Nu o sesizare, nu două… ci mai multe! Și, în mod cert, la cum arată lucrurile, chiar dacă pare halucinant pentru abilitățile ocupaționale ale unei instituții publice, vor mai urma și altele! Acum, în maniera în care sunt întocmite plângerile penale, chiar dacă administrația comunală nu nominalizează combinatorii și magicienii din Primăria Giroc, lăsând identificarea făptașilor în mâinile polițiștilor și procurorilor, firul epic al plângerilor penale duce într-o singură direcție – spre fosta arhitectă-șefă Cristina Babescu!
Așa că, până când magistrații vor demonstra, dincolo de orice dubiu, cine este/sunt regizorul/regizorii acestei șarade ieftine, căci lipsa înscrisurilor e certă, rămâne totuși o concluzie absolut grotească, care se desprinde din probele înaintate autorităților. Mai exact, că sustragerile/distrugerile de acte urbanistice au urmărit două scopuri. Unul a fost menit să ascundă urme, celălalt să facă rău. Voluntar și gratuit!
Și prima plângere penală pentru abuz în serviciu și sustragere de documente, depusă de către Primăria Giroc la Serviciul de Investigații a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș pe data de 14 decembrie 2023, nu face decât să (re)confirme complicitățile meschine dintre angajații administrației și cooperatiștii imobiliari de pe raza localității de la marginea Timișoarei. Pe scurt, așa cum rezultă din sesizarea înaintată autorităților, administrația locală susține că a aflat despre furtul de documente, la data de 22 noiembrie 2023, prin intermediul unei cereri în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, expediată pe mailul Primăriei Giroc de către jurnalistul Radu Constantin de la Vocea Timișului. Solicitarea a fost una extrem de simplă: o copie după Autorizația de Construirea nr. 463 din 2021, eliberată în beneficiul SC Sky City Residence SRL, precum și după toate documentele/avizele care au stat la baza emiterii actului administrativ.
În aceeași sesizare penală, administrația locală a furnizat ofițerilor de poliție informații interesante. În primul rând că cererea Vocea Timișului a fost distribuită, în aceeași zi, către secretar Carmina Mateia și spre știința Compartimentului Urbanism. Ulterior, pe data de 24 noiembrie 2024, arhitecții au solicitat arhivei instituției, în scris, ridicarea dosarului. Și tot în format letric, dar pe email, au primit răspunsul: NU SE GĂSEȘTE! Drept pentru care, la câteva zile distanță, Primăria Giroc a comunicat către Vocea Timișului că dosarul SC City Sky Residence SRL este dispărut! Ca nuanță importantă, răspunsul pe solicitarea la Legea 544/2001 a fost semnat de către viceprimarul Dan Vîrtosu, nu de secretara Carmina Mateia, responsabilă cu accesul la informațiile de interes public. La fel și plângerea penală către IPJ Timiș, privind sustragerea dosarului urbanistic, care are la bază Autorizația de Construire nr. 463 din 2021!
Acum, este cât se poate de evident că secretara Mateia a refuzat să-și asume comunicarea informațiilor publice către Vocea Timișului pe motiv că, într-o atare situație, legea ar fi obligat-o să facă plângere penală, având la cunoștință despre săvârșirea unei fapte ilegale, recte evaporarea dosarului urbanistic al omului de afaceri Andrei Damo de la SC City Sky Residence SRL. Tot așa, e limpede și de ce funcționarul nu a făcut acest pas la offside! Și asta rezidă clar din plângerea penală depusă de Primăria Giroc, doar prin semnătura lui Dan Vîrtosu: ”Supunem atenției dvs că actul administrativ, în cauză, a fost întocmit și operat în sistemul intern de doamna Cristina Babescu din cadrul Compartimentului Urbanism. Cererea SC City Sky Residence SRL a fost înregistrată sub nr. 49664 din 10 noiembrie 2021, dar la numărul de mai sus se regăsește o altă Autorizație de Construire (nr. 421 din 19 noiembrie 2021)”.
Nici nu mai contează că, ulterior, așa cum rezultă din probele atașate la plângerea penală, înaintată IPJ Timiș de către Primăria Giroc (doar prin semnătura lui Vîrtosu), la data de 20 decembrie 2021, Cristina Babescu a modificat în registratura electronică, din nou, fără a avea permisiunea conducătorului instituției, numărul de înregistrare pentru autorizația de construire, eliberată pentru SC City Sky Residence SRL. Din 49664 a făcut un 49665 deși, și sub acest nou număr, zăcea un alt document de urbanism, cu titular Ralf-Andreas Valcovici, în vederea construirii unui P+2E+Er. Deci, nici poveste de vreo documentație tehnică în beneficiul firmei patronate de Andrei Damo. Pur și simplu, o haiducie de zile mari, căci, în fapt, așa cum a demonstrat și Vocea Timișului, deja, în urmă cu câteva săptămâni, la momentul emiterii AC nr. 463/2021, la dosarul SC City Sky Residence SRL nu exista niciun colț de hârtie. Nici avize și măcar proiectul blocului, desenat de societatea familială a Cristinei Babescu!
Autoservire publică
În ce privește cealaltă plângere penală, depusă pe data de 19 decembrie 2023, tot la ofițerii de la SICE din cadrul IPJ Timiș și semnată doar de același (vice)primar Dan Vîrtosu, fără acompaniamentul secretarei Carmina Mateia, are legătură cu un control desfășurat de către Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș, la sediul Primăriei Giroc. Practic, o acțiune instituțională care a avut loc la solicitarea Vocea Timișului, ca urmare a unei reclamații administrative, privind construcția unor imobile colective, în afara legii. Mai exact vorbim despre blocurile fraților Florin și Cristian Fedor, clienții biroului de arhitectură SC Pas cu Pas Proiect SRL, aflat sub patronajul familiei Cristinei Babescu.
Pe scurt, așa cum rezultă din sesizarea penală, în timpul controlului, care s-a desfășurat în intervalul 10 iulie – 17 august 2023, ISC Timiș a solicitat spre studiu două autorizații de construire: 129 din 26 martie 2019 și 433 din 24 septembrie 2020. Plus, documentațiile aferente! Și, la data de 8 august a.c., conform probelor, Compartimentului Juridic, coordonat de secretara Carmina Mateia, a solicitat arhivei să pună la dispoziție cele două documente. După două zile de căutări, a urmat răspunsul – Bună ziua, A.C 433 nu se află în arhivă! Tot pe 10 august 2023, arată probele, viceprimarul Dan Vîrtosu a solicitat Compartimentului Urbanism, condus de arhitecta Cristina Babescu, să pună de urgență la dispoziția ISC Timiș, cu termen până a doua zi la ora 10, ”întreaga documentație aferentă AC 433 din 2020”. Abia pe 16 august, arhitecta-șefă Babescu revine cu un răspuns scris către conducătorul instituției cu mențiunea că ”nu s-a identificat nicio cerere formulată de către ISC Timiș care să aibă ca obiect autorizația menționată”.
Saga continuă! Circ total! În aceeași zi de 16 august a.c., viceprimarul Vîrtosu a revenit cu solicitarea către Compartimentul Urbanism, cu o singură diferență… scriptică: atât dosarul care a stat la baza emiterii A.C 433/2020, în beneficiul omului de afaceri Cristian Fedor, cât și dovada transmiterii actelor către arhivă, să-i fie puse pe masa de lucru! Și, după alte cinci zile, pe data de 21 august, arhitecta-șefă de la acea vreme, Cristina Babescu, îi recunoaște (vice)primarului, în scris, că nu există nici măcar o dovadă de trimitere către arhivă a întregii documentații care a stat la baza construirii blocului de pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc. Da, vorbim despre același imobil cu un mezanin și un etaj retras… doar pe hârtie, aceeași construcție care a beneficiat, într-o singură seară, așa cum a demonstrat Vocea Timișului, de transformarea a 18 SAD-uri, în tot atâtea apartamente, sub bagheta magică a parteneriatului public-privat dintre arhitecta Cristina Babescu și omul de afaceri Cristian Fedor.
Aici mai sunt de menționat două aspecte. Primul – așa cum rezultă din registratura electronică a Primăriei Giroc, A.C nr. 433/2020 s-a aflat în operare, atât în regim privat, cât și de stat, la arhitecta-șefă Cristina Babescu. Al doilea – la data de 4 octombrie 2023, la sediul Primăriei Giroc, în baza dosarului penal 416/P/2023, au avut loc percheziții, în baza unui mandat emis de Judecătoria Timișoara. Și, surpriză, în biroul SC Pas cu Pas Proiect SRL, aflat peste drum de administrația comunală și în gestiunea Cristinei Babescu, polițiștii de la SICE au (re)descoperit A.C. 433/2020! Deci, mister rezolvat! Cu (re)precizarea că și această plângere penală către IPJ Timiș, în această speță elocventă, a făcut-o și a generat-o tot (vice)primarul Dan Vîrtosu. NU secretara instituției, Carmina Mateia, așa cum ar fi fost normal, la orice jurist de top care se respectă!
Glonțul de aur
Și mai sunt autorizații de construire dispărute în neant! Chiar și documentații întregi de PUZ-uri! Că doar, zilele trecute, Primăria Giroc a confirmat, în scris și tot în baza unei cereri la Legea 544/2001, dispariția unuia… cu tot cu coperți. Dar sub nicio formă nu sunt evaporate A.C nr. 208 și A.C 210, ambele din data de 12 august 2022, una eliberată în beneficiul Henriettei Stelzner, iar cealaltă pe numele lui Petrică Tonea (probele în anexă), așa cum insinuează Cristina Babescu! Și până se lămurește și povestea ștampilei/stampilelor false de la Compartimentul de Urbanism din cadrul Primăriei Giroc, cu sau fără expertiza lingviștilor specializați pe jurisprudența… diacriticelor, mai avem o veste bună pentru micii cooperatiști imobiliari din cadrul Primăriei Giroc: a supraviețuit, în ciuda tuturor eforturilor, dosarul care stă la baza A.C nr. 568 din 17 octombrie 2019, beneficiar SC Mimo Real Estate SH SRL. Asta doar așa…de informare, fără nicio legătură cu Netflix Premium!
Da …inversunati rau…foamea e mare
Eu zic sa apareti la Antena 3…ca pe aici …ceva firimituri…
Vezi că-i greu…….
Chiar asa, ati putea incepe monitorizarea Certificatelor de urbanism care se emit pentru Autorizatiile alea de construire misterioase fara arhitecti :))) – oare toate vor iesi cu „modificare AC”??
CU704 23/11/2023 SC ARTA-YAPI SRL GIROC, sat -, Strada POENIŢEI, MODIFICARE A.C. NR. 146 DIN 16.06.2022 REZULTAND LOCUINTE COLECTIVE P+2E+ER -poate aflam ceva interesant si despre Attila „cel frumos” turcu’ proaspat posesor de niste evaziune fiscala???
Crezi că ăia de la SICE ar trebui să încaseze leafa și noi să muncim pentru ei? :))))
Probabil aceeasi functionari publici au edificat cele 3 blocuri de pe strada Primaverii, nr. 36, din Chisoda, inainte de a avea acoperisul construit. Si sa nu mai ne aducem aminte cum se poate construi, in Giroc si in Chisoda, pe teren arabil, fara sa fie nevoie de PUZ.