Și e de râs, dacă nu e de plâns! Ideea e că nimeni nu s-a hiperventilat, nici n-a experimentat vreun atac de panică și nici nu a simțit că-l lasă genunchii de spaimă că avocații Cristian Faur și Cristian Clipa, la modul imperativ, sub sancțiunea unui proces, au pus în vedere jurnaliștilor de la voceatimișului.ro ca, în termen de fix zece zile, să elimine de pe site ”articolele eronate” care fac referire la activitățile extracuriculare și ”organizate” ale doctorului Răzvan Tîrziu, angajat al Spitalului Clinic Municipal Timișoara. Așa că, acum, suntem obligați să punctăm de două ori mai apăsat, până nu-i vine ideea cadrului medical să ceară și închiderea site-ului! Sau să ne taie internetul!
Nu de alta, dar nu trebuie să mai existe niciun dubiu că medicul-chirurg și-a făcut numărul de acrobație și de magie, în beneficiul colegului său de serviciu de la ”Clinicile Noi”, cămătarul Kamal Al Barri, exact așa cum rezultă din cele 32 de volume ale dosarului instrumentat de către procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism Timișoara, anchetă penală care vizează o altă rețea de ”bancheri”, condusă de nu mai puțin celebrul Gavriluță Tuță Martinescu. Și în dosar, așa cum am afirmat de prima dată și am redat cu extremă fidelitate, concluziile DIICOT sunt clare. Ca lumina zilei!
Cu riscul de a deveni redundanți, repetăm, ca să priceapă și reclamantul: chirurgii Kamal Al Barri și Răzvan Tîrziu, ambii sub contract cu Spitalul Clinic Municipal Timișoara, în dosarul celor de la ”Crimă Organizată”, sunt enumerați la capitolul ”membrii grupării infracționale”.
Mai exact, procurorii DIICOT îl numesc pe doctorul Al Barri, dincolo de titulatura de cunoscut cămătar, drept fals ”cumpărător de bună credință” iar pe chirurgul Tîrziu, paravanul celui dintâi, nimic altceva decât ”adjudecatar cu rol în disimularea provenienței și circulației bunurilor provenite din infracțiuni”. Exact acestea sunt epitetele magistraților, lipite în dreptul numelor celor două cadre medicale care practică chirurgia generală în blocurile operatorii de la ”Clinicile Noi”. Și probele sunt cu duiumul: de la stenograme ale unor interceptări telefonice și ambientale și până la înscrisuri!
Acum, avocații chirurgului Răzvan Tîrziu, ambii profesioniști și cu o carieră solidă și de succes în spate, au cerut vocetimișului.ro, printr-o notificare, să elimine din spațiul public două investigații jurnalistice care fac referire la clientul lor, pe motiv că ar fi ”eronate” și că aceste materiale de presă ar aduce medicului o atingere a vieții profesionale și private.
Adevărul e că, deși somația se întinde pe 6 pagini, în afară de titlurile celor două articole incriminate, care sunt corect enumerate și transcrise, nimic – dar absolut nimic! – din tot ce se impută, nu are nicio legătură cu dezvăluirile făcute de site-ul nostru. Mai mult decât atât, nu au fost niciodată aduse în discuția publică și, cu atât mai puțin, nu au făcut obiectul vreunei mențiuni jurnalistice.
Opinii divergente
Și încă din capul locului, notificarea, semnată de avocatul Cristian Faur, solicită ca, în termen de 10 zile, cele două investigații jurnalistice, care fac referire la combinațiile imobiliare ale chirurgilor Kamal Al Barri și Răzvan Tîrziu, să fie scoase de pe site-ul voceatimisului.ro, sub amenințarea unui proces și a unor daune materiale și civile.
Evident, lucru care nu se va întâmpla, nu în zece zile, dar nici măcar în zece ani! În motivare, se spune că materiale de presă afirmă faptul că dr. Târziu ar fi cămătar: ”…se susține faptul că subsemnatul aș derula activități de cămătărie și că aș fi o persoană interpusă într-o licitație publică pentru adjudecarea unor apartamente în municipiul Timișoara. În continuare, la data de 05.04.2022, ați publicat un nou articol, în care reluați aceleași acuzații, sub pretextul că acestea ar fi fost reținute de procurorii DIICOT”.
Referirile despre cămătărie sunt la adresa ”asociatului” său, medicul Kamal Al Barri, și la persoana lui Gavriluță Tuță Martinescu. E negru pe alb! Cât despre susținerea faptului că doctorul Răzvan Tîrziu ar fi fost interpus la licitația publică, în vedere achiziționării unui apartament din imobilul de pe strada Beethoven nr. 2 din Timișoara, da, acest lucru e cât se poate de real. Și afirmația publică, pe care o menținem și azi, are la bază, nu ”pretextul”, ci faptele clare din dosarul instrumentat de procurorii DIICOT, dovezi din care rezultă limpede că angajatul de la ”Clinicile Noi” a jucat rol de ”mână moartă” sau de ”săgeată” a colegului său, Kamal Al Barri.
Așa că nici vorbă despre vreo ”distorsionare a realității” căci, nici timpul și nici spațiul nu se comprimă – cel puțin nu în cazul voceatimisului.ro – când vine vorba despre informarea corectă și nepărtinitoare a opiniei publice. Cu alte cuvinte, afirmații de genul ”…nu ați ezitat să aduceți un prejudiciu imaginii și demnității subsemnatului, stabilind că dincolo de vicierea rezultatului și trucarea clară a licitației, un alt aspect este extrem de important: identitatea ”săgeților” lui Kamal Al Barri!
Și, în ecuația imobilului de pe strada Beethoven nr. 2, chirurgul-cămătar a folosit un conațional și un confrate. Mai exact, pe mecanicul auto Kadam Nizar și pe medicul Răzvan Vlad Tîrziu…” , sunt scoase din context și malițioase. Doar pentru simplul fapt că niciunde – absolut niciunde! – nu se afirmă că trucarea licitației ar fi fost făcută cu concursul sau cu știința executorului judecătoresc care a organizat licitația publică.
Deci, ca atare, atât vicierea cât și trucarea licitației, are ca logică semantică și semiologică acțiunea ”mâinilor moarte”, coordonate de Kamal Al Barri, așa cum rezultă din zeci de probe. Și mai presus de orice, aspectele de mai sus nu au fost sub nicio formă ”stabilite” de către jurnaliștii de la voceatimișului.ro – că nu sunt procurori! – ci de către magistrații de la DIICOT. Și, fie că ne convine sau nu, exact în acești termeni și în aceeași logică a morfo-sintaxei s-au exprimat și cei de la ”Crimă Organizată”: vicierea și trucarea licitației!
Cu alte cuvinte, apărarea medicului Răzvan Tîrziu, construită în jurul ideii că, la o plângere prealabilă, la care jurnaliștii nici măcar n-au făcut referire vreodată, executorul judecătoresc a fost scos basma curată, n-are nicio relevanță. Căci, așa cum am mai afirmat și așa cum rezultă din probele DIICOT, vicierea și trucarea licitației a avut loc (și) cu concursul medicului Răzvan Târziu, sub bagheta magică a lui Kamal Al Barri și Gavriluță Tuță Martinescu, care au avut înțelegeri obscure și pe sub masă. Stenogramele și acțiunile ”grupării” sunt clare!
Și, tot în contextul apărării chirurgului Târziu, relevantă nu e nici măcar plângerea penală pe care fostul proprietar al imobilului de pe strada Beethoven nr 2 din Timișoara le-a făcut-o adjudecatarilor Kamal Al Barri, Kadam Nizar și Răzvan Tîrziu, acuzându-i de constituirea unui grup infracțional organizat.
Nu pentru că aceasta ar fi fost clasată în ianuarie 2022! Ci pentru simplul fapt că voceatimisului.ro, în cele două demersuri jurnalistice, care-i vizează pe chirurgii de la ”Clinicile Noi”, a citat probe din dosarul DIICOT și sub nicio formă din vreo speță privată, care n-are nicio legătură cu articolele de presă.
Ba din contra! Oricum, să pui egal între un dosar pe persoană fizică și unul de DIICOT, ambele pe ”grup infracțional organizat”, și să sugerezi că, dacă cel pe “privat” a eșuat, cel instituțional nu mai există sau va avea aceeași soartă, e dovadă clară de imaginație! Până la urmă, e exact invers: azi, DIICOT are instituit sechestrul asigurator pe toate apartamentele din imobilul de pe strada Beethoven nr. 2. Chiar și pe cele câștigate la ”licitație publică” de către medicul Răzvan Tîrziu.
Cancan juridic
Și mai sunt două chestiuni deranjante, în ceea ce privește notificarea făcută în numele medicului Răzvan Tîrziu, personaj despre care DIICOT nu are deloc cuvinte de laudă, ci doar catalogări și metafore din Codul Penal! Prima afirmație are legătură cu faptul că dr. Tîrziu nu ar fi o persoană publică. Mai mult, că ”…este pentru prima data când mă găsesc într-o astfel de ipostază în care mi se aduc acuzații extrem de serioase…”.
În primul rând, chirurgul este o persoană publică prin prisma meseriei pe care o practică, adevărat, doar când nu se joacă de-a licitațiile în beneficiul colegului său, cunoscutul cămătar Kamal Al Barri. Cât despre faptul că dr. Tîrziu ar fi pentru prima data în astfel de situații jenante, care n-au nicio legătură cu Jurământul lui Hipocrate, aici lucrurile sunt ceva mai complicate.
Adevărul e că, deși am știut din prima clipă cine este chirurgul Răzvan Tîrziu, tocmai pentru că ne-am făcut bine temele de casă și părțile de (pre)documentare jurnalistică, până azi, nu am făcut niciodată referire la faptul că medicul este una și aceeași persoană cu cea care, conform relatărilor media, pe data de 6 martie 2020, a fost prinsă în flagrant de către ofițerii Direcției Generale Anticorupție în timp ce primea suma de 100 euro de la un pacient.
Și, așa cum rezultă tot din relatările media, angajatul de la ”Clinicile Noi” a părăsit spitalul cu cătușele la mâini, ulterior, fiind eliberat și cercetat în stare de libertate. Cert e că nu am făcut referire la acest aspect, nu de teamă sau în ideea de a ascunde un fapt notoriu și public, ci pentru că, pur și simplu, am considerat că ”incidentul” cu DGA nu are nicio legătură cu speța DIICOT și cu cămătarii. Cu toate că n-ar fi fost extrem de ușor să portretizăm și să facem conexiunile! Iată dovada cea mai palpabilă a bunei noastre credințe și, mai presus de orice, corectitudinea demersului jurnalistic.
În fine, că tot vorbim despre conexiuni, mai există o ultimă supărare mare a dr. Răzvan Tîrziu: dincolo de poveștile cu ”denigrări publice”, care nu sunt altceva decât fapte, medicul cere ștergerea investigațiilor de presă și pe motiv că am încălcat legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal în momentul în care am vorbit despre faptul că CNP-ul său din dosarul DIICOT este unul și același cu cel de pe contractul său de muncă, încheiat cu Spitalul Clinic Municipal Timișoara. Și am prezentat public doar un număr de contract, ceea ce corespunde perfect cu prevederile Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. În rest, fie vorba între noi, sunt chestiuni care țin strict de tehnicile de documentare ale jurnalismului de investigație.
Acum, toate acestea fiind zise și executate, conform cerințelor avocaților – mai puțin ștergerea materialelor de presă – doctorului Răzvan Tîrziu nu-i mai rămâne decât să se adreseze instanției de judecată. Evident, dacă în continuare, așa cum susține, se simte lezat, “privit cu suspiciune de colegi și pacienți” sau dacă, în sânul familiei sale, mai persistă acel “sentiment de neliniște constantă și nesiguranță”…datorită “denigrărilor publice”!
Nouă, cel puțin, nu ne rămâne decât să-i mulțumim dr. Tîrziu pentru traficul isteric la care a contribuit pe site-ul voceatimisului.ro: peste 112.000 de vizualizări, la primul articol, și peste 70.000 la cel de-al doilea! Totuși, dacă dr. Tîrziu va dori să ne vedem la bară, îl rugăm, încă de pe acum, un singur lucru: să nu-și aranjeze apele, așa cum a făcut-o confratele său, Kamal Al Barri, prin sufrageria vreunui judecător sau prin dormitorul rudelor.
Și să priceapă că vedetă media l-a făcut nu voceatimisului.ro ci colegul său, cel care l-a (a)tras, dincolo de gardurile de la ”Clinicile Noi”, momindu-l cu câștiguri ușoare și titularizându-l într-un dosar de 32 de volume la DIICOT. Punct!
Respectele mele stimabililor domni jurnaliști pentru munca , ce – i drept deloc usoara dar minutios efectuata si de foarte buna calitate !!!!
Ma înclin în fata d -voastra pentru calitatea produsului jurnalistic !!! BRAVO !!!!
Ma bucura când vad ca încă mai exista oameni de calitate
Atata reclama se face pt cazul in care s-a luat mita 100 euro. Ar trebui sa se mearga in control la toate spitalele si clinici din oras pentru a vedea comportament la renumiti doctori,care iau spaga nu 100 euro ci cu miile de euro si pana acum nu am vazut nimic scris🤬🤬🤬 Degeaba stiri de nota 0 voceatimisului,care habar nu are ce om este dr Tarziu.Eu pot spune ca este un om sufletist si pe langa toate cele,DOCTOR in adevaratul sens al cuvantului.
Care reclama? E doar un rand! “Stirile” nu sunt chiar de 0: aveti traficul afișat! Dacă e sa fim corecți…sunt cu 5 de O in coada. Sănătate!
Poate ar fi interesant de instrumentat cate dosare are acest clipa (cu c mic) in care partile sunt institutii publice si mainales ce rata de castig are. Asta ca sa nu mai discutam ca la in moment dat injura grosier o institutie, institutue in care vroia sa o angajeze pe nevasta-sa. Nu a angajat-o pentru ca institutia este mai mult decat onorabila si din cate am inteles, intreband si noi, acolo se ajunge prin examen dat „pe bune”. Nu avea nici o sansa. Dar ce sa-i faci cand caracterul e direct proportional cu inaltimea! Si inca ceva cum naiba sa injuri institutiile de stat cand tu iti iei banii si direct si indirect de la ele. Asa cum spuneam caracterul…..
Da, chiar așa, ce rată de câștig are? Motivul pentru care omul are atâtea dosare în care sunt implicate autorități publice este faptul că e un specialist al dreptului administrativ, printre cei mai mari din țară. Da, chiar așa, Justițiarule, cum să înjuri instituțiile publice când de la ele ei bani pe care i-ai câștigat în instanță? Dacă dă cineva cu mașina peste tine cum ai putea să-l înjuri dacă îți dă bani? Dumneata ai ceva personal, nu e așa? Cred că știm amândoi probabil ce
Justițiarule, cand scrii tampenii, afișează-ți și numele ca să știm cine e individul de joasa speță care împroașcă cu noroi. Niciodată nu am dorit sa lucrez într-o instituție publica și nici nu s-a pus problema sa ma angajez la Stat, cu concurs sau fără concurs. Am intrat la Facultatea de Drept la UVT în 1997, cand era o concurenta de 17 pe un loc și am intrat având a patra medie și am terminat facultatea cu media 9,80, asa ca fii pe pace as fi în stare oricând sa susțin un examen în administrația publica, dacă chiar mi-aș dori. Sunt avocat în Baroul Timiș intrata cu examen și nu e cazul sa nu fiu în stare sa susțin vreun concurs sau vreun examen. Însă despre matale, nu pot spune decât ca ești vreun frustrat Userist vreun fost student de 5, 6 care se ascunde în spatele tastaturii. Numai bine, Justițiarule!
Corect. Confirm, stimata doamna!