Sunt sau nu protestele de stradă mişcări manipulate şi plătite? În situaţii critice, zeci de ore de stat în stradă şi scandat împotriva corpuţiei sau a clasei politice au avut efectul scontat? La toate acestea și mult mai mult își propune să răspundă cartea „Vocile schimbării”, un volum semnat de Miroslav Stanici, care se va lansa vineri, 24 martie, de la ora 17,00, la Biblioteca ”Eugen Todoran” a Universității de Vest.
”Scopul meu a fost să ajungem să nu mai privim suspicios fenomenul, ci să îl înțelegem. În definitiv ”Piața Universității” este un fenomen real început în 1990 și continuat (în forță) în perioada postranziției, începând din 2012. Realitatea e că acest actor social autonom, protestul, va continua să modeleze agenda publică românească. Și cred că e esențial să fie cunoscut și corect înțeles. Am ales să studiez mișcările sociale în primul rând pentru că protestele din ultimii șase ani au devenit unul dintre cei mai importanți actori sociali din România contemporană. Am realizat acest studiu căutând să explic temele și modul în care se coagulează opinia protestului; ce vor oamenii de la politicieni, de la instituții și de la guvernare. Cartea reprezintă datele cu care teza mea de doctorat operează. Am decis să public exclusiv datele, pentru a oferi cititorilor o realitate directă, neintermediată de canalele tradiționale sau noi de comunicare în masă. Am ales să pun față în față cititorul cu activiștii din piață”,explică autorul.
Volumul ”Vocile schimbării” tratează subiectul protestelor începand cu anul 2012. În carte se regăsesc 30 de interviuri cu activiști din trei mari orașe ale României: București, Timișoara și Cluj-Napoca. Printre cei chestionați se numără personalități ale vieții publice și nu numai: lectorul universitar Claudiu Crăciun (SNSPA), jurnalistul Costi Rogozanu (Realitatea TV), scriitorul Vasile Ernu, prințesa Brianna Caradja, jurnalista Loredana Codruț (Pressalert), muzicianul Mihnea Blidariu (Luna amară), politicianul Remus Cernea etc.