Joc de glezne! Societatea de Drumuri Municipale Timișoara se încăpățânează să cumpere bitum, în valoare de peste 4 milioane de euro, doar cu dedicație

- Advertisement -
Pentru eternitate și sfântul adevăr, frumos ar fi ca toți timișorenii să-și aducă aminte de a doua jumătate a anului 2020. Atunci când, în plină campanie și forfotă electorală, cu mic cu mare, toți useriștii, în frunte cu Dominic Fritz, s-au jurat, în zeci de discursuri publice, că vor reseta două lucruri. Ambele, în strânsă legătură cu administrația locală: unu – că vor opri jaful din taxele și impozitele cetățenilor, prin transparentizarea licitațiilor publice și doi – că vor promova numai profesioniști, fără criterii politice sau cumetrii!. Și sunt zeci de exemple, în spațiul online, care confirmă toate discursurile sforăitoare ale actualei conduceri a Primăriei Timișoara. Azi, realitatea demonstrează, din nou, ca-n orice registru ciclic și electoral, indiferent de partidul politic, că promisiunile făcute odată la 4 ani, rămân vorbe goale și povești nemuritoare.

Pe scurt, înainte de a intra în atmosfera de lucru de la Societatea de Drumuri Municipale Timișoara, entitate publică aflată sub administrația locală a lui Dominic Fritz, trebuie precizat faptul că, prin Hotărârea nr. 3 din 14 iulie 2023, prin vot secret, au fost reconfirmați, în Consiliul de Administrație al SDM, Mihai Florescu – președinte și următori membri: Dan-Viorel Popa, Sorin Povară, Anderi Herczeg, Paul Cosma, Cantemir Pârva, Alin Sîrbu, Paul Afronie și Cristian Miclăuș. De la primul până la ultimul, în frunte cu directorul instituției, Valentin Martânov, toți oameni politici, cu USR în frunte. Așadar, nimic nou sub soare! Acum, la SDM, problemele au început în luna august a.c. când societatea municipală s-a grăbit să achiziționeze bitum, în valoare de 22.435.000 RON. Doar că profesioniștii administrației locale au croit un caiet de sarcini restrictiv și cu dedicație. Nu o dată, ci de două ori consecutiv, ceea ce spune extrem de multe despre graba de a atribui licitația cui trebuie!

Așadar, după cum rezultă din documente, la data de 28 august 2023, SC Almatar Trans SRL a sesizat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor că SC Societatea de Drumuri Municipale SA Timișoara încearcă marea cu degetul. Mai exact că prin documentația tehnică de atribuire, elaborată de entitatea municipalității, societatea încearcă să direcționeze contractul, scos la licitație pentru achiziție de bitum rutier, prin folosirea unor cerințe limitative. Prin contestația la CNSC s-a cerut scoaterea din caietul de licitație a 3 lucruri. În primul rând, cerința conform căreia livrarea să se efectueze doar din rafinării, tocmai pentru că, pe piață, există producători de bitum care nu sunt rafinării. Mai mult, să fie scoasă solicitarea conform căreia bitumul să îndeplinească parametrul de adezivitate de 80 % față de agregatele naturale utilizate de autoritatea contractantă, un non-sens deoarece niciun producător nu fabrică bitumul în funcție de agregate. Și, ultima, ca SDM să renunțe la cerința din cadrul fișei de date a achiziției ca, în perioada de valabilitate a ofertei, respectiv de 90 de zile de la data primirii ofertelor, toate componentele prețului să rămână neschimbate.

Cert e că, pe data de 22 septembrie 2023, CNCS a dat verdictul și a concluzionat că cei de SC Altamar Trans SRL au dreptate… pe linie! Așa că a anulat licitația, a cerut reorganizarea unei noi competiții și a obligat autoritatea contractantă la plata către contestatar a sumei de 9.500 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Deci, SDM – în offside clar și arsă la buzunar, plată care se va face din taxele și impozitele timișorenilor! În fine, ulterior, societatea de drumuri a municipiului de pe Bega a reluat licitația. Și, iarăși, o dat-o de gard! Dovadă că, din nou, pe data de 23 octombrie 2023, aceeași SC Altamar Trans SRL s-a plâns celor de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Entitatea comercială a susținut, iarăși, că SDM, prin caietul de sarcini, încearcă să dirijeze licitația. Ba mai mult, că nu a înțeles nimic din prima decizie a CNSC și o tot ține într-una cu ”adezivitate de 80% pe agregatele naturale ale autorității contcactante”. Plus, alte clause discreționare, abusive și nelegale.

Și, uite așa, pentru a doua oară, pe data de 14 noiembrie 2023, așa cum rezultă din Decizia CNSC nr. 2673/C6/2991, autoritatea națională a hotărât, ”în baza legii și a mijloacelor de probă aflate la dosar”, că SC Altamar Trans SRL are dreptate. Din nou! Așa că, evident, a obligat autoritatea contractantă, adică SDM-ul, la plata cheltuielilor de judecată către societatea contestatoare, în cuantum de 10.000 RON. Altfel spus, 19.000 RON vor trebui plătite de societatea municipală de drumuri a Timișoarei, aflată în subordinea administrației Dominic Fritz, în contul unei entități private care nu și-a dorit altceva decât respectarea legii și scoaterea din caietele de sarcini a unor condiții discriminatorii care, evident, ar fi favorizat concurența.

Între timp, pe perioada contestațiilor, așa cum șade bine oricărei entități cu capital majoritar de stat, pe motiv de urgență, SDM Timișoara a apelat la proceduri negocieri directe – fără publicare prealabilă și a cumpărat de la SC Comrad Intertrade SRL, în două ture, bitum în valoare de 18,6 milioane RON. Pe repede înainte. Dezvoltare în forță. Că România, nu-i Germania!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Soferi, ATENTIE! Traficul din zona centrala a Timisoarei, INCHIS si maine!

Serviciul Transport al Primăriei Municipiului Timișoara (PMT) a anunțat,...

Bestia care a tarat un caine cu masina pe asfalt, identificata de IPJ Timis

Bărbatul care a târât cu o mașină de teren...

Liber la parcare pe Gheorghe Lazar și Calea Martirilor. Conditiile impuse de primarie

Timișorenii care locuiesc pe străzile Gheorghe Lazăr și Calea...

Liberalii și pesediștii din Timiș, bătaie pe locurile din consiliile de administrație SDM și Colterm

Procedură de selecție eșuată pentru consiliile de administrație ale...