Lipsă de interes cu privire la soarta câinilor fără stăpân din Timișoara. Prezență minimă la dezbaterea publică de la Primărie

- Advertisement -

Nici timișorenii și nici aleșii locali nu s-au înghesuit la dezbaterea publică cu privire la noul Regulament de gestionare a câinilor fără stăpân. Dacă dintre cetățenii orașului au  fost prezenți mai puțin de 20 de persoane, majoritatea reprezentanți ai asociațiilor și ONG-urilor de protecție a animalelor , din cadrul aleșilor locali a venit doar un singur consilier local-Adrian Orza.

Ședința a fost condusă de Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu din Timișoara. Majoritatea luărilor de cuvânt s-au făcut în legătură cu două probleme. Timișorenii au semnalat că nu li se pare normală ca răspunderea pentru eventualele atacuri ale câinilor să fie transferată de la Primărie către operatorul care trebuie să gestioneze animalele de pe străzi, pentru simplul fapt că posiblele atacuri și traume se petrec pe domeniul public. Astfel, timișorenii cred că cei care vor gestiona animalele fără stăpân nu ar trebui să răspundă de deciziile neinspirate ale Primăriei.

O altă problemă semnalată a fost că eutanasierea, în noul regulament, nu este prezentată ca pe o posibilitate ci ca pe o obligativitate.  Asta se întâmplă, susțin timișorenii, datorită faptului că municipalitatea nu dorește să aloce bani prea mulți pentru sterilizare și pentru construirea de adăposturi, sau pentru campanii de adopție locală sau la distanță.

O timișoreancă revoltată a declarat că „Animalele nu trebuie eutanasiate, suntem de mirul lumiii cu această lege, Timișoara este un oraș civilizat dar la nivelul acestei legii suntem sub nivelul mării, de ce trebuie să fim extremi. Ar trebui să se facă public care a fost costul sterilizării câinilor pe bani publici  și care a fost costul eutanasierii lor. Eu sunt sigură că este vorba doar de comoditate! La Cluj, Oradea sau Iași de ce scade numărul de câini fără să fie omorâți și la noi nu? De ce acolo se investește masiv în sterilizări și în construirea de adăposturi și noi refuzăm să o facem?”

Prezența ONG-urile la dezbatere vine pe fondul hotărârii primarului Nicolae Robu de a da undă verde eutanasierii câinilor vagabonzi, la 14 zile după ce au fost prinși. Edilul susține că măsura se impune după ce s-a constatat că sterilizarea animalelor nu funcționează conform așteptărilor, deoarece, în mod paradoxal, animalele s-au înmulțit peste măsură în ultimele luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie