Diaconu a apreciat că actualii conducători ai poporului român trebuie să aibă mai multă atenţie faţă de conaţionali şi să îi trateze cu aceeaşi „discriminare pozitivă” pe care o au faţă de cetăţenii de alte naţionalităţi. Ca o concluzie, preşedintele Organizaţiei Judeţene Timiş a PP-DD a spus: „Pornind de la faptul că sus-amintita intenţie a mai stârnit reacţii civice, le salutăm pe cele precedente şi ne vedem nevoiţi să adresăm următoarea scrisoare deschisă către conducerea Primăriei Timişoara”.
Vă prezentăm în cele ce urmează textul scrisorii adresate de deputatul timişorean, primarului Capitalei Banatului, un text în care Diaconu îi dă o adevărată lecţie de istorie „profesorului” Robu:
„Domnului Primar Nicolae Robu
Primăria Municipiului Timişoara, România
Stimate Domnule Primar!
Urmărim cu atenţie intenţia dumneavoastră de a muta în Piaţa Bălcescu monumentul cunoscut drept „Coloana Fidelităţii”, dăruita în 1853 Timişoarei de către împăratul Francisc Iosif I, ca semn al recunoştinţei sale pentru rezistenţa manifestată în timpul Revoluţiei şi luptei pentru libertate din 1848-1849.
Vă atragem atenţia asupra valorii simbolice al unui astfel de gest, care ar îngropa şi ar face uitat efortul şi sacrificiul înaintaşilor noştri. Întreaga elită a intelectualilor şi politicienilor români din Banat a luptat împotriva acelui imperiu, întru respectarea drepturilor naţiunii băştinaşe pe aceste locuri şi facerea României Mari. Scoaterea din cimitirul în care a fost instalat de autorităţile române în 1936 şi instalarea acestui monument într-o piaţă centrală a oraşului ar da pur şi simplu o palmă memoriei înaintaşilor noştri, luptei lor şi demnităţii noastre.
Pentru o mai bună înţelegere a celor afirmate, vă aducem la cunoştinţă câteva fapte istorice, pe care sfătuitorii dumneavoastră ar trebui să le cunoască. În 1849, unul dintre marii noştri revoluţionari paşoptişti, bănăţeanul Eftimie Murgu, susţine detronarea habsburgilor şi o nouă lege a naţionalităţilor, care cuprindea drepturi minimale pentru români. Fiindcă are curajul de a vota împotriva habsburgilor este arestat şi condamnat la moarte prin spânzurătoare pentru „înaltă trădare faţă de monarhia habsburgică”. Numai mişcările de protest ale românilor din imperiu duc la comutarea pedeapsei la patru ani de închisoare, pe care Eftimie Murgu, profesorul de filosofie al lui Nicoale Bălcescu şi C.A. Rosetti, îi va executa!
Aşadar, fidelitate faţă de cine avem de arătat, domnule primar?
Uneori, pietrele nu pot fi mutate dintr-un cimitir doar pentru că ar concorda estetic cu imobilele dintr-un spaţiu viu, uman şi istoriceşte!
Cu tot respectul purtat pentru activitatea dumneavoastră didactică într-un domeniu care nu are legătură cu istoria şi cu tot respectful faţă de eforturile dumneavoastră ca edil, vă atragem atenţia că aţi putea avea sfătuitori nepricepuţi sau rău intenţionaţi. Şi că ne vom opune vehement mutării “Coloanei Fidelităţii” în Piaţa Bălcescu!
Revoluţia de la 1848 reprezintă pentru români un moment extrem de important – naşterea practică a mişcării ce va duce la făurirea statului român, în care aveam să dobândim dreptul la demnitate şi viitor!
Nu ignoraţi toate acestea. Vă asigurăm sprijinul nostru, în cazul în care veţi decide ridicarea în Piaţa Bălcescu a unui monument în memoria înaintaşilor noştri paşoptişti, din care să nu lipsească Eftimie Murgu şi Nicolae Bălcescu!
Timişoara,
22. 11.2013
Adrian Nicolae Diaconu”.