După ce ieri 25.000 de oameni au protestat pe străzile Bucureștiului, a venit și rândul oamenilor din vestul țării, a timișorenilor și nu numai, care s-au strâns în centrul Timișoarei, în Piața Operei, pentru a-și manifesta solidaritatea atât pentru toate victimele sistemului deficitar care a condus România de la revoluție încoace, timp de 26 de ani, dar în special pentru cei de la clubul Colectiv, incident care a umplut paharul. Peste 6000 de oameni s-au adunat în capitala Banatului, în special studenți, care au venit înarmați cu fulare, steaguri și bannere cu mesaje de susținere a victimelor sau împotriva clasei politice.
„Timișoara, Timișoara!”, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, „Vrem spitale, nu catedrale”, au fost doar câteva dintre multele lozinci scandate de protestatari și care au străpuns aerul rece, lăsat odată cu venirea serii. Mulțimea a început să crească în număr puțin după ora 18.00, atunci când, rând pe rând, sute de tineri soseau dinspre Complexul Studențesc, în fața balconului Operei din Timișoara, îmbrăcat cu un steag tricolor pe care scria „bunicii la război, părinții la revoluție, azi e rândul nostru!”. Joasa speță a politicienilor sau a acoliților acestora nu a putut să absenteze nici ieri seară, atunci când Beniamin Lup, inițiatorul mișcărilor de stradă a PNL-ului, a încercat să preia conducerea vocală a protestului.
[responsive_youtube
Însă, din fericire, acesta a fost rapid alungat de către protestatari, atunci când unul dintre aceștia i-a demascat identitatea, efectiv gonindu-l. După aproximativ jumătate de oră, cele 6000 de persoane s-au îndreptat către Primăria Timișoara și către Catedrala Mitropolitană, blocând intersecția vreme de aproximativ 10 minute. Nu au fost uitați nici cei mai puțin activi, care priveau din înaltul balcoanelor, fiind puternic huiduiți: „Jos din balcoane! Jos din balcoane!”.
Drumul dintre bulevardul Loga Hotelul Continental a fost mai apoi blocat de cele câteva mii de persoane care au luat drumul Prefecturii Timiș. „Ieși afară, javră ordinară” și „Jos mafia”, au fost scandările favorite ale mulțimii, care mai apoi s-a îndreptat din nou către Piața Operei, acolo unde s-au reunit cu cei rămași, pentru a striga încă o dată pentru dreptul la o viață civilizată, la un trai mult mai bun decât cel de acum, dar și pentru a promite că și mâine vor repeta manifestările.
[responsive_youtube