VIDEO Sistemul de management al traficului din Timișoara, INUTIL împotriva șoferilor din cauza IPJ

- Advertisement -

Sistemul integrat de management al traficului din Timișoara se dovedește a fi o investiție total nefolositoare atunci când vine vorba despre sancționarea șoferilor care depășesc limita de viteză pe șosea ori trec pe culoarea roșie a semaforului, din motive de… lipsă de personal în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș.

Pus în funcțiune cu surle și trâmbițe de administrația locală în urmă cu mai bine de trei ani, sistemul integrat de management al traficului din Timișoara se dovedește a fi inutil pentru cea mai importantă latură a sa: sancționarea șoferilor care încalcă legislația rutieră în traficul din capitala Banatului.

După trei ani de la implementarea investiției ce se cifrează la circa 6 milioane de euro, majoritatea banilor proveniți de la Uniunea Europeană, și după instalarea a sute de semafoare și camere de supraveghere video, conectate la diferiți senzori din asfalt ori de pe stâlpii montați la marginea drumurilor, Timișoara se poate lăuda cu un sistem de management al traficului care ajută doar la identificarea cetățenilor fără pic de bun simț care își aruncă deșeurile la margine de drum, ori pe unde altundeva mai apucă pe domeniul public.

Semafoarele funcționează pe modul clasic, nu adaptiv, adică un ciclu rutier durează un anumit număr de zeci de secunde, ba unele țin chiar și TREI MINUTE, în timp ce unul dedicat pietonilor durează între 10 și 25 de secunde în majoritatea cazurilor.

Asta în situația în care semafoarele au ”opțiunea” de a fi trecute pe ”adaptiv”, ceea ce înseamnă că nu e nevoie să stai ”la roșu” atunci când în intersecție nu mai este nici o mașină sau nici un pieton care să vină pe o direcție perpendiculară, dar asta e o altă discuție…

Revenind puțin la ”subiect”, primarul Timișoarei a fost întrebat de reporterul Vocea Timișului, în cadrul conferinței de presă susținută marți, în ce stadiu se mai află ”protocolul” semnat de Primăria Timișoara cu IPJ Timiș (vezi AICI, din luna septembrie 2017), în vederea colaborării instituționale pentru sancționarea șoferilor care încalcă legislația, iar răspunsul a venit sec: ”Ei (n.r. – polițiștii naționali), în permanență s-au plâns că nu au suficient personal și, pentru că sunt evenimente sau situații mai speciale prin oraș, ne-au rugat să îi ajutăm cu polițiști locali. Eu nu pot să fac aprecieri, decât că s-au plâns de insuficiența personalului”, a spus Nicolae Robu, care a mai completat că, în situația în care se impune o modificare legislativă, aceasta s-ar putea face, dar nu a cerut nimeni din IPJ Timiș o astfel de modificare. ”Trebuie să ajungem să aplicăm amenzi, iar dacă e nevoie de o modificare de lege, cred că trebuie făcută!”, a mai adăugat primarul liberal al Timișoarei.

Conform edilului urbei de pe Bega, Timișoara ar fi primul oraș din România, în care ”s-ar face ce se întâmplă în orașele importante din țările dezvoltate. Avem tehnologia necesară, avem un sistem foarte performant, este omologat tot ce are sistemul. Prin urmare, tehnic, sunt îndeplinite toate condițiile”, a detaliat Robu, ceea ce ne face să înțelegem cât se poate de clar că, dacă toate omologările sistemului au fost realizate, vina ineficienței acestui sistem de management al traficului în materie de sancționarea șoferilor ilegaliști aparține în întregime IPJ Timiș, instituție a căror polițiști nu mai vor să lucreze ”suplimentar”, ceea ce duce, printre altele, la pierderea unor importante sume de bani, proveniți din amenzi, la veniturile statului.

”Eu cred că nu trebuie să așteptăm să se întâmple nenorociri, s-au mai întâmplat în timp. Vedeți că acționăm preventiv. Eu v-am informat atunci când am anunțat că am semnat protocolul cu Poliția și că, prin urmare, se pot da amenzi, a scăzut cu zeci de mii într-o săptămână, două săptămâni, numărul celor care trec pe roșu. Am fost uluiți când am văzut ce multe treceri pe roșu au loc în oraș”, a mai spus Nicolae Robu, care poate fi urmărit în înregistrarea video de mai jos, unde vine și cu o propunere cu privire la modul în care să fie amendați cei care încalcă legea în traficul rutier din Timișoara, în mod special șoferii care trec pe culoarea roșie a semaforului.

”E păcat să avem un astfel de sistem și să nu-l folosim la maximum!”, a conchis primarul Timișoarei.

Vă reamintim că în cadrul sistemului de trafic management au fost amplasate radare la Pasajul Michelangelo, pe ambele sensuri de mers, dar și la ieşirile din oraş, mai exact pe Calea Buziașului, Calea Dorobanților, Calea Aradului, Calea Sever Bocu şi Calea Șagului. De asemenea, camerele de detectare a trecererii pe roşu sunt amplasate pe tronsoanele Mihai Viteazul – Vasile Pârvan, Cetății – Gh Lazăr, Aradului – Miresei, Republicii – Jiul, Circumvalațiunii – Gh. Lazăr, Simion Bărnuțiu – Dorobanților – Gh. Adam, Calea Șagului – Liviu Rebreanu, Brătianu – Revoluției – Hector, Circumvalațiunii – Brediceanu, dar şi la intersecţia de la Punctele Cardinale.

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=wFesmmFEp5o&feature=youtu.be]

1 COMENTARIU

  1. Legat de partea adaptiva a sistemului de ce tace milc? Am inteles, nu se pot da amenzi, fix asta ii doare. Dar de ce nu functioneaza partea cu adaptarea la conditiile de trafic? In continuare se sta la rosu in intersectii perfect goale ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie