Ansamblul folcloric ”Doina Timișului” din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor Timişoara susţine un spectacol folcloric, în sala festivă a instituției, marţi, 24 februarie 2015, cu începere de la ora 19:00. Conducerea muzicală este asigurată de Dorian Sicoe, iar coregrafia spectacolului este a maestrului coregraf Marius Ursu.
„Doina Timişului este cel mai vechi ansamblu folcloric studenţesc din România. O mare familie, care promovează şi transmite, din generaţie în generaţie, datini și obiceiuri românești, așa cum este și sărbătoarea Dragobetelui” precizează directorul adjunct al Casei de Cultură a Studenților, Grigore Grigoroiu. Biletul de intrare la acest eveniment costă 10 lei, însă elevi şi studenţi vor beneficia de intrare gratuită.
Între invitații care și-au confirmat prezența, alături de Ansamblul Doina Timișului, în cadrul spectacolului, îi menționăm pe Alina Stancu, Mariana Zota și Remus Grosu.
Ce este Dragobetele?
Dragobetele, vechea sărbătoare românească a dragostei, este de multe ori considerată corespondentul pentru Valentine’s day. O mică nedreptate, am putea spune, dacă ţinem cont de autenticitatea şi “bătrâneţea” Dragobetelui. Sărbătoare păgână, însă autohtonă, Dragobetele nu a încercat niciodată să devină un interes comercial. Deşi, atestările documentare ale Dragobetelui le avem doar de prin secolele XVIII-XIX, asocierea ei cu fiul Babei Dochia (sora lui Decebal) ne trimite atât de departe în timp – cu foarte mult înainte de descoperirea Americii de către Columb.
De fapt, există două motive care o califică cu simplitate drept adevărata zi a îndrăgostiţilor. Mai întâi dezinteresul financiar al acesteia, ea fiind sărbătorită cu foc, zăpadă şi flori de primăvară, şi nu cu cadourile cele mai trăznite. Şi nu mai puţin important, prin faptul că dragostea Dragobetelui nu înlănţuieşte doar cuplurile tinere, ci are în vedere şi prieteniile adevărate. Pe lângă logodne, de Dragobete se obişnuiau frăţiile de cruce între prietenii nedespărţiţi pe toată perioada anului.