Situația tensionată care persista în interiorul USL de mai bine de două luni a fost tranșată astăzi când membrii Delegației Permanente a PNL au votat ca partidul liberal să iasă de la guvernare. Declarațiile liberalilor nu au întârziat să sosească. Conform Mediafax, Crin Antonescu a explicat ce s-a întâmplat în interiorul alianței și care este planul de bătaie pe viitor:
„Situaţia din USL nu mai putea continua. Ni s-a părut cinstit să nu prelungim un festival al ipocriziei, ci să avem curajul să constatăm ceea ce este categoric adevărat: USL nu mai există. Nu mai există pentru că nu mai urmăream împreună ceea ce stabilisem. Miniştrii noştri şi-au anunţat demisia din punct de vedere politic. Miniştrii, secretarii de stat şi şefii de agenţii liberali, adică demnitarii partidului, vor demisiona, practic, până miercuri la 12.00, când îşi vor depune demisiile scrise la secretariatul Guvernului. Îi cerem lui Victor Ponta să-şi dea demisia. Victor Ponta a primit mandatul şi apoi învestitura ca prim-ministru în fruntea unui guvern al USL din care şi liberalii făceau parte, în urma unui vot al românilor „copleşitor majoritar”, cu un program politic la care şi liberalii au avut contribuţia lor. Reacţia firească a lui Victor Ponta, în condiţiile în care aproape jumătate din membrii Guvernului erau liberali, o reacţie uzuală într-o democraţie ar trebui să fie demisia domniei sale. S-ar face consultări la Cotroceni, dar asta nu este problema noastră, iar apoi, pe criterii de majoritate parlamentară, Ponta ar avea şansa să obţină un nou mandat. Dacă preşedintele PSD nu va demisiona din fruntea Guvernului, atunci PNL va rămâne în opoziţie. (…). Cetăţenii României trebuie să ştie că suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, nu fugim de această responsabilitate” a conchis Antonescu.
La declarații s-a alăturat și edilul Timișoarei, Nicolae Robu. Președinte local și vicepreședinte national PNL, Robu a dat și el o explicație pentru prăbușirea alianței formate în 2011. Odată cu ieșirea de la guvernare a Partidului Liberal, primarul orașului de pe Bega intră în opoziție, situație cu care Timișoara este obișnuită încă de pe vremea vechiului primar. Robu consideră că cea mai mare parte din vină o are PSD-ul și că a venit vremea ca liberalii să se întoarcă la vechea deviză, „Prin noi înșine”, doctrina lui Vintilă I.C. Brătianu. Într-un comunicat de presă, Robu a declarat:
„ 1.PSD a refuzat sistematic – și refuză și în clipa de față! – să accepte propunerea PNL de ocupare a posturilor de ministru și a postului de vicepremier vacantate de ocupanții lor liberali, cu Klaus Iohannis ministru de interne si vicepremier;
2.PSD a dovedit zi de zi ca nu (mai) dorește să-și țină angajamentul de a-l susține pe Președintele PNL Crin Antonescu drept candidat la Președinția României;
3.PSD s-a dovedit prea puțin preocupat de problemele țării și prea mult de acapararea de putere, exercitând-o, uneori, cu încălcarea normelor statului de drept sau cel puțin cu tendințe înspre așa ceva.
Subsemnatul, ca Presedinte PNL Timis si Vicepresedinte PNL pe țară, deși, în absența punctelor 1-3 de mai sus, aș fi preferat rămânerea la guvernare și păstrarea USL, în condițiile date, am votat pentru ieșirea de la guvernare și desființarea USL. Consider că USL a fost un proiect politic serios, dar PSD l-a tradat!
Cred în capacitatea PNL de a face performanță „pe picioarele lui” și voi pune umărul la maximum – în primul rând prin rezultate în administrație, pentru Timișoara și timișoreni! – pentru ca acest lucru să se întâmple. Deci, revenim la… „Prin noi înșine!”
Cu scuzele de rigoare față de toți cei care, ca și mine, au crezut sincer în proiectul USL, pentru cota parte de vină, în opinia mea foarte redusă, dar nu nulă, care ne revine și nouă, liberalilor, pentru eșec.” a încheiat Nicolae Robu.