Gazele de șist ”vinovate” de contaminarea apei din Beba Veche și împrejurmi. Cine va fi tras la răspundere?

- Advertisement -

Asociația Neuer Weg, cu sprijinul Asociației Profesioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător și Asociația Pro Mediu Timiș, dar și al grupurilor de acțiune civică împotriva fracturării hidraulice de la Beba Veche și de la Dudeștii Vechi, au solicitat autorităților un set complex de documente, prin care autoritățile ar trebui să arate modul în care au gestionat problema apei contaminate de la Beba Veche, care, între timp s-a extins și la comunele din jur, așa cum se temeau și autoritățile.

Având în vedere faptul că problema contaminării apei în zonă nu este una nouă (a se vedea episodul din 2011, când apa a devenit inflamabilă), ONG-urile au solicitat autorităților informații privind modul în care au gestionat problema din 2011, dacă populația a fost anunțată în legătură cu contaminarea, măsurile luate pentru asigurarea apei către populație, măsurile luate pentru identificarea sursei poluării, sancțiunile aplicate companiei Petrom, care are sonde în zonă, precum și măsurile de refacere/decontaminare a apei dispuse.

Întrebările se referă și la episodul de poluare de la finele anului 2014, când, spre deosebire de 2011, sursa poluării este incertă. Între timp, conform cu mai multe informații, inclusiv de la oficialii firmei NIS Petrol, subsidiara Gazprom, activă în zonă, de-o parte și de alta a graniței româno-sârbe, se pare că în Serbia, foarte aproape de graniță există un câmp de sonde unde se folosește tehnologia fracturării hidraulice de mare volum. Primarul de la Beba Veche consideră sondele din Serbia responsabile de acest episod nou de contaminare a apei. Cert este faptul că autoritățile române au datoria să investigheze cauza și să vină cu un răspuns concret în acest sens.

Fiind vorba de o zonă de graniță, intervine necesitatea cooperării transfrontaliere între autoritățile de ambele părți, statuată și de Tratatul de la Espoo privind impactul de mediu în context transfrontalier, ratificată și de România și de Serbia, lucru semnalat și de scrisoarea ONG-urilor în cauză, care încearcă să vadă și dacă autoritățile române și sârbe au respectat procedura stipulată de convenția Espoo în cazul sondelor amplasate aproape de frontieră.

Întrucât situația este extrem de gravă și ea amenință să se extindă și mai mult, inclusiv peste graniță, ONG-urile doresc să transmită autorităților mesajul îngrijorării profunde. Această investigație este cu atât mai necesară cu cât societatea civilă din zonă și din România, în general, este extrem de îngrijorată de impactul exploatărilor de hidrocarburi, în speță neconvenționale, dar nu numai, pe fondul multiplelor studii științifice care stabilesc legături clare, fără echivoc, între fracturarea hidraulică (exploatările de hidrocarburi) și contaminarea apei.

Având în vedere gravitatea problemei, ONG-urile au considerat necesar să aducă această problemă și la cunoștința Secretariatului General al Guvernului și a Administrației Prezidențiale. ONG-urile sunt dispuse să se folosească de toate mijloacele legale pentru a elucida acest caz și pentru pedepsirea vinovaților, respectiv crearea unui precedent care să responsabilizeze pe operatorii din domeniul forajelor de hidrocarburi.

Îngrijorarea ONG-urilor vine și pe fondul studiilor multiple apărute în ultima perioadă, inclusiv oficiale, care atestă legătura directă între foraje și contaminarea apei. Iata aici un document oficial al Departamentului de Protecția Mediului din statul Pennsylvania, unul din statele cu activitatea de fracturare hidraulică cea mai intensă, prin care sunt inventariate toate cazurile prin care statul a constatat contaminarea apei de către foraje. Acest document, împreună cu alte documente oficiale apărute în ultima perioadă vin să infirme afirmațiile proponenților fracturării hidraulice, care afirmă, ignorând realitatea, că nu a existat NICI MĂCAR UN SINGUR CAZ DE CONTAMINARE A APEI. 252 de cazuri OFICIALE de contaminare a apei sunt documentate cu lux de amănunte, de către această instituție. După ce o perioadă îndelungată, instituția responsabilă cu protecția mediului din Pennsylvania s-a ferit să aducă adevărul cutremurător la suprafață, presiunea publică din Pennsylvania a dus, până la urmă, la apariția acestor date lipsite de echivoc, care arată foarte clar faptul că fracturarea hidraulică este responsabilă pentru contaminarea apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Au venit din Kosovo cu intentia de a ajunge in Vestul Europei, dar au fost opriti la Beba Veche

Trei cetățeni din Kosovo au fost opriți de poliţiştii...

Cazuri de gripă aviară la graniţa cu Ungaria. Ce spune Direcția de Sănătate Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

Măsuri sporite luate de autorităţi la graniţa judeţului Timiş...

Nouă ”fugari”, prinși de polițiștii de frontieră în ”zona verde”, la Beba Veche

O patrulă de supraveghere a frontierei de stat din...

Consiliul Judeţean Timiş vrea cinci drumuri noi de legătură între judeţul nostru şi Ungaria

Sala Revoluţiei a Palatului Administrativ din Timişoara a găzduit...

Noi pentru ce ne manifestăm? Scurt ghid

Cuvântul zilei de astăzi: protest. Substantiv, neutru ce defineşte...