PP-DD a constituit surpriza alegerilor locale din această vară, reuşind să devină a treia forţă politică a ţării. Şi în Timiş s-a întregistrat acelaşi rezultat, partidul pregătindu-se acum pentru parlamentare. Liderii PP-DD sunt optimişti, dar în acelaşi timp realişti, aşa că ţinta PP-DD este de a obţine minim 2 fotolii de parlamentar.
Am discutat cu domnul Adrian Diaconu, preşedintele PP-DD Timiş despre starea de spirit a partidului, despre şansele de la alegeri, despre prezent şi viitor. Redau mai jos interviul.
O.T. Domnule Diaconu , cum priviţi această caampanie electorală care se anunţă cu scântei?
Adrian Diaconu. Ard de nerăbdare să încep lupta electorală. Îmi place challengeul, competiţia şi nu mă tem de adversari. Avem dovada de la locale unde am obţinut un scor bun, chiar dacă membrii noştri de partid ar fi dorit să fim ceva mai sus, eu zic că este un rezultat mai mult decât meritoriu pentru prima cursă electorală la care am participat. Eu 10% obţinuţi la locale este un scor excelent. Avem 132 de consilieri locali, 3 consilieri judeţeni şi 3 consilieri municipali în Timişoara.
O.T. PP-DD propune o serie de candidaţi cu renume, şi care cel puţin la prima vedere nu sunt pătaţi politic. Cum a fost selecţia?
A.D. A fost greu să desemnăm candidaţii, au fost mulţi doritori. Criteriile sunt moralitatea, integritatea şi capacitatea de a atraage voturi la partid. Viorel Matei, Mircea Purceld, dar şi ceilalţi de pe listă pot să aducă multe voturi. Avem alături de noi candidaţi intelectuali, care pot să aducă un plus din postura de parlamentar.
O.T. Este a doua bătălie politică pentru PP-DD. Aveţi un aparat de partid îmbunătăţit faţă de alegerile locale?
A.D. În jurul PP-DD este o mare emulaţie. Zilnic vin oameni dezamăgiţi în număr foarte mare. Media este de minim 50 de adeziuni pe zi în Timişoara. Avem peste 15000 de membri, din care 10000 au şi carnetul de membru.
O.T. Vă puteţi lupta de la egal la egal cu aparatele de partid ale adversarilor?
A.D. Eu cred că da. Activele USL ar fi cam 3 milioane de alegători, PDL, 1,5 milioane şi PP-DD aproximativ 1 milion. Este clar că vom lua 20% în aceste condiţii adică minim 2 mandate, dar noi vizăm 3, doi de deputaţi şi un senator.
O.T. Care sunt favoriţii pentru aceste fotolii?
A.D. Toţi cei 14 au şanse egale. Ideal ar fi ca nimeni să nu obţină 50% plus un vot, pentru ca acele colegii să fie redistribuite. Nici măcar eu nu am mai multe şanse decât colegii mei, mai ales că eu candidez într-un colegiu mic, în care este şi electorat UDMR.
O.T. De ce aţi candidat pentru Colegiul 8?
A.D. Eu locuiesc în Dumbrăviţa. Conceptul meu este că dacă vrei să fii votat, trebuie să te voteze mai întâi vecinii şi să îi reprezinţi pe oamenii din comunitatea ta. Dacă ei nu te votează atunci mai bine nu mai intri în politică. Nu îi înţeleg pe cei care candidează în alte colegii decât cele de domiciliu. Cum vin în colegiu cei care locuies în alte judeţe? Oamenii nu au nevoie de porumbei, de mesaje distorsionate ci să intre în contact direct cu oamenii care i-au dat votul de încredere.
O.T. Ce aşteptări aveţi de la simpatizanţii PP-DD?
A.D. Îi îndemn să iasă la vot. Le voi aminti că ei sunt importanţi nu doar din patru în patru ani. Ei trebuie să îşi folosească ştampila de vot, pentru că lovitura de ştampilă este mult mai dureroasă chiar decât cea de pumn. Să îndrăznim să schimbăm ceva în mentalitatea noastră. La ce să ne mai aşteptăm mai rău? Singura soluţie este schimbarea!
O.T. Ce veţi schimba pe termen scurt după ce veţi ajunge în parlament?
A.D. Deputatul şi senatorul nu îţi fac servicii, ei trebuie să îţi creeze pârghiile ca tu să te descurci singur. Un parlamentar trebuie să ia contact cu problemele oamenilor şi să le inventarieze şi să creeze un cadru legislativ pentru rezolvarea acestora. Trebuie clarificate legile actuale, care sunt făcute mai mult ca să încurce.
O.T. Cum apreciaţi legislaţia românească?
A.D. Noi cred că traaducem cu google translate normele europene. Ca la noi la nimeni. Eu aş fi de acord chiar cu instituţia lobby-ului, pentru ca grupurile de interese să nu mai lucreze subversiv, în detrimentul cetăţeanului.
O.T. Ce fel de campanie vă propuneţi să faceţi?
A.D. Noi avem teoretic cea mai uşoară campanie. Trebuie să spunem că ceilalţi sunt răi. Este greu însă. Trebuie să trezim oamenii, şi mintea umană este foarte complicată. Noi încercăm să le oferim o alternativă la rezultatele tragice din ultimii 23 de ani. Candidaţii noştri sunt repere în domeniul lor de activitate . Din 10 oameni, unul este alături de noi. Prin el putem ajunge şi la alţii şi astfel ne vom desfăşura campania. Trebuie recâştigată încrederea cetăţenilor în clasa politică, în acest moment politicienii fiind cei mai rău văzuţi români în ochii opiniei publice şi a alegătorilor.
O.T.