Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș intenționează să demareze procedurile administrative pentru anularea unor autorizații de construire, la alte două imobile colective de pe raza comunei Giroc

- Advertisement -
Ca să nu existe confuzii și nici fibrilații inutile, încă din capul locului, trebuie specificat faptul că blocurile, care vor intra, cel mai probabil, în procedură de infringement contecios-administrativ, la solicitarea autorității de control, nu au nicio legătură cu Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) și nici cu iordanianul Mueen Al Shawish (Mimo), în afara de spațiul geografic: UAT Giroc! De fapt, de data aceasta, tunurile și atenția distributivă sunt îndreptate către două construcții care aparțin fraților Florin și Cristian Fedor. Ambele, miruite și legalizate de către Primăria Giroc, proiectate în privat și autorizate la stat, chiar și prin (a)filiați, de către una și aceeași persoană: arhitect-șef Cristina Babescu.

Acum, dincolo de incompatibilitatea și conflictul vădit de interese ale întâiului urbanist al administrației comunale, care a centrat și a dat cu capul în același timp – nu o dată, ci de zeci de ori! – trebuie specificat faptul că nu este pentru prima dată când, după apariția dezvăluirilor din voceatimișului.ro, la fel ca o serie de alte entități ale statului român, ISC Timiș a intrat la rupere în administrația de la marginea Timișoarei. Instituția de control a aruncat cu amenzi usturătoare, în toate direcțiile, atât către funcționarii Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei Giroc, cât și către (vice)primar. În plus, în baza probelor, ori de câte ori a fost cazul, inspectorii au cerut și au obținut, în instanță și prin intermediul Prefecturii Timiș, anularea mai multor autorizații de construire, eliberate și legalizate de administrația publică locală!

De data aceasta, lucrurile stau un pic altfel, cel puțin în cazul celor două imobile de pe strada Fântâni din Giroc, care se învârt în patrimoniul imobiliar al fraților Florin și Cristian Fedor.

Și asta pentru că, prin vocea, voința și putința arhitectei-șefe Cristina Babescu, Primăria Giroc a refuzat să pună la dispoziția ISC Timiș actele tehnico-urbanistice care au stat în spatele autorizării imobilelor colective, deși solicitarea a fost făcută de către o autoritate cu atribuțiuni de control a statului român. O instituție de forță, aflată în verificări, în baza unui plan tematic și, evident, la o sesizare prealabilă a voceatimisului.ro care a semnalat derapajele de la lege și a solicitat, în scris, un punct de vedere autorizat vizavi de cele două imobile colective, proiectate și autorizate sub pulpana șefei Biroului Urbanism.

Așa că, de vreo două săptămâni, în lipsă de reacție administrativă, ISC Timiș s-a pus pe reconstituit documentele construcțiilor de pe strada Fântâni din Giroc și, din surse directe și instituționale, aproape că i-a dat de cap. De aici și concluzia unilaterală că e jale… cu J mare, dincolo de chestiuni vădite și flagrante care intră în atribuțiile celor de la ANI! Acum, că tot s-au conexat plângerile penale, depuse împotriva unor funcționari din cadrul Primăriei Giroc, la pachet și cu schimbarea procurorului de caz, autorității de control i-au crescut nesperat șansele ca să-și blindeze concluziile, înainte de a cere prefectului de Timiș, Mihai Ritivoiu, anularea autorizațiilor de construire, printr-o acțiune civilă, în contencios administrativ. Și, o va face, cu certitudine, sub o formă sau alta! Chestiune de zile!

(Agro)Imobiliara SRL

Pe scurt, prima situație care a ridicat probleme majore inspectorilor de la ISC Timiș a fost cea legată de imobilul de tip P+2, aflat pe strada Fântâni, construit în extravilanul Girocului, în primul rând, în baza Certificatul de Urbanism nr. 770 din 9 august 2019. Pe document scrie negru pe alb: anexă la exploatație agricolă, beneficiar Florin Fedor, proiect executat de SC Pas cu Pas Proiect SRL. Firma de proiectare, așa cum rezultă din date certe, aparține arhitectei Cristina Babescu, acționari fiind membrii familiei sale, mama și fratele! Ulterior, la data de 18 decembrie 2019, administrația locală a emis Autorizația de Construire nr. 742 cu aceeași mențiune: CF 415095, anexă la exploatație agricolă!

Ambele documente, care au intrat în circuitul civil, au primit avizele de legalitate din partea Primăriei Giroc deși, culmea, toți semnatarii au știut, la momentul validării C.U și A.C, că arhitecta Cristina Babescu s-a aflat într-o stare vădită de incompatibilitate și conflict de interese: (a)filiații au proiectat în privat, funcționarul a întocmit și validat documentația la stat! N-a contant pentru ultra-legaliștii din administrația locală! Așa cum irelevant a fost și faptul că, în aceeași zi cu eliberarea Autorizației de Construire nr. 742 din 18 decembrie 2019, tot Primăria Giroc, la minute distanță, a desființat conceptul și logica… de anexă la exploatație agricolă, care a stat la baza aprobării construcției în extravilan. Simplu, prin eliberarea Certificat de Urbanism nr. 1298, care a dezmembrat terenul, în 3 parcele: 1 – 473 mp pentru drum, 2 – 1180 mp pentru anexa agricolă și 3 – 8995 mp rest teren.

Acum, adevărul e că, nici în visele umede ale administrației girocene, chiar și în fază inițială, un teren cu o suprafață totală de 1,5 ha nu ar fi avut cum să primească titulatura de… exploatație agricolă. Și nici n-ar fi văzut vreodată vreo anexă de P+2, în extravilan! Asta, din motive mari și late, care se desprind din Legea 50/1991. În primul rând,  anexa agricolă reprezintă o construcție situată în zone izolate, în extravilan, menită să adăpostească mașini agricole, utilaje, mici ateliere, scule, alte bunuri ale acestora, inclusiv animale, precum și spații pentru cazare temporară pe timpul campaniilor agricole. Mai mult, articolul 3 (litera h) din aceeași lege, mai spune că anexele la exploatații agricole sunt… construcții provizorii!

Mai mult decât orice, Legea 50/1991 mai spune că amplasarea construcțiilor de orice fel pe terenuri agricole din extravilan de clasa I şi a II-a de calitate este interzisă! Și, în același context și cadru legislativ, se mai menționează că orice construcție cu fundație, cu acces la utilități și cele care sunt incluse în planul cadastral, sunt impozabile. Ce avem azi, la fața locului, pe strada Fântâni din Giroc, așa cum rezultă din imaginile atașate la finalului materialului și din alte probe conexe? În primul rând, un imobil colectiv în toată regula, cu fundație, locuit permanent (nu temporar), branșat la utilități, fără număr poștal și, mai presus de orice, neimpozitat, neintabulat, fără scoatere din circuitul agricol și fără studio OSPA (pedologic) din care să rezulte calitatea, fertilitatea sau cernoziomul. Practic, o clădire în aer! Una cu termopane, climă, fără mașini agricole, utilaje sau animale! E clară treaba?

Noaptea minții

Și problemele nu se opresc aici! Asta pentru că, în vizorul ISC Timiș, la sesizarea voceatimisului.ro, a mai intrat un imobil de P+4, situat pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, proiectat în sufrageria arhitectei Cristina Babescu și construit de omul de afaceri Cristian Fedor. Aici, lucrurile sunt ceva mai simple ca la anexa agricolă de pe aceeași stradă, care aparține fratelui său. Inițial, pentru imobilul de pe str. Fâtâni nr. 18, Primăria Giroc a aprobat un regim de înălțime de P+2E, cu un număr de 11 unități locative și spații cu altă destinație (SAD). Ulterior, documentul administrativ a mai primit o completare – AC nr. 433 din 24 septembrie 2020 sub titulatura de… modificări interioare și exterioare. O poveste nemuritoare, demontată clar de certificatul de atestare a stadiului realizării construcțiilor (intabulare parțială) nr. 42423 din 16 septembrie 2021.

Așa că, dintr-o dată, în locul AC nr. 129 din 26 martie 2019, care a prevăzut pentru imobilul colectiv al omului de afaceri Cristian Fedor, situat pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, un regim de înălțime de maxim P+2E, administrația locală a certificat… existența unui P+Mezanin+2E+Er. Cu alte cuvinte, 2 niveluri în plus! Și, cu clădirea sub ochi, în baza unei pseudo-expertize tehnice, care a scos din pix un mezanin și un etaj retras – niciunul nu există în realitate! – toată povestea s-a închis pe data de 12 ianuarie 2023, când Primăria Giroc a emis, tot în beneficiul lui Cristian Fedor, certificatul de atestare a edificării construcției nr. 1448. Practic, administrația locală a parafat, la fața locului și pe baza de comisie, că imobilul respectă AC nr 129 din 26 martie 2019, adică un imobil de P+2E, deși imobilul are… patru niveluri!

Povestea a mers chiar mai departe căci, pe data de 23 mai 2023, la foc continuu și prin numere succesive, administrația locală i-a eliberat lui Cristian Fedor, în beneficiul imobilului de pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, cel puțin un număr de 14 Certificate de Urbanism (nr. 304-317) prin care i-a schimbat SAD-urile… în apartamente de locuit! Toate în alb, fără pretenții de avize sau expertize! Și, ca tot tacâmul să fie complet, după cum reiese din sistemul electronic al administrației locale, documentațiile lui Cristian Fedor au fost procesate/validate pe loc și înscrise în calculator cu data depunerii: 24 aprilie 2023, cu începere de la ora 17.22 minute!!! În afara programului legal de lucru, care s-a încheiat la ora 16! Așa că motivele pentru care, de la data întocmirii celor 14 Certificate de Urbanism (24 aprilie 2023), angajații Primăriei Giroc au mai așteptat 30 de zile (23 mai 2023), sunt absolut evidente.

La fel de evidente ca și muncile în folosul comunității desfășurate de arhitecta-șefă a Primăriei Giroc, Cristina Babescu. Exact aceleași prestații pentru care, azi, întâia urbanistă a comunei este cercetată de Agenția Națională de Integritate. Și nu numai!

4 COMENTARII

  1. vedeti pe vreunul legat ??? Sau sa dea banii inapoi ??? Toti au din aceste afaceri murdare vilesi case la dunare ,in Giroc ,In strainatate
    Toti judecatori ,procurori ,politie ,finante ,ISC toti Asta este motivylpentru care dosarele stau la sertar .
    Cu ginerica COROIU CATALIN ce se mai aude ???Tot pe autorizatia sotiei lucxreaza ?Nu a reusit nici acum sa obtina diploma de arhitect ???
    Important este ca are FERARI……

  2. Tot la aceiași adresa mai este o ilegalitate ? Parcul fotovoltaic ,credeți ca are autorizație? Nu. Știți unde se-ntalnesc uni dintre “investitorii imobiliari” din Giroc ? Pe malul Dunării , și-au tras case de vacanța și-au mutat bărcile , skijeturile acolo întrebați-l pe unu dintre miniștri ( pe cel mare)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie