Spitalul Județean Timișoara este o instituție complexă, cu o problematică aparte. Cât de complicat este să faceți față tuturor ”situațiilor de criză” care, sunt convins, apar zilnic și nu sunt tocmai puține?
Încerc și mă străduiesc din tot sufletul să fac față problemelor cotidiene cu care se confruntă Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Vorbim, totuși, de cea mai mare unitate sanitară din vestul României! Important e să vrei să faci, să ai motivarea și determinarea necesară, o gândire pozitivă și să nu te lași, până nu găsești cea mai bună soluție. Aste e filozofia mea: una simplă, pe care am învățat-o de la părinții mei și pe care am pus-o în practică, ori de câte ori am avut ocazia. Adevărul e că și datorită meseriei mele, în care am contact permanent cu oamenii, practic cu nevoile comunității, ajungi să vezi lucrurile într-o altă lumină. Toate aceste contacte directe te responsabilizează, te implică total și, nu în ultimul rând, te obligă. Chiar și aici, la SCJUT, din postura mea de manager, am încercat să imprim, uneori și din mers, acest stil de lucru și de gândire. Mă bucur din suflet și îi mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit. Acum, la nivel de instituție, avem o echipă unită, formată din oameni profesioniști care, în ultima perioadă, a reușit să ducă la bun sfârșit o mulțime de lucruri bune, dovadă că, la ora actuală, Spitalul Județean Timișoara are o imagine pozitivă în comunitate.
În vara acestui an, expiră contractul de închiriere pentru clădirea de pe strada Văcărescu, în care funcționează cele două clinici de psihiatrie. Imobilul este într-o stare jalnică, securitatea și sănătatea pacienților fiind pusă în pericol. Care sunt soluțiile propuse de dvs?
Recunosc cu mâna pe inimă că, pentru a rezolva situația clincilor de psihiatrie, i-am stresat non-stop pe cei din conducerea Consiliului Județean Timișoara, insituție în subordinea căreia suntem din punct de vedere al investițiilor și patrimoniului. I-am informat, în scris, în repetate rânduri pe cei de la CJT, că suntem în criză de timp și că trebuie să găsim soluții urgente pentru situația unității sanitare de pe strada Văcărescu. Investiții nu se pot face acolo, chiar dacă imobilul arată deplorabil, întrucât clădirea nu este a noastră. Noi suntem chiriași de circa 5 ani, acolo. Plătim lunar 33.000 RON, ceea ce nu e puțin. Le-am și spus celor de la CJT că, până acum, conform unor calcule pe care le-am făcut, am plătit proprietarilor aproximativ 450.000 euro, bani pe care, dacă am fi avut o clădire a noastră, i-am fi putut foarte bine investi in confortul pacienților de la psihiatrie sau în actul medical. Așa e normal să procedăm! Cert e că, în acest moment, tocmai pentru că în iunie a.c. expiră contractul de închirere, se negociază cu proprietarii imobilului prelungirea actului cu minim doi ani. După această perioadă, sper ca pacienții să fie mutați într-o altă locație. Este vorba despre fosta unitate militară din Calea Girocului.
Se pretează o fostă unitate militară pentru clinică de psihiatrie? La cât se ridică investițiile?
Am vizitat clădirea de pe Calea Girocului, alături de o delegație a CJT, instituție care are în patrimoniul său fosta unitate militară: o parte va fi renovată, o parte va fi reconstruită. Fosta unitate militară are peste 1.000 de metri pătrați, iar cele două clinici de pe strada Văcărescu au, în prezent, 3.000 de metri pătrați. Deci trebuie să construim încă 2.000 de metri pătrați. În cele mai optimiste condiții, în doi ani de zile, cele două clinici de psihiatrie ar putea fi mutate. Obligatoriu și Ministerul Sănătății trebuie să se implice în finanțarea acestui proiect, nu doar Consiliul Județean Timiș. La un prim calcul, reparațiile capitale, s-ar ridica la aproximativ două milioane de euro.
O sumă mare…
Categoric! Nu e simplu să transformi o fostă unitate militară într-o clinică medicală, întrucât, pentru funcționarea acesteia din urmă, sunt necesare o serie de condiții, ca să funcționeze în parametrii. Până la urmă e bine că se va rezolva și nu ne mai rămâne decît să privim cu încredere spre viitorul apropiat. Important este, așa cum am mai spus, să duci la bun sfârșit un proiect în slujba comunității și în folosul pacienților, cu atât mai mult cu cât, la ora actuală, există deja două clinici, care au fost evacuate din imobile retrocedate: Clinica de Chirurgie a Spitalului de Copii, care stă provizoriu într-o clădire a celor de la Direcția de Asistență Socială, şi Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal, care a a fost mutată într-un internat şcolar.
Apropo de Clinica de Psihiatrie, care mai e situația cu Centrul de Sănătate Mintală? Cum decurge proiectul?
Având în vedere că în judetul Timiș sunt circa 20.000 beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală, oameni care vin periodic la control medical, unii dintre aceștia fiind în evidențe de peste 30 de ani, facem eforturi disperate pentru suplimentarea personalului calificat. Tocmai pentru că, aici, în cazul acestui Centru de Sănătate Mintală, se desfășoară activități complexe care constau în dispensarizarea (managementul de caz ) pacientilor cu afecțiuni psihice, acțiuni de profilaxie si psihoigiena, ergoterapie, expertiză medico-legală, actiuni de informare periodică a medicilor de familie, în ceea ce priveste asistența psihiatrică și, nu în ultimul rând, psihoterapii individuale și de grup.
Înțelegem că e dificil de gestionat această problemă!?
E greu să faci toate aceste lucruri la standarde ridicate, dacă nu chiar imposibil, atâta timp cât staționarul de zi are un singur medic specialist, iar ambulatorul este deservit de un medic primar psihiatru și un medic specialist psihiatru. Totuși, la ora actuală, Centrul de Sănătate Mintală de la Timișoara, grație efortului colectiv depus, beneficiază de recunoaștere profesională, atât în plan național cât și internațional, datorită serviciilor de înaltă competență și dăruire a personalului, în ciuda dificultăților de ordin administrativ și financiar. În final, dezideratele centrului trebuie să rămână aceleași, adică o accesibilitate crescută a serviciilor, o paletă largă de servicii, care să corespundă nevoilor comunității, creșterea calității îngrijirilor, dezvoltarea activitătilor preventive și dezvoltarea parteneriatelor cu societatea civilă, în promovarea sănătății mintale.
Am avut sansa sa nasc cu domnul doctor. Un om de milioane si genul de persoana care merita sustinuta. Are un caracter frumos, e un om cald si mereu zambitor si extrem de politicos. Ti-e foarte drag sa mergi la el, te incarca pozitiv.
Un doctor adevărat. Bravo lui. Uite ca mai sunt profesioniști capabili sa conducă o instituție fără sa fure de la stat!
Il cunosc pe dr Craina de mai bine de 10 ani. Cuvântul OM i se potrivește de minune. Ma bucur sa văd ca astfel de oameni sunt promovați. Merita din plin.