”Sunt convins că şi acum, după şapte decenii de la petrecerea acestor orori, pot fi aduse contribuţii ştiinţifice importante, care să ne facă pe noi, cei de astăzi, să înţelegem mai bine care au fost cauzele şi mecanismele sociale, politice şi morale ce au dus la crearea unei adevărate industrii a morţii îndreptate împotriva unui popor şi a unei etnii. Scopul acestui demers este tocmai găsirea acelor mijloace politice, sociale şi etice prin intermediul cărora să ne putem asigura că astfel de tragedii nu se vor mai repeta niciodată. Salut organizarea la Palatul Parlamentului a acestui eveniment, menit să se alăture iniţiativelor de recuperare a trecutului nostru istoric şi de cunoaştere a evenimentelor legate de Holocaust, prin comemorarea momentului tragic, care l-a reprezentat deportarea evreilor din Nordul Transilvaniei”, a declarat Valeriu Zgonea.
Pornind de la convingerea că lecţiile trecutului trebuie să rămână permanent vii în minţile şi sufletele tuturor, autorităţile române şi-au făcut un obiectiv din promovarea comemorării şi cercetării Holocaustului, din combaterea antisemitismului şi a altor forme de rasism şi xenofobie. În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat activitatea deosebit de importantă desfăşurată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, menţionând, totodată, demersurile autorităţilor române ”de a ne asuma istoria şi de a construi un viitor în care discriminarea să rămână doar o amintire foarte tristă”.
”Avem responsabilitatea să împiedicăm repetarea unor asemenea evenimente, să combatem antisemitismul, intoleranţa, xenofobia, rasismul, orice formă de discriminare, extremismul, şovinismul şi ura de orice fel, dar în special pe cea cu motivaţie rasială. Toleranţa, solidaritatea, combaterea activă a răului sub toate formele lui sunt valori esenţiale ale societăţii, care trebuie să reprezinte un crez fundamental, activ şi permanent pentru fiecare dintre noi. Aducem un omagiu sincer celor care au suferit în acea perioadă întunecată şi tristă a istoriei”, a mai spus Valeriu Zgonea.
La evenimentul organizat sub înaltul patronaj al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Centrului de Studii Avansate din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului Washington, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi ai Asociaţiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului.