Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, zi care corespunde cu împlinirea a 169 de ani de la nașterea celui mai mare poet dat de țara noastră în istorie, Mihai Eminescu.
A dovedit în nenumărate rânduri că citește ”mecanic” de pe hârtii, ori că nu știe să se exprime ”ca la carte”, însă, deși se vede ”de la o poștă” că este analfabetă funcțional, premierul României și-a luat inima-n dinți și a publicat pe siteul Guvernului, un mesaj ”cu prilejul Zilei Culturii Naționale”. În cadrul mesajului, Viorica Dăncilă citează din Constantin Noica și invită la… meditație. Prin intermediul acestui mesaj, premierul mai adresează mulțumiri românilor de pretutindeni pentru contribuția adusă de aceștia la păstrarea patrimoniului cultural, a valorilor și tradiţiilor româneşti.
Redăm mai jos întregul mesaj postat de premier pe pagina web a Guvernului României:
”Sărbătorim, astăzi, Ziua Culturii Naționale și marcăm 169 de ani de la nașterea «omului deplin al culturii românești», așa cum îl numea Constantin Noica pe Mihai Eminescu, în creația căruia românii îşi identifică una dintre cele mai valoroase moșteniri, împărtășite de toate generațiile.
Ziua Culturii Naționale invită la reflecție asupra României și a românismului, asupra tradițiilor și credințelor noastre de care suntem mândri, pe care avem datoria să le respectăm, să le apărăm și să le facem cunoscute în întreaga lume. Este și un prilej să medităm la rolul fundamental al culturii în unitatea națiunii române, în dezvoltarea societății și a fiecăruia dintre noi.
Identitatea culturală românească a căpătat noi valențe, odată cu integrarea noastră în marea familie europeană. Valorile culturale naționale, cu amprenta lor, afirmând individualitatea noastră dar și afinitățile, întregesc și consolidează patrimoniul cultural european.
Prin toate acțiunile culturale pe care România le va promova în calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, vom contribui la asigurarea armoniei și unității în diversitate la nivel european și la întărirea sentimentului de apartenență la marea familie europeană, cu păstrarea, totodată, a identității culturale a națiunilor. Vom promova bogăția culturală și intelectuală a României, a românilor, veritabil tezaur național și sursă inepuizabilă de inspirație pentru generațiile viitoare.
În numele Guvernului României, adresez cu această ocazie mulțumiri românilor de pretutindeni pentru contribuția pe care o aduc, zi de zi, la păstrarea şi afirmarea patrimoniului cultural, a valorilor și tradiţiilor româneşti.”