Grupul parlamentar liberal a fost reprezentat de deputaţii George Scutaru, lider al Grupului, Eugen Nicolăescu, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Erland Cocei, membru al acestei comisii şi de Cristina Pocora (foto), deputat şi purtător de cuvânt al PNL.
În deschiderea întâlnirii, deputaţii liberali au menţionat faptul că cele două măsuri supuse analizei fac obiectul unei iniţiative legislative de modificare şi completare a Codului Fiscal, fiind semnată de către 143 de parlamentari PNL şi depusă pe data de 5 martie, pentru a fi adoptată în regim urgenţă, astfel încât să se aplice de la 1 iulie 2014. Din punctul de vedere al PNL, reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de impozit a profitului reinvestit reprezintă cele mai importante şi viabile măsuri de stimulare a mediului de afaceri care să permită creşterea volumlui de investiţii şi crearea de locuri de muncă atât de necesare în această etapă post-criză. Mai mult, cele două măsuri au fost negociate de partea română şi convenite cu partenerii financiari internaţionali, FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, în cadrul asistenţei financiare pe care cele trei instituţii o acordă ţării noastre.
Pe de altă parte, aceste măsuri răspund necesităţii României de a reduce povara fiscală şi costurile cu forţa de muncă.
Din abordările celor prezenţi la acest eveniment reiese ideea că România are nevoie urgentă de reducerea costurilor de pe piaţa muncii. În România procentul poverii fiscale se situează la un nivel de 45% din costul total al forţei de muncă, fiind printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
Concluzia este că reducerea acestei supraimpozitări a muncii va genera scoaterea la suprafaţă a zeci de mii de locuri de muncă, precum şi stimularea creării de noi locuri de muncă, fiind totodată un suport sustenabil pentru investiţii şi pentru creşterea încasărilor bugetare.
O altă direcţie de stimulare a mediului de afaceri, abordată de către deputaţii PNL la întâlnirea de astăzi, a vizat şi efectele aplicării scutirii de impozit a profitului reinvestit. Reprezentaţii mediului privat şi-au exprimat convingerea că această măsură lasă la dispoziţia întreprinzătorilor lichidităţi necesare capitalizării afacerilor. Introducerea unei asemenea măsuri trebuie privită şi în contextul în care resursele de la buget sunt puţine şi direcţionate spre alte domenii, iar fondurile europene vizează mai puţin reindustrializarea economică şi mai ales în condiţiile destul de restrictive ale creditării impuse de sectorul bancar.
Pe lângă aceste măsuri, asupra cărora cei prezenţi au convenit că se impun a fi aplicate în acest an, au mai fost identificate câteva propuneri pe care mediul de afaceri le consideră utile pentru stimularea economiei. PNL şi-a reafirmat deschiderea şi interesul faţă de proiectele solicitate de către reprezentanţii mediului privat în sprijinul investiţiilor, al creării de locuri de muncă şi al dezvoltării economiei româneşti în ansamblu. De asemenea, participanţii au căzut de acord să continue dezbaterile şi să stabilească un calendar de acţiuni comune, astfel încât propunerile să fie concretizate în proiecte legislative.