Efect de bumerang! Primăria Giroc se pregătește să plătească despăgubiri de milioane de euro, în cazul unor abuzuri imobiliare, fără precedent

- Advertisement -
E haos, șoc și groază la Primăria Giroc, încă din primele zile ale anului 2024! Mai exact de când, la data de 11 ianuarie a.c., administrația locală a decis, după îndelungi dezbateri și consfături, să nu își mai exercite calea de atac, împotriva Sentinței Civile nr. 831 din 3 noiembrie 2023, pronunțată de judecătorii de la Tribunalul Timiș, în dosarul nr. 2597/30/2023. De data asta, în ceasul al doisprezecelea, unitatea administrativ teritorială a evaluat corect, atât miza jocului, cât și riscul enorm la care s-ar fi expus, dacă ar fi prelungit durata de viață a procesului care, fie vorba între noi, i se datorează, în totalitate. E clar că, la cum arată întâmpinarea avocaților și, cu atât mai mult, motivarea magistraților, pentru Primăria Giroc finalul ar fi fost același – abuz și eșec, pe linie! La pachet cu compensații, de zece ori mai mari!

Evident, în toată această ecuație urât mirositoare, rămâne fondul problemei! Și nu o dată, ci de zeci de ori, Vocea Timișului a avertizat Primăria Giroc că, datorită dublei măsuri, aplicată în materie de urbanism, la care se adaugă interesele de grup, răfuielile personale, slaba pregătire profesională în materie de anticorupție, administrația locală va ajunge în două situații limită: blocată și cu visteria goală! Că nu degeaba, azi, entitatea publică caută soluții magice, deși știe clar că acestea nu există! Ba mai și speră că, dacă face tot soiul de pași mărunți, de altfel, obligatorii prin sentința judecătorească, va îmbunătăți și dezamorsa situația. Cât despre funcționari și aleși locali care mizează, după ce au fost înfrânți fără drept de apel, să ajungă la o înțelegere amiabilă între părți, în favoarea comunității, aceștia sunt doar niște visători! De ceilalți, care vor să meargă pe corda sensibilă a problemei și mizează pe mila dezvoltatorului imobiliar, nici nu mai are sens să vorbim! Filme!

Și toate necazurile administrației locale au început în data de 27 aprilie 2023 când, prin HCL nr. 62, consilierii locali au votat, în unanimitate și în baza unui raport de specialitate, emis de Compartimentul de Urbanism, să modifice condițiile de aplicabilitate ale unui PUZ de locuințe colective, generat de SC GSA Concept 2017 SRL, pe o suprafață de 20 de ha de teren, situat pe raza comunei Giroc. Toate bune și frumoase, până la punctul 9 când, așa cum rezultă din procesul-verbal de ședință, la retorica membrilor USR, consilierii locali au bătut în cuie următoarea variantă, absolut necâștigătoare: ”Se va realiza maxim 1 unitate locativă/100 mp teren și se vor asigura minim 1,5 locuri de parcare/unitate locativă pe terenurile proprietate privată, în afara domeniului public”. Evident, HCL nr 62 din 27 aprilie 2023 a primit avizul de legalitate al secretarei Carmina Mateia, pe repede înainte, și a intrat în circuitul civil, producând efecte, atât juridice, cât și financiare!

Fără dubii, nemulțumirea dezvoltatorului imobiliar a fost prima căci, în condițiile construirii unei unități locative la 100 mp de teren, așa cum a fost impusă prin decizia consilierilor locali, pierderea ar fi fost de circa 25.000.000 euro! Așa că, în primă fază, că să nu ardă etapele, încă de a doua zi după emiterea HCL, antreprenorul a formulat o plângere prealabilă (nr. 20497), prin casa de avocatură Gociu&Asociații, pe care a înaintat-o administrației locale, sesizarea fiind supusă dezbaterii, pe data de 25 mai 2023, într-o ședință ordinară a Consiliului Local. Doar că votul a fost tot împotrivă, soluția fiind, în consecință, de respingere a plângerii prealabile. Abia atunci, SC GSA Concept 2007 a acționat UAT și CL Giroc în judecată, solicitând instanței desființarea, în parte, a HCL nr. 62 din 27 aprilie 2023. Mai exact, ștergerea formulării magice cu 1 unitatea locativă la 100 mp de teren.

Luptă dreaptă

Cert e că avocații de la Gociu&Asociații au cerut judecătorilor de la Tribunalul Timiș să constate că, în exercitarea mandatului, consilierii locali și-au depășit cu mult atribuțiunile și au săvârșit un abuz cât Casa Poporului, prin încălcarea legii. În motivarea acțiunii din contenciosul administrativ, SC GSA Concept 2007 a arătat că, în materie de urbanism, Consiliul Local poate doar aviza sau respinge, în condițiile legii, documentațiile de amenajarea teritoriului. Nu să aducă amendamente! Asta pentru că, la fel ca orice PUZ comunal, documentațiile și avizele tehnice se dau de către Consiliul Județean Timiș. Or, amendamentul cu nr. 9 din HCL nr. 62 din 27 aprilie 2023, votat de aleșii locali și care impune o unitate locativă/100 mp teren, nu se regăsește în documentația de urbanism emisă de arhitectul-șef al județului, nici în avizul CJT nr. 98 din 10 octombrie 2022 și nici în vreun alt act normativ. Cu alte cuvinte, vorbim despre un exces de putere!

De altfel, partea interesantă e că, prevederea cu 1 apartament/100 mp teren, nu a existat în cuprinsul proiectului de HCL și nici în raportul de specialitate al Comisiei de Urbanism! Schema a fost propusă pentru prima dată, cu titlu de obiecțiune, în Comisia de Urbanism a Primăriei Giroc, conform procesului-verbal nr. 4 din 27 aprilie 2023 și avizului favorabil ”cu condiții”, eliberat de același comitet intern de specialitate. Și, așa cum rezultă din probe, obligația de a construi o unitate locativă la 100 mp de teren a fost introdusă, cu titlu de amendament, în dezbaterea Consiliului Local Giroc, care a generat HCL nr. 62, de către președintele Comisiei de Urbanism, consilierul local Cristian Mărăcineanu de la USR, arhitect de meserie. Evident, addendumul a fost votat și susținut, ulterior, de către toți consilierii locali! Toți, după fentă!

Așa că, la fel cum au constat și judecătorii Tribunalului Timiș, prin sentința cu nr. 831 din 3 noiembrie 2023, toate aceste elemente dovedesc că pasajul abracadabrant din articolul nr. 9 al HCL 62 este o depășire de atribuțiuni, un exces de putere și un abuz. Nu de alta, dar decizia CL Giroc a adus modificări la soluția tehnică și agreată de către singurul for în domeniu (Consiliul Județean Timiș), cu încălcarea dispoziției art. 56, alin. 7 din Legea 350/2001, care spune clar că aleșii locali au obligația doar de a aproba sau respinge o documentație de urbanism, nu să facă amendamente! Cu atât mai mult cu cât se știa, la modul clar, că nici avizul de oportunitate și nici certificatul de urbanism nu includeau vreo mențiune privind incidența realizării de maxim 1 unitate locativă la 100 mp de teren.

Că, onor, Consiliul Local Giroc nu s-a limitat la aprobarea documentației de PUZ și a impus obligații noi, care nu erau prevăzute în niciun act tehnic și urbanistic cu caracter obligatoriu al CJT, chiar dacă vorbim despre un abuz, nu ar fi neapărat cea mai mare problemă. În schimb, dubla măsură, așa cum au constatat-o și magistrații, este o chestiune sensibilă. Asta pentru că folosința echitabilă a teritoriului presupune și dreptul proprietarului de a folosi și dezvolta terenul, în mod egal și just, în raport cu alți indivizi ai aceleiași localități. Or, așa cum a constatat instanța, în cazul celor de la SC GSA Concept SRL, excesul de putere are un caracter singular (sau cel puțin aplicat restrâns), în raport cu alte documentații urbanistice!

Și concluzia judecătorilor are la baza probe de la dosarul cauzei, recte o serie de HCL-uri ale comunei Giroc din care rezultă că, în situații similare, entitatea juridică nu a impus o asemenea obligație aberantă de 1 unitate locativă pe 100 mp teren. Nu numai că nu a impus-o, ci a și trecut-o cu vederea, în aceeași ședință fatidică din 27 aprilie 2023 când, înainte de a bombarda PUZ-ul SC GSA Concept 2007, a dat verde unei documentații similare, în beneficiul SC Clapa SRL (HCL nr. 61), fără mențiuni speciale de 1 apartament/100 mp teren!

Punere în drepturi

Pe scurt, instanța de judecată a constat că drepturile celor de la SC GSA Concept 2007 au fost încălcate cu bună știință, printr-un abuz de putere, coafat sub forma unui HCL care, dacă ar rămâne în picioare, i-ar crea un prejudiciu imens proprietarului: 24.744.738 euro! Așa că magistrații au dispus îndreptarea de îndată a situației. Se știe deja că Primăria Giroc, în urma unei analize, nu a mai atacat sentința, tocmai pentru a nu tărăgăna situația, de teama creșterii daunelor și intereselor materiale și civile! Așa că, în urmă cu câteva zile, pe data de 14 februarie a.c., Consiliul Local Giroc a adoptat o nouă decizie rectificativă (HCL nr. 18) prin care a recunoscut puterea sentinței judecătorești și a aprobat modificarea articolul 9 din HCL 62 din 27 aprilie 2023. Adică, a scos în afara legii poezia cu 1 unitate locativă la 100 mp de teren!

Mai rămâne doar de stabilit cine va plăti cheltuielile de judecată ale celor de la SC GSA Concept 2007 către casa de avocatură Gociu&Asociații, în sumă totală de 1.617.525 RON! Nu, nu e nicio greșeală! Și asta o demonstrează factura, transferul bancar, o reconfirmă rapoartele de activitate etc! Nu de alta dar, azi, SC GSA Concept SRL, încă analizează situația, în ansamblul ei, și face calcule cu sume mari și rotunde: cheltuieli de judecată+daune morale+daune materiale! Că de aceea s-au grăbit consilierii locali să sfințească decizia instanței și să-și repare de îndată greșeala – exact de teama atragerii răspunderii în solidar! Acum, câteva lucruri sunt certe. Indiferent cât s-ar strădui unii dintre aleșii locali, în special cei care se simt cu musca pe căciulă, la pachet cu alți doi-trei funcționari cu interese personale și conflictuale, nu există împăcare la masa verde cu dezvoltatorul!

Poate, în anumite circumstanțe, ar fi putut exista, dar nu într-o situație flagrantă și umilitoare… de dublă măsură, exact asa cum reiese, în oglindă, din cele două HCL-uri 61 (Clapa SRL) și 62 (GSA Concept 2007), ambele votate în aceeași ședință, dar absolut discreționare! Și, așa cum rezultă din documente conexe, cazul de exces de putere al Primăriei Giroc vizavi de SC GSA Concept 2007 nu este deloc unul singular. Mai există cel puțin zece astfel de exemple în care administrația locală, din motive (ne)cunoscute, și-a dat cu stângul în dreptul, fluturând aceeași dublă măsură sau două rânduri de documente contradictorii și consecutive, în spețe identice: SC Mist Lider SRL, A&B Investment SRL, Zeke Group SRL, Moses Construct SRL, plus persoanele fizice Mirela Ivuț, Adrian Pintea, Alexandra Cristeți. Unii au deschis procese, deja, și au câștigat, în anumite faze procesuale, fiind în negocieri cu Primăria Giroc pentru remedierea abuzurilor. Sub nicio formă retragerea reclamațiilor sau renunțarea la despăgubiri morale și civile – vorba decanului Baroului Timiș, avocat Sergiu Stănilă! Așa că, până la urmă, indiferent cum o învârte și o negociază, administrația locală va ajunge în punctul terminus: când va plăti, la modul grav, milioane de euro, pentru filmele artistice și incompetența crasă unor funcționari, plătiți din banii girocenilor și chișozenilor!

1 COMENTARIU

  1. Incet, dar sigur, Primaria Giroc se va duce de rapa. Ce sa iti mai zici cand proiectele intocmite de un Compartiment de Urbanism, raport de specialitate, si consilierii locali votati in unanimitate duc la un dezastru asupra comunitatii? Pare greu de crezut, dar e un haos absolut si parca tot orasul se afla intr-un cosmar. Nu pot sa imi imaginez cata groaza si soc au trait locuitorii de cand se stiu cu o astfel de problema care ar fi putut fi evitata. Dar, sper ca aceasta ultima decizie a primariei de a renunta la apelul impotriva Sentintei Civile nr. 831 din anul 2023 sa fie un pas inainte pentru a rezolva situatia si a face bine comunitatii. Cu atat mai mult cu cat chiar autoritatile locale au fost cei care au creat aceasta situatie urata prin jocuri politice si slaba pregatire profesionala. Momentul deisgnarii a fost deja acel prim pas gresit, iar acum avem de suferit toti. Sper ca macar acum sa se gaseasca o solutie viabila pentru toti si sa se ia in considerare interesul comunitatii mai presus de interese personale si politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie