Haosul în care Direcția Sanitar Veterinară Timiș a aruncat Spitalul Județean Clinic de Urgență” Pius Brînzeu”, prin ridicarea autorizației de funcționare a firmei de catering, care livra mâncarea bolnavilor, manevră executată de pe o oră pe alta, fără înștiințarea prealabilă a unității sanitare, e departe de a se fi încheiat.
Deși nu au găsit dinozauri, șobolani, gongi, muște sau larve prin mâncare, doar mici chestiuni de organizare sau chichițe privind circuitele alimentare, pentru DSV Timiș nu a contat deloc că, în decurs de ore, o altă instituție a statului român, recte SCJUT, s-a văzut nevoită să găsescă soluții de avarie pentru a livra câte 1000 de porții de hrană, la mic dejun, prânz și cină pentru bolnavii de pe secții. Că a fost manevră orchestrată, că a fost reavoință, că a fost neștiință și necomunicare, asta e treaba procurorilor să descopere care au fost interesele reale și ascunse din spatele acestui hold-up, pus în scenă și în practică cu ajutorul DSV Timiș. Partea bună e că magistrații s-au apucat de treabă…
Așa cum voceatimisului.ro a arătat în materialul “Halucinant! Direcţia Sanitar-Veterinara Timiş o dă din colţ în colţ, după ce a aruncat Spitalul Judeţean Timişoara în haos, în încercarea disperată de a impune un alt furnizor de hrană pentru bolnavi!”, apărut în ediția din 17 august 2016, lucrurile au scos în evidență câteva lucruri importante: presiunea la care a fost supusă conducerea SCJUT, jocul de glezne al celor de la DSV Timiș, care au dat din colț în colț, în încercarea de a găsi justificări pentru suspendarea activităţii firmei de catering (trei variante publice, toate contradictorii!!!) și încercarea de corupere și timorare a personalului contractual al SCJUT, care avea legătură cu licitația de furnizare a hranei, competiție publică care, după 10 ani de domnie a celor de la SC Titan Edilitara SRL, a adus o altă firmă în unitatea medicală timișoreană, respectiv SC Dio Eden SRL. De aici a început și circul, au răsărit șicanele, informațiile pe surse din mass-media locală, fotografii și declarații anonime, servite la botul calului, dezinformări grosolane ceea ce, în primă fază, a făcut ca DSV Timiş,” de gura presei”, să lase SCJUT fără mâncarea bolnavilor. Prins în ,,meandrele concretului”, președintele Camerei de Comerț și Industrie Buzău, Ștefan Fusea, directorul general al SC Titan Edilitara SRL, firma care timp de 10 ani a livrat mâncare și a spălat lenjeria SCJUT, până la 1 august 2016, a reacționat printr-o serie de clarificări, care nu fac decât să complice și mai mult lucrurile. Ca să nu spunem că adâncesc şi mai mult ”misterul” din jurul haosului în care a fost aruncat, fără nicio vină, Spitalul Județean Timișoara.
Vinovatul fără vină?!?
Președintele Fusea susține, în dreptul la replică, faptul că insituția Camerei de Comerț Buzău, pe care o conduce, din nou, în calitate de președinte, nu are nicio legătură cu SC Titan Edilitara SRL, societate pe care o coordonează din postura de… director general! Așa să fie, oare? Nu ne rămâne decât să-l credem pe cuvânt pe domnul Fusea și să băgăm bine la cap că toate contractele publice, pe care le-a prins cu ”Titan Edilitara” în ultimii zece ani, ne referim la cele de hrană și spălătorie, au fost bazate strict pe experiența sa și pe cartea sa de vizită de… persoană fizică! Evident, tot din postura de persoană fizică” autorizată” a scos din port-card și numele de Liviu Dragnea și Vasile Blaga, pe care le-a folosit, în discuțiile cu managementul insituției, înainte de expirarea contractului de catering, în încercarea disperată de a obține prelungirea acestuia, probabil pe încă un deceniu, în favoarea SC Titan Edilitara SRL, unde președintele CCIA Buzău, Ștefan Fusea, este… director general.” Solicit ca prezentul Drept la replică să fie publicat în 24 de ore de la primirea sa la redacţie şi să fie păstrat pe prima pagină (home page) a site-ului voceatimisului.ro în secţiunea de sus a ştirilor vizuale, cu titlu convenit de comun acord înaintea publicării pe site, cu trimitere către o pagină separată unde să fie publicat intregral, pe o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, astfel încât cititorii dumneavoastră să ia act de realitatea faptelor”, cere imperativ excelența sa, Ștefan Fusea.
La loc comanda!
Vizavi de acest discurs, să-i spunem imperativ, și asta doar din respect pentru DEX-ul limbii române, președintele-director general Fusea are impresia că mass-media este un soi de garnizoană militară, unde domnia sa împarte ordinele, iar ”soldații” execută în timpii dictați de domnia sa. Pe de-o parte, ”comanda” lui Ștefan Fusea e de înțeles, dar nu discutăm acum despre trecutul domniei sale de, hai să-i spunem, „soldat disciplinat”. Acum, dacă tot suntem la capitolul ”instrucție” și ordine militărești, îl rugăm pe ”generalul” Fusea, când o avea timp, nu în 24 h, că doar patronul ”Titan Edilitara” nu e subordonatul nostru, să publice pe site-ul CCIA Buzău, al cărui președinte este, nu ”pentru o perioadă de cel puțin de 5 zile lucrătoare”, dar măcar pentru 1 h, punctele de lucru ale ”Titan Edilitara”. Ca să vadă toată lumea cât de bine se mănâncă în unitățile militare de pe teritoriul României! Ceea ce nu e un lucru rău! Și încă ceva, tot la nivel de rugăminte, normal, cu mențiunea că nici acest aspect delicat nu are legătura cu CCIA Buzău: ce legătură există între ”Titan Edilitara”, externalizarea serviciilor de mâncare la popota unor unități militare – nu puţine – și un fost șef de stat major al Armatei Române. Sincer, noi ne-am tot uitat printr-o serie de firme, am văzut paralele, intersecții, soții, contracte interesante, dar singura concluzie certă la care am ajuns este că între externalizarea hranei din popotele militare, apariția meteorică a șefului de Stat Major și relația comercială dintre doamne nu este decât o simplă… coincidență. Hazard, nu altceva!
Basme românești
” În materialul publicat de dumneavoastră faceţi referire la relaţiile contractuale stabilite între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi prestatorul, declarat câştigător în urma licitaţiei organizate de spital pentru atribuirea contractului de hrănire bolnavi, respectiv DIO EDEN SRL-D şi la deferendul spitalului cu DSVSA Timiş. Privitor la acest aspect, facem precizarea că derularea contractului între cele două părţi şi alte neînţelegeri, nu ne privesc!”, spune ”generalul” Ștefan Fusea. Apropo, ”general” în sens strict de director-general al SC Titan Edilitara SRL, nu că Fusea ar avea acest grad militar. Nici pomeneală! În fine, vizavi de ultima afirmație a președintelui CCIA Buzău, că doar deține și funcția asta, sunt mici chestiuni de lămurit, ca să nu rămână suspendate… în eter! În primul rând, neînțelegerile dintre Sc Dio Eden SRL și DSV Timiș au precoupat, în detaliu, SC Titan Edilitara SRL, indiferent ce spune ”generalul” din fruntea CCIA Buzău. Nu că Fusea ar încerca să ne prostească, ci pentru că pur şi simplu… omite adevărul. Fără a intra prea mult în detalii, nu de alta dar s-ar strica vraja și munca unor magistrați, care încă mai cred în ”conexiunea universală”, suntem în măsură să afirmăm că Ștefan Fusea a contactat managementul de la SC Dio Eden SRL, doar că oamenii au refuzat orice discuție. Normal, e la mintea cocoșului că ”generalul” nu ar fi vrut să timoreze pe nimeni, ci pur și simplu să-i împărtăşească noului câştigător din experiența sa culinară, din rețetarele diabeticilor și, de ce nu, să-i împrumute, pe viață, un cântar, astfel încât să fie sigur că bolnavii din SCJUT nu vor fi văduviți la gramajul din porții. De apreciat! Despre pozele din interiorul bucătăriei SC Dio Eden SRL și despre cele făcute din stradă, care au apărut în presă, nu mai vorbim nimic. Este clar ca lumina zilei că nici fostul șofer al ”Titan Edilitara” și nici chimista Ludmila, care și ea a fost angajată a” generalului”, ulterior oferindu-şi” serviciile” celor de la Dio Eden SRL, nu au nicio legătură cu activităţile de ”spionaj economic” și nici cu fotografiile apărute în presă. Nici vorbă! Facem precizarea că termenele de ”servicii” și ”spionaj economic” nu insinuează absolut nimic, cu atât mai puțin vreo legătură cu titulatura de ”general” a domnului Fusea! Pe bune, fără glumă!
Război surd
Oricum, președintele Camerei de Comerț Buzău, domnul Ștefan Fusea, are dreptate 100% când spune că nu a fost ”blagoslovit” cu două contracte, pe 10 ani, cu Spitalul Județean Timișoara, ci pur şi simplu le-a câștigat pe bune și pe merit: ”În anul 2006 – licitaţie deschisă, iar în anul 2010, negociere fără publicarea unui anunţ de participare pentru servicii cuprinse în anexa 2B din OUG nr.34/2006, motivat de amortizarea investiţiei în valoare de peste 350.000 euro, realizată la primul contract şi care a rămas în proprietatea spitalului. În această investiţie se va realiza laboratorul spitalului! În anul 2010 (nu „tot de circa 10 ani”), şi cu respectarea OUG nr.34/2006, serviciile de spălare, dezinfectare, uscare şi călcare a rufelor au fost contractate de către societatea noastră prin participarea la procedura de negociere – OUG 34/2006 – Anexa 2B. Reamintim că, iniţial (ca şi acum!), au fost „încercaţi” mai mulţi operatori din Timişoara care au abandonat! Reamintim că, în anul 2010, Spitalul Judeţean de Urgenţă se afla în situaţie critică (similară cu cea din prezent la hrănire) în privinţa serviciilor de spălătorie întrucât prestatorul de servicii cu care avea contract la acea vreme şi-a abandonat activitatea fără preaviz. Atunci, contractul a fost anulat, nu suspendat! În aceste condiţii, de altfel, la momentul prezenţei, hrănirea pacienţilor se face în baza unei proceduri de negociere, fără publicarea unui anunţ de participare şi serviciul a fost încredinţat unei terţe societăţi care transporta hrana pregătită de la aproximativ 60 km distanţă”. Aici, de precizat unele amănunte. În primul rând, ”generalul” Fusea, un om informat, are din nou dreptate când afirmă că, în locul cantinei de 700 mp, pentru care plătea o chirie de mai puţin de 0,50 bani pe metrul pătrat, se va muta laboratorul SCJUT. Nimic secret, ci pur şi simplu o mai bună gestionare a spațiului spitalicesc și a circuitelor medicale! Mai mult, Fusea o nimerește din nou când spune că, la fel ca și în situația firmei sale, în cele din urmă, grație DSV Timiş, SCJUT a stabilit ca hrana pacienților să fie făcută, ca urmare a unei” proceduri de negociere directă, fără publicarea unui anunț de participare” de către o firmă din Arad, aflată la 60 km de SCJUT. Ne pare rău că ”generalul” nu spune și de unde își ia informațiile ”din interiorul sistemului”, dar e de înțeles defectul profesional. Din nou, ca să nu rupem vraja procurorilor, multe lucruri şi fire nevăzute se leagă de ”binefăcătorul” său – nu mai folosim blagoslovitor, ca să nu se supere dl Fusea – același personaj care-l suna pe mobil pe ”general”, în timp ce acesta era la baie, chiar în biroul managerului SCJUT, probabil ca să-i spună că mâncarea e un pic sărată și fără gust. Partea proastă e că telefonul ”generalului” Fusea a rămas pe masă, cu fața în sus, iar una din cele trei persoane, aflate în biroul managerului, a avut inspirația să și filmeze momentul, nu să-l fotografieze!
Presiuni și șicane
Și ”generalul” Fusea mai spune ceva interesant, sub semnătură privată:”În privinţa celor specificate în capitolul „Presiuni şi şicane”, vă solicit să prezentaţi şi dovezile la care faceţi referire întrucât, personal, nu am cunoştinţă despre asemenea discuţii, iar persoanele la care faceţi referire nu au nici o calitate în atribuirea contractelor între diverse părţi. În încercarea de a denigra, cu orice preţ, persoana subsemnatului şi a societăţii pe care o administrez, folosiţi un vocabular insinuant şi jignitor (ex.: „să îşi ţină ambele mâini în buzunare” sau referirile la „o vizită de lucru” etc.) şi atunci când dezinformaţi cititorii în privinţa unei presupuse „găuri” de 725.681 lei reprezentând „chirie nepercepută pentru perioada august 2006 – februarie 2016”. Cu privire la afirmaţia că „suspendarea activităţii s-a făcut la sesizarea Titan Grup” ca urmare a unui „document care a fost primit la DSV Timiş chiar în dimineaţa în care unitatea sanitară a fost lăsată fără mâncare”, vă comunic că societatea noastră nu a transmis către DSV Timiş nici un document de natura celui invocat de dumneavoastră. În conformitate cu prevederile legale, activitatea unei firme poate fi suspendată de către DSVSA în următoarele cazuri: la solicitarea operatorului economic, la constatarea inspectorului şi la constatarea de neconformităţi”. Aici, la acest segment, lucrurile sunt mult mai simple. Unu: dovezile pe care le cere, cu o jumătate de gură ”generalul” Fusea, nu mai sunt nici măcar în posesia SCJUT! Credem că e clar răspunsul! Așadar, declaraţiile scrise, filmările şi înregistrările, printscreenuri după apeluri telefonice şi sms-uri au fost… externalizate! Până la urmă, nu e nicio rușine că dl. Fusea nu are cunoștință ”despre asemenea fapte și discuții”. Asta e viața! Cu toții mai uităm. Nu-i bai! Cât despre dauna de peste 700 mii RON, adusă de SC Titan Edilitara SRL în detrimentrul SCJUT, afirmația este cuprinsă, cu subiect și predicat, în raportul Curții de Conturi Timiș, așa cum arată și documentul anexat în facsimil. Și dacă tot vorbim limba română, afirmația că ”suspendarea activității SC Dio Eden SRL s-a făcut la sesizarea Sc Titan Edilitara”, afirmația nu aparține voceatimisului.ro, ci directorului adjunct al DSV Timiș, distinsului domn Daroczi. Neimportant că la discuție, așa cum era și citat, au asistat 5 persoane. Dar și acest lucru, fără supărare domnule Fusea, e o chestiune complicată de morfo-sintaxa…
Redăm mai jos în totalitate Dreptul la Replică trimis de domnul Fusea.
[embeddoc url=”https://voceatimisului.ro/wp-content/uploads/2016/08/Drept-la-replica-_-VOCEA-TIMISULUI.pdf”]
O parte din raportul Curții de Conturi Timiș.
[embeddoc url=”https://voceatimisului.ro/wp-content/uploads/2016/08/scan0002.pdf”]
[embeddoc url=”https://voceatimisului.ro/wp-content/uploads/2016/08/scan0003.pdf”]