Euro revine spre 4,47 lei

- Advertisement -

În primele trei şedinţe ale perioadei, euro a testat depăşirea consistentă a pragului de 4,50 lei, media crescând până la un maxim de 4,4982 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. Joi, cei care au mizat pe deprecierea leului au început să îşi închidă poziţiile, astfel că la finalul perioadei cursul a coborât la 4,4887 lei, într-o şedinţă în care piaţa s-a deschis la 4,4870 lei nivel apropiat de închiderea precedentă. Spre finalul zilei, după o creştere la un maxim de 4,4920 lei, au apărut numeroase ordine de vânzare de valută, ceea ce a produs o scădere a cotaţiilor până la un minim de 4,4780 lei.

Decizia BNR de a continua ciclul de relaxare a politicii sale monetare, coborând dobânda sa cheie de la 2,75 la 2,5%, care reprezintă un nou minim istoric, nu a influențat piață valutară. Această măsură era anticipată de bănci și analiști, ea având loc pe fondul scăderii inflației, a creșterii economice încă firave dar și a tăierilor de dobândă din zonă euro. Pe de altă parte, banca centrală dorește să stimuleze, în continuare, creditarea în monedă națională. Despre evoluţia monedei naţionale, guvernatorul BNR a declarat că „leul este o monedă vie şi reacţionează (…) Suntem în continuare pregătiţi, ca şi anul trecut, să acţionăm rapid pe piaţă, dacă apar dezechilibre”. Mugur Isărescu a afirmat că nu există fundamente pentru mişcări ample şi că banca centrală nu este deranjată de fluctuaţii de până la 5%.

Dolarul american a continuat să se aprecieze faţă de moneda unică, ceea ce a provocat o nouă creştere a cursului său, în 8 ianurie, la 3,8131 lei. O medie mai ridicată, de 3,8343 lei, a fost atinsă în data de 24 iulie 2012. La finalul perioadei, cursul a scăzut la 3,8001 lei.

Cursul francului elveţian a scăzut de la 3,7441 lei la 3,7372 lei, nivel mai ridicat cu circa un ban faţă sfârşitul anului trecut.

Perechea euro/dolar a scăzut joi la 1,1754 dolari, cel mai scăzut nivel începând cu decembrie 2005, după ce în data de 2 ianurie cotaţiile au fost de 1,20 – 1,2110 dolari. Deprecierea euro s-a datorat scăderii, în decembrie, a inflaţiei din zona euro cu 0,2%, după ce preţurile la energie au coborât cu 6,3%, evoluţie care poate semnaliza intrarea în deflaţie a zonei. Analiştii consideră că BCE va trebui să treacă la tipărirea de bani prin intermediul cărora va achiziţiona obligaţiuni ale statelor din zona euro. Volumul prognozat al programului este de pînă la 500 miliarde de euro. Finalul săptămânii a adus marcări tehnice de poziţie din partea investitorilor, astfel că euro a crescut de la 1,1763 la 1,1846 dolari, pieţele americane închizând la 1,1842 dolari. Majoritatea analizelor indică faptul că în cursul anului viitor euro ar urma să ajungă la paritate cu dolarul, nivel care nu a mai fost atins din 2002.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe martie la 1,1808 – 1,194 dolari iar pe iunie la 1,185 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 5 – 9 ianuarie 2015

Foto:flagpedia.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a...

BNR propune Președintelui României să NU promulge ”Legea Dării în Plată” în forma existentă. Vezi ARGUMENTELE

Banca Națională a României aduce trei tipuri de argumente...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda,...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta...