Poliţiştii rutieri din Timişoara, au acţionat “în forţă” pe drumurile din judeţ, sâmbătă 16 ianuarie 2016, pe un ger năprasnic, pentru depistarea şoferilor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma acţiunii, unsprezece şoferi au rămas fără permise de conducere.
Acţiunea poliţiştilor rutieri, a început în jurul orei 20:00 şi s-a încheiat duminică dimineaţa în jurul orei 04:00. Poliţiştii IPJ Timiş, au verificat aproximativ 1300 de autovehicule, iar 10 şoferi au fost depistaţi conducând sub influenţa alcoolului. Au fost reţinute 9 certificate de înmatriculare şi s-au aplicat 40 de sancţiuni contravenţionale în valuare de 20.000 de lei.
Acţiunea nu a fost lipsită de incidente, unul dintre acestea petrecându-se în zona Parcului Copiilor. Un şofer cu dublă cetăţenie germano-română, a fost oprit pentru control de poliţişti.
Acestuia i s-a cerut să prezinte documentele şi întrebat dacă a consumat băuturi alcoolice înainte să se urce la volan. Şoferul a prezentat pentru control documentele maşinii, permisul de conducere românesc, dar a refuzat să le dea poliţiştilor, permisul de conducere internaţional, doar arătându-l acestora. Acesta a motivat că a mai fost oprit acum un an şi jumătate de poliţiştii din Jimbolia, iar aceştia iau reţinut permisul internaţional şi (nu ştie din ce cauză) de aceea nu mai dă din mână permisul de conducere internaţional. Poliţiştii rutieri l-au verificat în baza de date pe ,,cetăţeanul german” şi au descoperit că acesta a fost sancţionat pentru depăşirea limitei legale de viteză în Jimbolia, iar permisul de conducere internaţional i-a fost reţinut. Şoferul nu înţelegea de ce după un an și jumătate poliţiştii din Jimbolia nu i-au trimis permisul la Ambasadă, sau la domiciliul din Germania.
Poliţiştii i-au explicat că nu este vina lor şi nu este normal şi frumos să se comporte aşa cu ei. La un moment dat unul din cei doi pasageri aflaţi în autoturism, a coborât şi a început să se certe cu poliţiştii. Aceştia l-au rugat să intre înapoi în autoturism şi să-şi vadă de treaba lui, dar acesta a refuzat. Când i s-a cerut să se legitimeze şi să prezinte documentele, acesta s-a prins de şliţul pantalonilor şi urla în gura mare că: ,,vă dau p.. a”. Poliţiştii nu au stat pe gânduri şi l-au încătuşat pe pasagerul agresiv, ulterior deplasându-se cu el la IPJ Timiş, pentru verificări. Urmăriţi filmarea de mai jos pentru a vedea cum s-a derulat încătuşarea pasagerului agresiv.
[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=Wii3N48b_0Q&feature=youtu.be]
Poliţia rutieră Timiş, reaminteşte conducătorilor auto că şofatul este incompatibil cu consumul de alcool şi le readuce în atenţie câteva aspecte legate de aceasta.
Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.
Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.
Potrivit prevederilor legale, în situaţia în care persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă. Pe timpul cercetării penale, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.
În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, acestea se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.