”Trebuie să ne aducem aminte că în 3 august 1919 detașamentele românești, conduse de colonelul Virgil Economu, au pătruns în Timișoara și au avut parte de o primire extraordinară, de un entuziasm rar, străzile erau pline, piața numită de atunci Unirii, era plină, de oameni: de timișoreni și o mulțime de alți cetățeni veniți din toată regiunea. Orașul era plin de ghirlande de flori, de drapele tricolore” a spus Nicolae Robu, aflat în fața bustului colonelului-erou, situată lângă Podul Mihai Viteazu.
Vezi cum spune Robu că s-a făcut trecerea Timișoarei, și a Banatului românesc, sub ”tutela” României și de ce spune că orașul de pe Bega a avut ”o nouă șansă”. De asemenea, din înregistrarea video de mai jos puteți afla și ce legătură face edilul Timișoarei între intrarea trupelor române, conduse de colonelul Virgil Economu, în Timișoara, cu actuala Universitate Politehnică din capitala Banatului.
”Timișoara a avut o istorie tumultoasă, o istorie complexă. Timișoara a avut parte și de opt ani în care a fost capitală de Regat, Regatul Ungariei. A fost un oraș important al Imperiului Habsburgic, din 1816 până în 1919 a fost capitală informală a acestei regiuni care era înglobată în Imperiul austro-ungar. Se împlinesc acum 95 de ani de istorie contemporană sub administrație românească a Timișoarei și a Banatului. La mulți ani Timișoara, La mulți ani timișoreni!” a fost mesajul cu care a încheiat Robu acest eveniment de depunere a coroanei de omagiere, într-un ”decor” deloc prielnic, dar despre care vă vom spune mai ”multe”, cu altă ocazie.
[responsive_youtube