Președintele Traian Băsescu, prezent la emisiunea „După 20 de ani”, i-a transmis premierului Victor Ponta că acesta ar trebui să treacă pe la Cotroceni pentru ca el să desemneze premerul unui executiv susținut de majoritatea USD-UDMR. Băsescu susține că, pe lângă structura guvernului, se schimbă și programul de guvernare, și este hotărât că, dacă nu se va cere un nou mandat de premier și noul guvern va primi votul Parlamentului cu un program schimbat, va ataca hotărârea de investire la Curtea Constituțională.
„Mă uit la ridicolul situaţiei: Ponta trebuia să meargă în Parlament să facă o mică modificare, însă acum se pare că trebuie să meargă cu ceva mult mai importantă. Se pare că Ponta nu cunoaşte Constituţia. La instalarea unui Guvern, nu se aprobă doar miniştrii, ci şi un nou program. Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat. Dacă vrea să respecte democraţia, modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier. Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atunci încalcă Legea fundamentală şi atac decizia Parlamentului la Curtea Constituţională. Articolul 102 spune foarte clar că programul Guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul Guvern, şi aici avea dreptate Crin Antonescu într-o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare prin aducerea UDMR practic înseamnă un nou Guvern care trebuie să vină pentru învestitură, şi de ce nu şi un premier redesemnat a spus președintele.”
Băsescu l-a mai acuzat pe premier că ar avea un protocol secret, și din această cauză ar dori cooptarea UDMR la guvernare. Șeful statului a adăugat că în cazul acesta el nu va susține acest protocol, mai ales că Uniunea lui Kelemen Hunor are și a avut pretenții excesive:
„N-aş vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu ştiu, dar vreau să previn. Am văzut protocoale secrete. Aceşti oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete. Din discuţii ştiu că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare. Mă interesează că în programul de guvernare să fie reflectată complet negocierea cu UDMR. Uneori, solicitările UDMR sunt excesive. Eu susţin drepturile minorităţilor, dar în niciun caz să fie cerinţe excesive. Nu mi se pare ca în sănătate să se adreseze în limba maghiară. Limba oficială a statului român este limba română”, a menționat Traian Băsescu.
Conform Hotnews, Victor Ponta i-a răspuns lui Traian Băsescu calificându-l pe președinte drept iresponsabil. Ponta a arătat că schimbarea compoziției politice se va face conform articolului 85 din Constituție, în timp ce mandatul premierul încetează doar în condițiile articolului 110.
„Declarațiile lui Traian Basescu sunt pur politice, fără nicio baza constituțională. Voi merge marți în Parlament doar pentru schimbarea compoziției politice, conform articolului 85 din Constitutie. Nu schimb programul de guvernare. Iar mandatul primului ministru încetează doar în condițiile art. 110 din Constituție. Traian Băsescu este iresponsabil ca de obicei!”
Articolul 102 invocat de Traian Băsescu:
Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a țării li execită conducerea general a administrației publice.
Articolul 85, invocta de Victor Ponta cu privire la numirea Guvernului:
1.Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
2. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
3. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Articolul 110, invocate de Victor Ponta cu privire la încetarea mandatului Guvernului:
1.Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.
2.Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.