PNL a cerut reducerea CAS-ului cu 5% şi scutirea de impozit a profitului reinvestit

- Advertisement -

Politicienii români par a se trezi la realitate doar când ajung în Opoziţie. După mai bine de un an petrecut la Putere în Uniunea Social Liberală, senatorii şi deputaţii PNL şi-au dat seama că povara fiscală impusă de stat este prea mare. Pentru aceasta, prima măsură luată de PNL din postura de partide opoziţie este o propunere legislativă care se tot anunţă de ceva vreme dar nu se mai face. Miercuri, 5 martie 2014, deputaţii şi senatorii partidului condus de Crin Antonescu au venit cu o propunere legislativă de apreciat – reducerea CAS-ului cu 5% şi scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Cele două măsuri reprezintă esenţa politicilor economice asumate public de către PNL, susţinător şi partener permanent al mediului de afaceri, măsuri care au fost de altfel incluse în programul de guvernare al USL. „Pentru a genera şi menţine ritmuri ridicate de creştere economică pe termen lung, sunt necesare politici susţinute pentru dezvoltarea unei economii competitive, capabilă de performanţe tehnologice, în concordanţă cu condiţiile concurenţiale la nivel european şi global. Aceste politici se impun cu precădere în etapa post-criză, în care presiunea fiscală asupra mediului de afaceri trebuie să scadă pentru a favoriza relansarea sustenabilă a economiei, prin investiţii şi creare de locuri de muncă. În aceste condiţii, iniţiatorii prezentei propuneri legislative urmăresc să diminueze povara fiscală din economie prin promovarea unor măsuri fiscale de scutire a profitului reinvestit în echipamente tehnologice şi de reducere a cotei de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator cu 5 puncte procentuale”, se arată în expunerea de motive depusă de către iniţiatorii propunerii legislative.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit şi reducerea CAS-ului cu 5 % la angajator sunt măsuri aşteptate de către toţi întreprinzătorii, de la cei mici până la marii investitori, cu capital autohton sau străin, care au solicitat constant în cadrul dialogurilor purtate cu PNL adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscală în sfera mediului de afaceri.

Cele două măsuri vizează stimularea competitivităţii şi inovării, atragerea investiţiilor, creşterea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii. Aplicarea celor două măsuri conduce la diminuarea impozitului pe profit datorat de persoanele juridice care investesc profitul în activele respective, precum şi la reducerea sarcinii fiscale suportată în cea mai mare parte de angajator care contribuie la sistemul de pensii cu 2/3 din contribuţia datorată, asigurându-se în acest mod creşterea surselor de finanţare rămase la dispoziţia acestora cu suma corespunzătoare impozitului pe profit scutit şi contribuţiei de asigurări sociale reduse.

Prin reducerea CAS-ului la angajator va avea loc scoaterea la suprafaţă a zeci de mii de locuri de muncă, precum şi stimularea creării de noi locuri de muncă, ceea ce va ameliora şi încasările bugetare.

În prezent, în Uniunea Europeană, povara fiscală asupra muncii, exprimată ca procent din costul total al forţei de muncă, se ridică la: 33,6% în Bulgaria, 35,5% în Polonia, 40,4% în Estonia, 39,6% în Slovacia, 41,4% în Spania, 42,4% în Cehia, 38,6% în Olanda, 32,3% în Marea Britanie. În România, o povară fiscală de 45% arată o supra-impozitare a muncii, chiar în comparaţie cu multe din ţările dezvoltate ale UE. Chiar şi în ţările nordice, recunoscute prin profilul redistributiv al “statului bunăstării”, impozitarea muncii este mai prietenoasă (Danemarca – 38,6%, Finlanda – 42,5%, Suedia – 42,8%).

Impactul economic aşteptat al acestor măsuri îl reprezintă creşterea atractivităţii mediului investiţional, creşterea competitivităţii fiscale şi economice, creşterea productivităţii muncii, crearea de noi locuri de muncă şi reducerea muncii la negru, orientarea agenţilor economici spre domenii de înaltă tehnologie, în scopul obţinerii de valoare adăugată mare, cu impact asupra producţiei şi exporturilor.

Foto:contaconect.ro

5 COMENTARII

  1. Sigur ca pentru a genera şi menţine ritmuri ridicate de creştere economică pe termen lung, sunt necesare politici susţinute pentru dezvoltarea unei economii competitive, capabilă de performanţe tehnologice, în concordanţă cu condiţiile concurenţiale la nivel european şi global. Masurile propuse de PNL inca din anul 2011,sub guvernarea USL,erau deja aplicate daca domnul Ponta nu amana aceste doua masuri printr-un proiect de lege.

  2. Stim cu totii ca investiile in Romania ultimilor ani au fost foarte putine si spun asta cu indulgenta!!!Investitorii se feresc in principiu de instabilitatea economica din tara noastra dar si de taxele si impozitele mari si multe la numar!!! Prin implementarea acestor doua masuri, pe care PNL le-a propus de foarte mult timp,inca de cand era in opozitie(2009) si chiar in cadrul aliantei USL in 2011,economia va avea de castigat!! Sa nu uitam ca CAS-ul diminuat va incuraja angajatorii sa lucreze intr-un cadru legal si nu la negru,investitorii vor privi altfel si vor finanta intreprinderile iar anteprenorii vor avea posibilitatea de a investii in mijloace fixe,echipamente tehnologice care vor creste productia! Multumim PNL si domnului Antonescu ca sprijina mediul de afaceri!

  3. Aceste masuri propuse de PNL inca din anul 2011,sub guvernarea USL,erau deja aplicate daca domnul Ponta nu amana aceste doua masuri printr-un proiect de lege,facand ca acestea sa ramane in stadiul declarativ !! Domnule Ponta demisionati!

  4. Stim foarte bine ca investitorii straini fug la propriu de economia romaneasca ! Acest proiect este o oportunitate pentru fiecare intreprindere,de la cea mai mica la cea mai mare!!!Acestea se vor putea finanta si isi pot desfasura activitatea cu mijloace fixe avansate cu ajutorul carora vor putea creste productia si astfel profitul !! Se va descuraja munca la negru iar statul va putea beneficia de taxele,impozitele si contributiile mai multor salariati! Sunt sigura ca domnul Antonescu va face tot ce ii sta in putinta pentru a finaliza acest proiect,indiferent cate piedici va incerca domnul Ponta sa-i puna!!!!! Felicitari PNL !!!

  5. Acest proiect este esential pentru situatia economiei din Romania! Acest proiect inseamna relansarea economica a Romaniei!! Implementarea acestui proiect a fost amanata de premierul Victor Ponta prin proiecte de lege,din pacate!!Urat domnule premier, una spuneti si alta faceti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

PNL și Pro România, în asentimentul celor de la PSD! Nimeni nu este de acord cu majorarea taxelor și impozitelor la Timișoara!

Administrația Fritz propune majorarea taxelor și impozitelor locale începând...

Camera Deputatilor a votat eliminarea pensiilor speciale, dar nu toate!

Camera Deputaților a aprobat, astăzi, proiectul de lege inițiat...

FOTO Suparat pe ”dreapta” politica! A distrus corturile PNL, USR+ si PMP, la Timisoara

Un bărbat a fost depistat de polițiștii locali în...