O petiție prin intermediul căreia se solicitată modificarea legii astfel încât orice înregistrare video făcută în trafic ”trebuie” să constituie probă pentru sancționarea contravenienților, a apărut în mediul on-line.
Mii de șoferi încalcă legislația rutieră în fiecare zi, la nivel național, iar faptele lor sunt ”văzute” de toată lumea prin intermediul camerelor de bord instalate de participanții la trafic pe propriile vehicule. Deși imaginile cu fel de fel de ”șmecheri” care sunt la câțiva milimetri sau câteva secunde de producerea unor accidente ajung chiar și pe birourile oamenilor legii, aceștia nu pot lua măsuri drastice în cele mai multe dintre cauze.
În ”sprijinul” polițiștilor vin românii care propun o nouă petiție online prin intermediul căreia se solicită modificarea codului rutier astfel încât polițiștii să-i poată trage la răspundere pe contravenienți numai în baza înregistrărilor video efectuate cu orice cameră de bord amplasată pe oricare dintre vehiculele din trafic.
”Foarte mulți oameni fac înregistrări video în trafic cu mașini care nu respectă regulile de circulație, doar că aceste înregistrări nu pot face obiectul sancționării șoferului pentru că în Codul Rutier aceste înregistrări nu sunt considerate probe, înregistrarea nefiind făcută cu mijloace tehnice certificate. Această sintagmă «mijloace tehnice CERTIFICATE sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic» ar trebui să fie doar «mijloace tehnice sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic» fără cuvântul CERTIFICATE”, arată inițiatorul petiției.
Conform acestuia, sintagma ar trebui modificată STRICT la art. 109 alin. 2 din OG 195 /2002, iar pe baza înregistrării, articolul imediat următor din OG de mai sus, pune poliția în mișcare pentru identificarea șoferului.
În Timișoara există și o pagină Facebook ”dedicată” acestei categorii de conducători auto, denumita sugestiv ”Nesimțiții traficului din Timișoara”, pe pagina amintită fiind încărcate zeci de fotografii și înregistrări video cu șoferi care sfidează pur și simplu atât legea cât și bunul simț. Pagina amintită are, la momentul redactării prezentei știri peste 26.000 de ”fani”.
Cei interesați să semneze petiția, o pot face AICI.