Ieri, premierul Florin Cîțu a decis, de la sine putere, să-l demită pe ministrul sănătății, Vlad Voiculescu. La pachet, șeful Guvernului României a trimis-o, înapoi în câmpul muncii, și pe secretarul de stat, Andreea Moldovan, șeful de facto al Ministerului Sănătății.
Practic, primul ministru Cîțu nu a făcut altceva decât să-și folosească prerogativele, prevăzute în Constituția Românei, și anume de a demite un membru al Guvernului.
E foarte adevărat că liberalul Florin Cîțu a luat decizia de a-i demite pe Voiculescu și Moldovan, fără a avea o consultare prealabilă cu USR, ”partener” de coaliție. Cum la fel de corect e și faptul că, înainte cu o seară, din nou, Vlad Voiculescu a semnat un ordin de ministru, care vizează noile grile de calcul privind carantinarea localităților, despre care șeful Guvernului României a aflat doar după ce documentul a fost publicat în Monitorul Oficial. Lucru total haotic și de neacceptat!
În offside, așa cum era de așteptat, USR a reacționat extrem de virulent. În primul rând, a anunțat că premierul Cîțu nu se mai bucură de susținerea politică a ”oamenilor noi” și, nici mai mult nici mai puțin, a condiționat rămânerea la guvernare prin înlocuirea lui Florin Cîțu cu Ludovic Orban. De fapt, atacul USR nu face altceva decât să deschidă un nou front de luptă, de această data, împotriva președintelui României, Klaus Iohannis, cu un Florin Cîțu în rol de ”proxy”. Practic, doi dintr-o lovitură!
Și USR-iștii au plusat. Au umplut internetul cu ”statui” pentru Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan. Plin de texte elogioase care, ca de obicei, ilustrează lupta ”oamenilor noi” cu balaurul cu șapte capete. Nimic altceva decât o luptă cu un dușman imaginar, intitulat generalist: MAFIA! Fără detalii, fără exemple concrete ci doar cu povești amestecate, fără nicio tangență cu realitatea. Pur și simplu o manipulare de la un capăt la altul, în care ”diamantul” Voiculescu joacă, pe Facebook, rolul Sfântului Gheorghe.
Dincolo de greșelile în rafală ale ministrului Vlad Voiculescu, primul care și-a asumat ”victoria”, încercând să fure startul, așa cum șade bine oricărui om politic, a fost deputatul de Timiș, liberalul Ben Oni Ardelean care, chiar înainte de ”exmatricularea” lui Vlad Voiculescu, ceruse demiterea ministrului sănătății pentru modul în care pacienții au fost evacuați din Spitalul ”Foișor” din București. Imediat după anunțul lui Florin Cîțu, cu textul pregătit, parlamentarul de Timiș a anunțat triumfalist, de pe înălțimile podiumului cu premianți, că: ”Se dovedește că am avut dreptate și nu m-am înșelat în privința acestora, în momentul în care am fost singurul care a cerut demiterea lor, fără ocolișuri”.
Adevărul e că Ben Oni Ardelean nu a cerut niciodată demiterea Andreei Moldovan, ci doar a ministrului Voiculescu. Dar ce mai contează un singular sau un plural, când ești, mereu, cu ochii pe tabela de marcaj! Mai mult, pastorul Ardelean nu a fost niciodată, nici singurul și nici primul om care a cerut demiterea, nici a lui Vlad Voiculescu și nici a secretarului de stat, Andreea Moldovan.
Înaintea domniei sale, a mai existat o moțiune simplă de cenzură depusă de PSD! Și a venit și a doua! Plus declarații publice, cu subiect și predicat, ale altor liberali, Rareș Bogdan și Florin Roman, pe același subiect și cu nominalizarea ”cuplului” de la Ministerul Sănătății. La care, evident, se mai adaugă, în același film, pesediștii Alfred Simonis, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Olguța Vasilescu etc.
Poveste fără sfârșit
După anunțul premierului Florin Cîțu, privind demiterea lui Vlad Voculescu și a Andreei Moldovan de la Ministerul Sănătății, la fel ca și liberalul Ben Oni Ardelean, la înaintare, ca pe front, cu pieptul înainte, a ieșit și PSD cu o serie de anunțuri. Primul a fost Alfred Simonis, deputat social-democrat de Timiș care a declarat că, având în vederea demiterea lui Vlad Voiculescu, a doua moțiune simplă, depusă împotriva ministrului sănătății, nu-și mai are rostul, întrucât aceasta și-a produs, deja, efectele și nu mai are obiect: ”Domnul Vlad Voiculescu este de acum fostul ministru-catastrofă al sănătății”.
În schemă au intrat și liberalii, imediat după anunțul USR, potrivit căruia ieșirea de la guvernare este luată în calcul. Pe o logică sinistră, peneliștii susțin că, dacă ”oamenii noi” decid să părăsească barca, nu fac altceva decât să aducă PSD la guvernare, întrucât nu va mai putea exista o majoritate guvernamentală cu USR în opoziție. Un șantaj liberal, la fel ca și cel al USR prin care aceștia condiționează rămânerea la guvernare prin înlocuirea premierul Florin Cîțu, cel rămas fără susținere pentru poziția de premier, odată cu demiterea ministrului Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan.
Singurul care a vorbit, totuși, despre ”un plan bine pus la punct”, în care, ca la șah, se cunosc toate mutările de pe scena politică, a fost liberalul Rareș Bogdan. Semn că, la cum PSD e și el pe aceeași voce, până la refacerea USL nu mai e decât un pas. Mic pentru români, dar mare pentru combinatorii din spatele scenei!
Până și Victor Ponta, trimite săgeți, chiar și în direcția prietenului său, fostul premier, Sorin Grindeanu, felicitându-l pe Florin Cîțu pentru curaj: ”Este pentru prima data în ultimii 5 ani când Prim Ministrul Guvernului României acționează și ia decizii așa cum trebuie să facă un Prim Ministru. Să sperăm că devine o regulă – nu o excepție”.
Slăvi, lauri și laude
Ca la un semnal, după demiterea Vlad Voiculescu, toți liderii USR au sărit în apărarea ministrului Vlad Voiculescu. Până și șeful USR Timiș, Cristian Moș, a schelălăit un pic la primul-ministru, Florin Cîțu. Toți, după același punctaj și cu aceleași idei, puține și fixe: Voiculescu a fost schimbat de ”mafia din sănătate”, a fost dat afară pentru că, prin organizarea examenelor pentru funcțiile de președinți ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, 10 miliarde de euro erau în pericol pentru PNL și PSD și, mai mult, pentru că Voiculescu s-a opus, în ședință de guvern, ca mass-media să mai primească bani de la bugetul de stat.
În primul rând, șeful CNAS, useristul Adrian Gheorghe, nu s-a aflat nicio clipă în subordinea ministrului sănătății, Vlad Voiculescu. Ci în parohia prim-ministrului Florin Cîțu! Așadar, dacă liberalul ar fi dorit stoparea concursurilor, ar fi putut-o face lejer, fără să se atingă de Vlad Voiculescu sau Andreea Moldovan. Deci, miza certă a concursurilor de la CNAS este o poveste! La fel ca și cea cu fondurile publice pentru mass-media pentru că banii pentru presă au fost refuzați de premierul Cîțu. Și, fie vorba între noi, dacă liberalul și-ar fi dorit continuarea ”pomenilor” către mass-media, ar fi putut-o face, indiferent de dorințele lui Vlad Voiculescu.
Mai mult, povestea cu Voiculescu doborât de ”mafia din sănătate”, aruncată la modul absolut generalist, nu are nicio susținere, în lipsa probelor ci rămâne strict la stadiul de ”dușman imaginar”, atâta timp cât adevărații feudali ai sistemului nu au fost atinși, nici măcar cu un degețel. Ba din contra! Așadar, tot discursul USR nu este altceva decât un joc de glezne pentru impresie artistică! Oricum, până la un punct, e de înțeles tot baletul public al USR, cu atât mai mult după seria de mesaje ultimative. Acum, e greu să mai dai înapoi, fără să fii ridicol.
Final previzibil
Fără îndoială, tot circul acesta din coaliția de guvernare PNL-USR-UDMR, nu face bine decât celor din opoziție. Adică, forțelor de stânga sau naționaliste. Rezultatul, probabil, o să fie cunoscut, la finele acestei săptămâni când, un studiu sociologic, amănunțit și segmentat, va ieși pe piață cât de curând. Concluziile nu sunt deloc surprinzătoare: PSD, PNL, AUR, USR, UDMR. Aceasta este ordinea numerelor de pe tricouri dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Cu mențiunea că o serie de ”întrebări de control”, privind certitudinea prezenței la vot, dincolo de opțiunea politică, aruncă PNL pe poziția a treia, după AUR. Și unde mai pui că diferențele dintre partide sunt mari, aproape irecuperabile, în tot acest context de balamuc și restricții.
De fapt, mesajul românilor e unul simplu: #numairezist!