Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii D.I.I.C.O.T. suspectează 20 de membri ai unei grupări infracţionale ce, în cursul anului 2013, ar fi efectuat trafic intern şi internaţional de substane psihoactive.
Gruparea acţiona pe mai multe paliere, liderii, trei suspecţi cu vârste între 24 şi 30 de ani, ocupându-se cu aprovizionarea şi transportul drogurilor din vestul Europei.
Pe parcursul investigaţiilor în caz, în cursul lunii decembrie 2013, doi lideri ai grupării au fost depistaţi de poliţişti pe Aeroportul Otopeni din Bucureşti, însoţiţi de o tânără în al cărei bagaj au fost descoperite 12 kilograme de substanţe vegetale, ulterior stabilindu-se că erau droguri de risc.
Cum se cumpărau „legale” la Timişoara
Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substanţe chimice. Deşi existã o listã cu substanţele interzise, autorităţilor le este practic imposibil sã ţină pasul cu laboratoarele producătorilor.Cantitatea acestor substanţe diferă de la plic la plic, de aceea unii consumatori riscă să consume substanţe impure, amestecuri nocive sau să facă exces.Consumul de astfel de prafuri poate dezvolta dependenţă fizică şi psihică încă de la primul consum, mai ales în cazul substanţelor care conţin methamfetamine. Am stat de vorbă cu unul dintre clienţii „fideli” ai dealer-ilor de etnobotanice care, din motive de securitate personală, a dorit să beneficieze de protecţia anonimatului.
„Era simplu. Primul „sediu” era în zona Gării, acolo intrai într-o casă care stătea să pice pe tine şi era plină de ţigani. O doamnă cu vârsta cuprinsă între 50-60 de ani te întâmpină fie cu plicuri de fumat, fie de tras. Un plic de să zic 0,2 grame, de material de fumat era 15 lei, iar unul de prafuri 25 de lei. Apoi, nu ştiu de ce, s-au mutat în Circumvalaţiunii. Putea merge oricine, de orice vârstă, o dată am intrat şi era un bătrân acolo.”
[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=sUtb3buqLBw&feature=youtu.be]