Exact așa s-a întâmplat după un deceniu de muncă istovitoare, în folosul și spre binele comunității de la marginea Timișoarei! Localitate în care, așa cum am demonstrat cu declarațiile de avere pe masă, Florin Roman a ajuns la la bordul unui autoturism Dacia. Iar de atunci a tot evoluat, fără nicio legătură cu darwinismul, până a ajuns să apese accelerațiile la două Ferrari și tot atâtea Lamborghini.
Restul de mașinuțe, gen Mercedes, BMW, Nissan GTR și Porsche au fost doar pentru deschiderea apetitului. Un soi de antreu, starter sau (de)gustare! Nici nu mai contează, atâta timp cât valoarea autoturismelor, care s-au perindat sub șezutul arhitectului-șef al comunei Giroc, depășesc lejer suma de 2 milioane de euro.
Și, chiar dacă unora o să le vină extrem de greu să creadă, Florin Roman a reușit această performanță unică, așa cum rezultă tot din declarațiile sale de avere din ultimul deceniu, doar dintr-o singură sursă de venit: salariul de bugetar care, nici reactualizat, nu depășește suma de 40.974 RON pe an! În rest, niciun alt venit declarat. Absolut nimic! Așa că, nu e de mirare că până și miliardarul român, celebrul Ion Țiriac, în cadrul unei licitații pentru o mașină rară și de epocă a pus o întrebare pertinentă, văzând că cineva își forțează norocul: Cine e acest arhitect de la țară?
Oricum, e logic că în toți cei 10 ani de urbanism feroce la Primăria Giroc, unitate administrativ-teritorială aflată sub talpa grea a pesedistului Ionel Toma, nu de ieri de azi ci de mai bine de 24 de ani, Florin Roman nu a stat degeaba. A învățat de la cei mai buni! Și, așa cum am demonstrat, tot cu hârtiile pe masă, a reușit să creeze în jurul lui o constelație de societăți comerciale care, dintr-un motiv sau altul, chiar dacă nu e menționată în declarațiile de interese ale funcționarului, a reușit să-i umple buzunarele: cifră de afaceri, 45 milioane RON, în ultimii ani! Asta doar pe hârtie, ca să fie clară treaba!
Și așa cum se știe deja, plătitori sârguincioși, în ”bidoanele” care gravitează în jurul arhitectului-șef Florin Roman, sunt toți dezvoltatorii imobiliari care au interese locative pe raza comunei Giroc. Curată legalitate căci, nu-i așa, cu o mână regele urbanismului din localitatea de la marginea Timișoarei ștampilează și semnează, iar cu cealaltă încasează. Dar asta, până la urmă, chiar dacă DNA Timișoara e pe urmele cooperativei imobiliare de producție de la Giroc, n-ar fi nicio problemă. Că nu e treaba reporterilor de la vocetimișului.ro să facă încadrări pe lege și nici rechizitorii, ci doar să prezinte faptele, exact așa cum sunt.
Unde greșește Florin Roman, la fel ca toți ceilalți protagoniști și combinatori imobiliari, este că insistă să închidă robinetul. Nu numai că insistă ca un disperat, dar mai și implică, în toată odiseea asta, tot soiul de personaje interesante – marea majoritate funcționari ai statului român – oameni pe care-i expune total aiurea. Până la un punct e auirea pentru că dincolo de orizont, s-ar putea ca jocul de glezne al arhitectului-șef al Primăriei Giroc să fie unul extrem de pervers. Până la urmă, ce nu face omul ca să-i fie bine?
Oglindă, oglinjoară
Așa cum v-am promis zilele trecute, când v-am povestit și despre dosarul cu nr 74/P/2021, deschis de Direcția Națională Anticorupție pe faptele cooperativei imobiliare de producție din comuna Giroc, începând de azi, dăm drumul la următorul ”calup publicitar” din localitatea de la marginea Timișoarei. Mărim cercul de protagoniști și extindem aria vizuală, astfel încât conexiunile politice și instituționale ale combinatorilor, care-și duc veacul pe spatele Primăriei Giroc, să fie clare ca lumina zilei. Exact la fel ca seriile de șasiu ale autoturismelor de (ultra)lux care s-au perindat prin portofoliul arhitectului-șef Florin Roman.
Spre bucuria de scurtă durată a arhitectului Cristina Babescu, funcționar al Primăriei Giroc care s-a autosuspendat din funcție pe perioadă nedeterminată, imediat cum au început dezvăluirile pe voceatimișului.ro, motivând că vine valul 4 de Covid-19, continuăm seria articolelor cu Florin Roman, doar dintr-un singur motiv de interes public. Pur și simplu, vrem ca girocenii să înțeleagă foarte bine cum, dintr-un salariu de bugetar și cu o Dacie, subalternul primarului Ionel Toma a reușit imposibilul: să învârtă milioane de euro și să treacă dincolo de birou, de la stampile și autorizații, în liga mare a dezvoltatorilor imobiliari, calare pe Lamborghini și Ferrari. Nu câte unul, ci câte două!
Așadar, așa cum rezultă din Cartea Funciară nr. 414024 de pe raza comunei Giroc, suprafața de 1107 mp, poziționată pe strada Rozelor, a aparținut timișoreanului Adrian Cezar Pintea, până pe data de 18 decembrie 2020 când, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 7591, emis de Ciprian Ovidiu Vințer, parcela a intrat în posesia SC VRG Concept Banat SRL, contra sumei de circa 200.000 euro. Așa cum știe toată lumea, deja, societatea aparține Olgăi Roman, mama arhitectului-șef al comunei Giroc. Și aici, prin firma bătrânei, înființată în 2016, s-au perindat, pe lângă alte mașini de lux, un Ferrari Lusso GTC 4, cu o valoare finanțată de 253.671 euro fără TVA, un Lamborghini Urus, un Lamborghini Aventador Roadster SVJ, cu o valoare finanțată de 436.980 euro fără TVA, un Mercedes V-Klass și un altul, aceeași marcă, dar un model G 400 D, cu o valoare finanțată de 109.243 euro fără TVA.
Cifra de afaceri a firmei, așa cum rezultă din sistemul ANAF, este una fabuloasă, semn că pensionara Olga Roman se pricepe la biznis: 2017 – 498.494 RON, 2018 – 7.579.489 RON, 2019 – 9.860.818 RON și 2020 – 3.760.680 RON. Și tot Fiscul ne arată că societatea comercială a bătrânei a fost alimentată, de la înființare și până-n prezent, printre alții, și de următoarele entități: SC Chrome Art & ArhitectsSRL– 350.000 RON, SC Giroc House SRL – alți circa 3 milioane RON, SC Park Giroc SRL – circa 1,7 mil ron, SC For Speed Construct – 200.000, SC Marsophia New Project SRL – 190.000 RON, SCG. SA Concept 2017 SRL – circa 2 milioane RON, SC Project Ace StudioSRL – circa 3,5 milioane RON, SC Aum Archi & Soul SRL – alți circa 300.000 RON, SC Global Residence Park SRL – circa 2,5 milioane RON, SC Mimo Real Estate SH – 200.000 RON, SC Premium G. SA SRL – 325.000 RON. Marea majoritate dezvoltatori imobiliari cu interese pe Giroc, acolo unde dă cu ștampila și decide regulile urbanismului arhitectul-șef Florin Roman.
Dezvoltări imobilare
Revenind la terenul de pe strada Rozelor, acesta nu a făcut prea mulți purici în proprietatea societății controlate de mama funcționarului Primăriei Giroc. În data de 26 februarie a.c., terenul a fost vândut, cu tot cu proiect, SC Cava Estate SRL, societate afiliată SC Cava Trans SRL, una dintre cele mai puternice firme din Giroc. Bun, nici VRG Concept Banat SRL nu e de lepădat întrucât, așa cum rezultă dintr-un top local al firmelor cu codul CAEN 4120 (lucrări construcții), societatea familiei Roman, care e invizibilă în declarația de interese a funcționarului Primăriei Giroc, e în primele 10, chiar pe un onorabil loc 9. Astăzi, parcela care a trecut prin mâinile societății conduse de Olga Roman, dar preluată de SC Cava Estate SRL, e în plină dezvoltare. Are o fundație executată, urmând ca lucrările se continue, probabil, după calmarea spiritelor de pe raza comunei Giroc.
Și cel mai bine a explicat situația unul dintre patronii firmelor de construcții de pe raza comunei Giroc, societate aflată în top 5 care, sub protecția anonimatului, a declarat: ”Da, este foarte adevărat că am avut relații contractuale cu societățile gestionate de dl. Roman. Au fost mai multe plăți pentru că am avut mai multe proiecte. Ce vreți să vă spun? Așa merg lucrurile! Ca să obținem autorizații și să nu ne împotmolim, trebuie să trecem prin cine trebuie și să plătim. Altfel, suntem blocați. Ca să fiu corect, vreau să spun că tot ce am plătit către firmele acestuia, acolo unde am fost trimis, au fost prețurile de piață. Doar că asta e procedura. Evident, e o mită mascată, sub forma unui proiect. Și să știți că Roman nu e singurul care procedează așa. Și sunt alții și mai jegoși, acolo, la Urbanism…”.
Cu siguranță, omul de afaceri spune adevărul gol-goluț. Și asta o confirmă ANAF pentru că se vede, extrem de limpede, din relațiile comerciale dintre firme că 95% dintre cotizanții către constelația de firme, care gravitează în jurul arhitectului-șef Florin Roman, sunt dezvoltatori imobiliari cu interese în construcția unor ansambluri rezidențiale de pe raza comunei Giroc. Restul de 5% sunt societăți de arhitectură care au același numitor comun: clienți care dezvoltă blocuri pe tarlaua primarului pesedist Ionel Toma. Că toți sponsorii lui Florin Roman dezvoltă proiecte imobiliare pe Giroc, asta se vede din autorizațiile emise de către primăria de la marginea Timișoarei. Totul ca prin brânză!
Si voceatimișului.ro a mai descoperit două proiecte imobiliare, la scară mare, în care este implicată una dintre societățile care orbitează în jurul axei Roman: SC Project Ace Studio SRL, cu sediul social în comuna Giroc, exact la aceeași adresă la care funcționează și SC KF Concept SRL, un alt astru strălucitor, la brelocul șefului urbanismului din Primăria Giroc. Vorbim despre proiectele ”Rezidențial Braytim” de pe strada Daliei și despre ”Future Residence” de pe Calea Timișoarei nr. 12, ambele aflate în parohia ecleziastică a arhitectului Florin Roman. La primul proiect, unde toate apartamentele sunt vândute deja, dezvoltator unic apare SC Project Ace Studio SRL, iar la cel de-al doilea, pe lângă SRL-ul care-i face cu ochiul lui Florin Roman, investitorii mai sunt SC General Future Project SRL, care aparține lui Teodor Blendea, și SC Atacons Banat SRL, cu asociat unic Beniamin Iakab
Vă reamintim, cu maximă plăcere, că SC Project Ace Studio SRL a fost înființată în anul 2017 și aparține, în acte, din august 2020, lui Cătălin Gheorghe Coroiu. Înainte, asociați au fost Caius Daniel și Răzvan Sebastian Rișcuța de la SC KF Concept SRL. Pe această societate, apar finanțări în sistem de leasing pentru un Ferrari 488 Pista Spider și în 2021 și un Mercedes GLE 530 AMG. Cifra de afaceri a acestei societăți comerciale, aflate pe raza de competență a primarului Ionel Toma și a arhitectului-șef Florin Roman: 2017 – 645.292 RON, 2018 – 1.513.555 RON, 2019 – 2.724.029 RON, 2020 – 3.145.047 RON. Niciun dubiu asupra cifrelor! Aproape 2 milioane de euro!
SC Project Ace Studio SRL, așa cum rezultă din actele ANAF, a facturat, la greu, către dezvoltatori imobiliari de pe raza comunei Giroc, acolo unde arhitectul-șef Florin Roman dă cu ștampila și cu legalitatea: SC CM Ideas SRL – 4 facturi cca 250.000 RON, SC Avcoz Edil SRL – 130.000 RON, SCA&B Investment – cca 200.000 RON, SC Siga Construct – 131.000 RON, SC IPMG Project Management SRL – 165.000 RON, SC Ami Mer Services SRL – circa 125.000 RON , SC Goya Residence – 90.000 RON, SC A.V.A Home Building SRL –circa 175.000 RON, SC SM SR House Construct SRL – total 62.000 RON, Sc Imago Residence – 51.000 RON, Sc lago Residence SRL – circa 150.000 RON, SC Jasmine Residence SRL – 40.000 RON, SC Tucasa Residence SRL – 90.000 RON, SC Dr. Homes Developemenet srl – circa 100.000 RON, SC Rozelor Sud Residence – 165.000 RON, SC Demian Residence Company SRL – circa 35.000 RON, SC Akia Premium Residence SRL– circa130.000 RON, SC Aum Archi & Soul SRL – circa 115.000 RON, SC New Moda House SRL – 80.000 RON, SC ASD Residence SH – 420.000 RON.
Ma mir ca pe lista firmelor pazite de arhitectul F.Roman nu aveti si firma AVENEW RESIDENCE SRL . construieste pe str.Anemonei un complex de case nerespectand %POT, proiect facut de Ace Studio bineinteles. Aceeasi firma illegal a ingradit spatiul Verde de pe aceeasi Strada (fara autorizatie si nesocotind legea).
Comuna tuturor posibilitatilor !
De ce sa beneficieze locuitorii zonei de spatiu Verde cand se poate alipi si ingradi?
Codul Penal din 2009
Săvârşirea infracţiunii comisive prin omisiune
Art. 17. – Infracţiunea comisivă care presupune producerea unui rezultat se consideră săvârşită şi prin omisiune, când:
a) există o obligaţie legală sau contractuală de a acţiona;
Având în vedere OBLIGAȚIILE Arhitectul-şef al judeţului stabilite de Legea 50/1991 și Legea 350/2001, câte contruale/verificări/sedinte/audiente/discuti/observații/note, au fost făcute de către CONSILIUL JUDEȚEAN TIMIȘ în perioada 1996 – prezent, referiotare la lucrările de construcți autorizate cu incalcarea prevederilor legale precum și execuția acestora cu incalcarea prevederilor legale în comuna GIROC?
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
Art. 27. (2) Arhitectul-şef al judeţului şi personalul împuternicit al compartimentului de specialitate din subordinea acestuia urmăresc respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii pe teritoriul administrativ al judeţului, precum şi respectarea disciplinei în urbanism şi amenajarea teritoriului legată de procesul de autorizare a construcţiilor.
Cat de tare este să construiesti ilegal si sa scapi cu amenda de jumatate din minim adica jumatate din 1000 lei in 15 zile si cu o expertiză vizuală.
Din 1996 – prezent câte blocuri, locuințe colective au fost autorizate în comuna Giroc ? (vezi OCPI)
Din 1996 – prezent câte imobile/construcți au fost reapartamentate în comuna Giroc ? (vezi OCPI)
legea 50/1991
Art. 29. – (1) Controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii se exercită de Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe întregul teritoriu al ţării, şi de inspectoratele teritoriale ale acestuia, care dispun măsurile şi sancţiunile prevăzute de prezenta lege.
Art. 35. – (2) Controlul statului privind aplicarea prevederilor cuprinse în documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, avizate şi aprobate conform legii, este asigurat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi de instituţia arhitectului-şef […].