OSUT, OSB şi COSPol reclamă faptul că modul de organizare al primului tur al alegerilor prezidenţiale a fost unul deficitar, studenţii din Timişoara întâmpinând numeroase probleme la secţiile de vot din jurul Complexului Studenţesc: lipsa formularelor tipizate pentru declaraţiile pe proprie răspundere, lipsa autocolantelor, numărul insuficient de cabine de vot sau de membri ai comisiilor electorale care se ocupau de cei care votează pe liste suplimentare, toate acestea generând cozi interminabile.
”Considerăm inadmisibil modul în care s-a derulat procesul electoral în diaspora, unde numeroşi studenţi nu au reuşit să voteze, deşi au aşteptat mai multe ore în faţa secţiilor de votare, din cauza proastei organizări a Ministerului Afacerilor Externe. Votul este un drept fundamental, pentru care s-a vărsat sânge în 1989 atât la Timişoara, cât şi în restul ţării şi de care trebuie să beneficiem fără niciun fel de piedici. Ne bucurăm că un număr foarte mare de tineri şi, în special, studenţi, au ales să meargă la vot duminică, îi felicităm pentru că dau dovadă de un simţ civic dezvoltat şi, în ciuda problemelor şi piedicilor apărute la primul tur al alegerilor prezidenţiale, îi îndemnăm să nu se dea bătuţi, să iasă la vot şi în 16 noiembrie şi să îşi decidă singuri viitorul” se arată într-un comunicat al reprezentanților studenților timișoreni.
Aceștia somează instituţiile statului responsabile cu organizarea alegerilor prezidenţiale să se responsabilizeze şi să asigure un număr suficient de declaraţii, autocolante, cabine de vot, buletine de vot sau membri în comisiile electorale astfel încât în data de 16 noiembrie ”să putem beneficia de un proces electoral echitabil, în care toţi cetăţenii să îşi poată exprima fără probleme dreptul de a vota, atât în ţară, cât şi în diaspora” mai cer studenții.
”Într-un stat de drept, stat european, este inadmisibil ca cetăţenii să întâmpine piedici atunci când vor să îşi exercite dreptul fundamental de a vota. Nu vom tolera acest lucru şi somăm statul român să îşi facă treaba aşa cum trebuie. Este pentru prima oară după mulţi ani când tinerii se prezintă într-un număr foarte mare la vot şi ei nu trebuie descurajaţi să facă acest lucru. Îi felicit pe toţi cei care au fost la vot, îi îndemn şi pe cei care nu au fost la vot duminică să vină în data de 16 noiembrie şi sper ca fiecare tânăr din ţara asta să îşi aleagă singur preşedintele pentru următorii 5 ani. Nu avem voie să îi lăsăm pe alţii să decidă pentru noi. Într-o democraţie, votul cetăţenilor este arma cea mai puternică” spune Vlad Cherecheş, preşedintele OSUT.
”De unde să mai culegem, dacă nimeni nu vrea să crească? De ce să mai producem tineret de calitate dacă vocea lor nu poate să fie auzită? De ce să mai luptăm când suntem înfruntați cu arme, iar noi suntem niște coate goale? Unde sunt alternativele? Cum s-au văzut alegerile în ochii studenților? Pline de incidente, cu urne închise înainte ca toată lumea să voteze, cu oameni care păzesc interesele de după alegeri și cu încă cinci ani fără nicio schimbare. Cu toate acestea am speranța că studenții au realizat necesitatea enormă de schimbare și se vor prezenta la vot într-un număr și mai mare, care sperăm ca de data aceasta să fie lipsit de incidente neplăcute”, adaugă și Corin Mihuț, președintele Ligii AC a studenților din Timișoara.