De puţină vreme, antrenorul timişorean Codruţ Nicorici, a demarat un proiect împreună cu Liceul „Iris” prin intermediul căruia profesorul de la Clubul Sportiv Warriors Timişoara predă rugby-ul elevilor acestei şcoli. Mai exact este vorba despre rugby-tag – rugby-eşarfă (într-o traducere aproximativă).
Parteneriatul cu Liceul „Iris” este destinat copiilor cu probleme sociale, cu dizabilităţi, copii marginalizaţi, cu care profesorul Nicorici face sport. „Încerc să le arăt ce înseamnă viaţa sportivă, ce înseamnă să socializezi într-un grup. Le predau rugby pentru că asta ştiu, dar îi îndrum spre orice sport, orice mişcare” ne-a declarat antrenorul clubului C.S. Warriors.
Aşa cum şi Nicorici o recunoate, copii cu dizabilităţi pot ajunge chiar la performanţe în sport şi chiar în rugby. „Desigur că cei cu dizabilităţi locomotorii nu vor putea face performanţă, dar în cazul celor cu probleme de vedere sau de auz, pot ajunge să facă sport de performanţă. În echipa naţională de rugby sunt sportivi care practică acest sport”.
Proiectul se face la nivel local, fără finanţare, ci numai în funcţie de timpul şi posiilităţile financiare ale celor implicaţi. Vezi înregistrarea video de mai jos pentru a afla ce spune profesorul Nicorici despre finanţarea acestui proiect în care este implicată şi Federaţia Română de Rugby, dar şi ce părere are Directorul Liceului „Iris” – Petnaise Dănuţ.
Rugby-tag are ca principii jocul clasic de rugby, cu câteva mici „ajustări”. Acesta a apărut în anii ’80 la nivel mondial, şi se practica doar ca sport de iniţiere în şcoli. În Statele Unite ale Americii a devenit obligatoriu în şcoli, iar din 2004 acesta se practică şi în România.