Înainte de a alege un laptop în vederea achiziţionării primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ţi stabileşti criteriile de selecţie. Dacă nu vrei decât să navighezi pe internet şi să-ţi citeşti e-mailul probabil nici nu ai nevoie de un laptop, o tabletă este suficientă. Indiferent dacă vrei un laptop cu care să-ţi rezolvi problemele acasă sau la servici, un laptop foarte uşor sau un laptop foarte performant sunt câteva reguli de care trebuie să ţii cont:
1. Laptopul trebuie să aibă cel puţin 4 GB de memorie RAM. Dacă are mai puţină memorie laptopul tău se va mişca încet, se va bloca dacă deschizi mai multe aplicaţii, hard diskul se va uza mult mai repede iar economia de bani nu este relevantă.
2. Laptopul să aibă un SSD. Dacă banii sunt o problemă alege un SSD de capacitate mică. Avantajele unui SSD sunt foarte mari, acesta nu are părţi mecanice în mişcare şi de aceea este mult mai rapid, se încălzeşte mai puţin, consumă mai puţin curent și este mai uşor – toate aceste caracteristici fiind foarte importante la un computer portabil.
3. Înainte de a cumpăra, probează. Este mai simplu şi mai uşor să cumperi online pe baza caracteristicilor tehnice, dar pentru a fi mulţumit de alegerea făcută trebuie să-l vezi, să-l atingi şi chiar să lucrezi un pic pe el. Atunci vei putea face o apreciere justă a designului, a ecranului şi ergonomiei laptopului, a modului în care răspunde la comenzi.
După cum aţi remarcat nu am adus în discuţie procesorul. Dacă nu aveţi de gând să folosiţi laptopul pentru editare video profesională, design industrial, pentru jocuri puternice orice procesor aflat pe piaţa este destul de puternic pentru a vă face treaba cu uşurinţă. Pentru lucrări deosebite vă recomandăm un desktop la care puteţi pune un ecran suficient de mare sau chiar două şi pe care îl puteţi menţine la nivelul de performanţă cerut prin upgrade-uri succesive.
foto:business24.ro