare un soi de gușter flambat care, dotat cu stomacul unui somn, digeră totul, pe nerăsuflate…
Spre deosebire de ministrul-conferențiar dr. Costache, prof. dr. Mihai Ionac e din altă ligă. E ditamai dinozaurul de câmpie! Așa se și comportă: are ținută, școala la zi, îl ajută creierul, știe să combine, are verbul în buzunar, știe cum să-și cultive relațiile și, așa cum se cuvine, de la înălțimea tetrapozilor din Mezozoic, nu cade niciodată din picioare și, mai presus de orice, are mereu ultimul cuvânt!
Sincere felicitări! Și nu neapărat pentru că știe să se impună sau să își urmărească interesul personal, ci pur și simplu pentru că prof. Ionac merită gratulat pentru perseverența care, de ce să nu recunoaștem, e o calitate tot mai rar întâlnită! Dar nu în sistemul sanitar! Acolo e ca între carnivori!
Erbivorii sunt doar hrană pentru pești! Totuși, să încerci din răsputeri, să ajungi director la Spitalul Județean Timișoara și să nu izbutești, să intri pe ușa din față, dar să reușești, să ajungi la butoane, pe ușa din dos, asta, fraților, e artă! Să zică oricine, ce-o vrea, dar e măiestrie! Da, începând de ieri, SCJUT are un nou consiliul de administrație, iar la prima ședință, calitatea de simplu membru a prof. Ionac, dobândită cu semnătură ministerială, se va transforma, în mod miraculos, în cea de președinte.
Nici nu mai contează dacă prof. dr. Ionac se auto-propune pentru aceasta funcție sau găsește vreun alt gușter, care sa-l nominalizeze, ca sa dea bine la poza de grup! Important e că a reușit să ajungă unde și-a dorit: la butoanele celui mai mare spital din vestul României!
Așadar, din nou, felicitări prof. Ionac! Și nu e lucru simplu sa fi președintele CA al SCJUT! Conform articolului 187 din Legea nr 95/2006, președintele avizează bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului, precum și situațiile financiare trimestriale și anuale. Dă cu pixul pe investiții și achiziții!
Mai mult, organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager, avizează programul anual al achizițiilor publice, analizează activitatea managerului și dispune măsuri pentru îmbunătățirea activității. Și, nu în ultimul rând, poate propune revocarea din funcție a managerului!
Și atunci, cum să nu fie felicitat prof. Ionac, când are pâinea și cuțitul în aceeași mână!?! Și cum să nu fie aplaudat ministrul Costache?
Pe repede, înainte!
Bine, e clar ca lumina zilei că pe prof. Mihai Ionac, nu indemnizația lunară de maxim 1% din salariul managerului, l-a mânat în CA al SCJUT. Asemenea oricărui tetrapod din Mezozoic, stabilit în câmpiile Banatului, prof. Ionac are șpaițul pregătit pentru iernile geroase, lungi și grele: e medic la stat, pseudo-șef de secție, profesor la universitate, coordonator de doctorate, președinte de comisii, ong-uri și fundații, lider de asociații profesionale, proaspăt proprietar de clinica etc etc etc.
Deci, nu exista riscul, să nu-l apuce primăvara sau să nu iasă din hibernare! Un bun gospodar, cu alte cuvinte! Eh bine, cu totul alte interese l-au mânat pe prof. Ionac, în luptă, ca să preia frâiele SCJUT, pe ușa din dos: pur și simplu setea de putere, dorința de a avea lumea la picioare și, nu în ultimul rând, de a aplica Legea Talionului printre carnivorii din sistemul public de sănătate!
Așadar, pe grafic, primii pași au fost făcuți cu repeziciune. Ionac e membru în CA al SCJUT, urmând ca, la prima ocazie, sa fie miruit în jilțul de președinte. Și, așa cum spune legea, sa devină șef peste managerul de spital, nu mai puțin celebrul Raul Pătrașcu care, fie vorba între noi, n-are nici măcar drept de vot în consiliul de administrație al unității pe care, chipurile, o conduce! Deci, din nou, jos pălăria pentru prof. Ionac!
Dar poate cea mai mare realizare (de moment!) a dr. Ionac, acum de când are pâinea și cuțitul în mână, este preluarea șefiei de secție de la Chirurgie Vasculară pe care a pierdut-o, în urma cu câteva luni, atunci când, într-o zi absolut fără inspirație și cu laptopul închis (la cerere!), nu a reușit să ia examenul de stat, fiind notat, de către colegii săi, sub baremul de 70 de puncte din 100!
Evident ca, după o asemenea performanță și în baza legislației, unitatea sanitară a fost nevoită sa numească, interimar, “UN ALT șef de secție, pana la organizarea unui nou concurs”! Ceea ce s-a și întâmplat, numai ca, din pricina atmosferei bune de lucru, a jovialității și a conviețuirii dintre carnivori și erbivori, pe fond nervos, medicul care asigura interimatul, a făcut Zona Zoster și a intrat în concediu medical! Șansă providențială.
Divină, chiar! Și, atunci, de ce sa nu merite prof Ionac, din nou, felicitări? Evident, la pachet cu noul manager, Raul Pătrașcu care, contrar legii, a văzut în dr. Ionac…UN ALT Ionac! Așa ca, ieri, (super)Pătrașcu i-a semnat prof. Ionac delegația/împuternicirea pentru secția de chirurgie vasculara, normal, până la organizarea concursului pe post! Deși Legea 95/2006, privind conducerea spitalelor, spune la ART 185, alin 9 cu totul altceva: ca managerul este obligat sa desemneze UN ALT candidat, pana la organizarea concursului!
Hora unirii
Așa se face ca, deși a căzut examenul pentru șefia secției de chirurgie vasculara, dr Ionac a fost invitat, de către managerul SCJUT, Raul Pătrașcu, numit în funcție de ministrul Victor Costache, sa își continue mandatul, pana la organizarea unui nou concurs!
Pentru că totul a decurs ca într-o adevărată familie cu valori liberale, aici, dr Ionac merita, iarăși, felicitări iar conf. Victor Costache, al doilea set de aplauze! Extrapolând, știți cum vine asta: e ca și când șoferul Victor Costache, ratează examenul la școala de șoferi, dar polițistul Ludovic Orban ii da o hârtie, care-i permite sa conducă autoturismul, timp de 6 luni, pana când va susține un nou examen și îl va și promova!
Fix așa! Și apropo tot despre examene: cam cât de obiectiv poate sa fie un manager de spital, în a cărui sarcina cade sa organizeze un concurs pentru șefia unei secții, când cel care candidează pentru șefia secției, în calitatea sa de șef al consiliului de administrație, este cel care analizează activitatea managerului, cel care îl poate destitui și cel care se ocupa și de organizarea concursului pentru funcția de manager?
Da, atât dr Ionac cât și dl. Raul Pătrașcu, ambii sunt interimari! Unul la șefia de secție, celălalt în fruntea celui mai mare spital din vestul României. Fără doar și poate, pentru situația creată, dezvoltată și încurajată, cel puțin din motive politice evidente, ministrul Costache merita al treilea set de aplauze!
Si nu orice fel de aplauze, ci după model francez căci, nu-i așa, la fel ca și managerul SCJUT, care a revenit din SUA sa-și ajute poporul năpăstuit și derutat, și ministrul sănătății s-a reîntors din Hexagon, cel puțin declarativ, tot în aceeași idee. Sa ne scoată la liman! Aplauze calde și sincere pentru ca a reușit, în câteva săptămâni, ceea ce nu au izbutit alții, în ani de zile!
Așa se face ca acum, nimeni nu mai intră la managerul Raul Pătrașcu, fără o programare prealabila și fără a anunța scopul vizitei, ca oricum durata e fixa: nu mai mult de 15 minute! Bun, nimeni în afara de 3 medici, care au dezlegare la pește, în sensul că, împărtășind aceeași credință Bratiană, aceștia pot intra oricând și la orice oră la (super)Pătrașcu, fără niciun rendez-vous!
Acum, ca lucrurile sunt clare și așezate pe făgașul normal, managerului, chimistului, fizicianului și medicului Raul Pătrașcu nu-i mai rămâne decât sa organizeze și primul comitet director, ca nu a avut timp de la preluarea funcției! Si evident sa se mai plimbe prin spital, ca sa-l vadă lumea, ca-și merita salariul.
Altfel, toți erbivorii o sa creadă ca e ținut captiv și afișat, fie la geam fie pe Facebook, dovada a imortalității și convivialității. Fara niciun dubiu, și aici, aceleași felicitări și aceleași aplauze merg către prof Ionac și conf. Costache!
Ka(r)ma Sutra
Acum, că lovitura de palat de la Spitalul Județean Timișoara, a fost declarată un real succes, prof. Mihai Ionac, nicidecum managerului Raul Pătrașcu, nu-i mai rămâne decât sa restabilească ordinea și disciplina pe secții. O sa fie greu, pentru ca, dacă pana acum dr. Ionac opera 25 de ore pe zi, conform scriptelor, acum va fi nevoit sa se dedice unității medicale, cel puțin 36 de ore pe zi (click aici).
Mai mult, acum ca s-a schimbat macazul, nu o sa mai dea bine, nici cu victimizarea, așadar prof. Ionac va fi obligat sa-și schimbe discursul public, dintr-unul negativist de genul “oricine e de vină, mai puțin eu” intr-unul cu șoapte suave, pline de lapte și miere (click aici).
Si nici nu mai este indicat – absolut de loc – sa-și terorizeze colegii (click aici). Cu atât mai puțin să le felicite, cel puțin pe doamne, cu apelativele de…idioate, proaste, vaci, ciori etc (click aici). Pur și simplu, nu dă bine, nici pentru domnia sa și nici pentru ministrul Victor Costache, care l-a girat!
Din nou, aplauze di felicitări pentru toată lumea!Lăsând la o parte orice alte acuzații aduse prof. Ionac, chiar și pe cele de luare de mită, pentru care a fost călcat de procurori (click aici) dar și pe cele de “donații mascate” (click aici), fără doar și poate, acum, Spitalul Județean Timișoara are nevoie de stabilitate, nu de circ sau de dușmani imaginari.
Iar bugetul consolidat al statului… de bani! Că tot se vaită ministrul liberal al finanțelor, Florin Cîțu, peste tot, de greaua moștenire și de găurile enorme de la buget. Și cum se pot aduce bani grămada, în visteria statului? Simplu! Sa luam doar exemplul Spitalului Județean Timișoara, după care cei interesați nu au decât sa înmulțească cu numărul de unități sanitare și sa se ia cu mâinile de cap!
Sistemul nimănui
Așadar, revenind, la economii. In primul rând, prof Ionac, nu managerul Pătrașcu, ar trebui sa vadă ce e cu zecile de cadre medicale, care sunt in diverse forme de concediu (medical, studii, odihna sau la mica înțelegere cu șeful de secție), dar prestează munci peste hotare, pe valută forte.
Frumos ar fi ca medicii să fie obligați, fie să revină și sa presteze activități în folosul comunității românești, care i-a școlit gratis, fie să renunțe la postul de stat, ca sa dea șansa altora sa producă. Că doar acesta este și puterea exemplului oferită și trâmbițata, atât de managerul Raul Pătrașcu, care a părăsit Yale și SUA pentru a pune umărul la reconstrucția României cât și a ministrului Costache, care a dat Franța și vinurile de Bordeaux, pe mămăliga cu sarmale!
Știe și prof Ionac ca lipsa posturilor și “turismul medical” sunt singurele explicații pentru care “voluntarii” din SCJUT (a se citi medici fără post), mult lăudați de managerul Raul Pătrașcu, sunt cu miile și se calcă pe picioare prin cel mai mare spital din vestul României.
Așteaptă ca vulturii, să pice un post de rețea! In al doilea rând, ar fi indicat ca toți medicii sa își respecte programul de lucru, cel de 8 ore prevăzut prin contractul de muncă, pentru care, azi, iau o căruță de bani de la stat! Nu în stilul binecuvântat și binecunoscut prin care, tot azi, carnivorii apar în cadru pe la 8.30, după care, la ora 10, nu-i mai găsești, ca sunt la privat, cu orar pe ușa cabinetelor și pe paginile de internet, identic cu programul de la stat.
Evident, lipsa acestora este suplinită, zi de zi, de erbivorii din sistem și de către voluntari, ultimii muncind (aproape) gratis, ca sa nu își iasă din mână! Acești “negrii”, care suprapopulează plantațiile carnivorilor, duc greul! Restul sunt povesti! Și, fără doar și poate, situația convine cât se poate de mult carnivorilor, care nu sunt altceva decât niște exploatatori și profitori ai sistemului, dacă sta cineva sa-i asculte pe voluntari și rezidenți.
Stop joc!
Mai mult, prof. Ionac, din calitatea sa de șef suprem al SCJUT, ar trebui sa stopeze fenomenul “operațiilor mascate”! Pacienții nu mai pot fi victimele unor experimente, practicate de unii dintre voluntari sau rezidenți, și nici înșelați, la infinit!
Mutilările și decesele stau mărturie! La fel și sutele de formulare de satisfacție a pacienților, hârtii pe care oamenii le completează la externare și prin care își arată gradul de mulțumire față condițiile spitalicești (cazare și hrană), față de personalul medical și, nu în ultimul rând, față de medicul curant, adică cel care l-a operat, tratat sau l-a urmărit în evoluție!
Diferențe de la cer la pământ: pacientul mulțumește, în fișă, dr. X, iar în protocolul de bloc operator, minune, apare dr. Y! Si sunt cu sutele astfel de exemple! Așa se întâmplă când erbivorii sau voluntarii lucrează pe parafa și pe codul carnivorilor, aceștia din urma fiind mult prea ocupați cu somnul, excursiile exotice pe banii companiilor farmaceutice sau cu munca la privat!
La fel se întâmpla și în gărzi: carnivorii dorm, visează frumos și încasează, iar erbivorii…prestează, fie pentru vreo mica atenție fie, pur și simplu, ca sa rămână în gratiile prădătorilor! Doar-doar vor primi vreun post, când s-o elibera vreunul! Asta doar în condițiile în care, carnivorul va considera ca voluntarul sau erbivorul a prestat sau a slugărit destul!
Curată obiectivitate! Aceasta este explicația corectă și motivul pentru care migrația erbivorilor, către alte meleaguri, este de neoprit, în ciuda salariilor enorme din sistemul public de sănătate românesc: lipsa posturilor, sclavia, nesimțirea și, ca-n evul mediu, exploatarea omului de către om! Și poate că totuși, cel mai trist fenomen, vecin cu ticăloșia și hoția, are loc fie în Policlinica SCJUT fie prin cabinetele personale sau camerele de garda ale medicilor: oamenii intra pe ușa spitalului de stat, își fac consultul, analizele, radiografiile etc, iar “medicul curant” trage cu cardul de sănătate al pacientului, direct pe un POS conectat la…o clinică privată!
Așa se face ca, pe banii statului, care pune la dispoziție forța de muncă, spațiul, aparatura, reactivii, soluțiile și consumabilele medicale, deconturile pentru prestație intră, fără nicio cheltuiala și efort, în buzunarul carnivorilor de la privat, cu costuri de 0 RON. Are de unde Casa Naționala de Asigurări de Sănătate! Fără număr!
Si exemplele ar putea continua la infinit! De exemplu, cu furturile de materiale sanitare, medicamente, soluții – toate încărcate, în mod fictiv, pe fisele pacienților internați la stat – care ajung sa fie vândute, la jumătate de preț, către privați sau chiar răscumpărate de către agenții comerciali, care le repun în circuit, la spitalul de stat, la preț întreg!
Cu medicii care nu pot desfășura activități independente, în privat, decât dacă prestează serviciile medicale prin ONG-urile unor carnivori, astfel încât fiecare act medical, înfăptuit de erbivor este impozitat… direct la sursa (pana la 40%), pentru că plasarea forței de munca și a know-how-ului se face direct între clinica privată și asociațiile carnivorilor, astfel încât circuitul banilor sa fie strict și sa nu se lase cu țepe!
Pactul pentru sănătate
Concluzia nu poate fi decât una singură: cât timp vor exista carnivori, care dețin toate pârghiile și fac jocurile, în complicitate cu sistemul de sănătate și cu legea de partea lor, vor exista și erbivori docili și ascultători! Sclavi pana la moarte! Căci nu-i așa, până la urmă, în sistemul public de sănătate, totul se rezumă la o selecție naturală… (click aici)
[…] De ce ar trebui felicitat prof. dr. Mihai Ionac și aplaudat… […]
Și de faptul că Secția de chirurgie vasculara este plina de bacterii precum Stafilococul Auriu și Clostridium si multe alte bacterii , li se ascunde pacienților adevărul , sunt mințiți in fata asigurați că totul este ok ,chia de către Șeful Suprem când aceștia măi reușește din alte surse sa afle
adevărul despre starea lor. Nu ar fi normal că într-un spital de stat, pacientul sa fie mereu informat asupra stării de sănătate , nu sa i se ascundă adevărul și să fie mințit grosolan.
dr Sorin Barac e cel mai bun de acolo! Se vorbeste ca el o sa fie director la judetean!
B.A.R.A.C @ R.A.T.A & C.R.A.I.N.A
Va felicit pentru curaj. De foarte multă vreme nu am mai văzut o radiografie atât de clară, corecta, sinceră și milimetrică a sistemului sanitar. Ar fi enorm de multe lucruri de spus, dar vreau sa vin in ajutorul dvs cu un alt exemplu al scurgerilor de bani din sistem. Este oarecum corect ca medicii au un program de lucru de 8 ore pe zi, dar practic programul zilnic ajunge la 6 ore. O ora se scade zilnic întrucât legea spune ca sunt obligatorii 12 gărzi gratuite pe an: așadar, 1 ora X 24 zile = o garda de 24 ore, gratuită, pe luna. Verificați va rog câte gărzi fac “carnivorii” și veți vedea ca, pana și scriptic, fac maxim 3-5 pe an! Și cum rămâne cu orele zilnice, care sunt plătite de stat, dar neprestate? Înmulțiți asta cu 365 de zile și cu numărul “carnivorilor” de pretutindeni din sistemul de sănătate…
Și gărzile alea 3-5 sunt prestate tot de erbivori. Gratis.